Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 23η εβδομάδα της κύησης!

Η 23η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 22 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 22 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 23η εβδομάδα της κύησης!

Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 20 εβδομάδες μέχρι και τις 20 εβδομάδες και 6 ημέρες.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης

Η εβδομάδα αυτή τη εγκυμοσύνης σηματοδοτεί την αρχή μιας περιόδου, κατά την οποία το μωράκι σας θα αυξήσει σημαντικά το βάρος του. Μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες το βάρος του μωρού σχεδόν θα διπλασιαστεί! Η απότομη αυτή αύξηση του βάρους του μωρού θα σας κάνει να αισθανθείτε, πως και το δικό σας βάρος αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Το δερματάκι του μωρού έχει μια ερυθρά απόχρωση, λόγω των αρτηριών και των φλεβών, οι οποίες αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς κάτω από αυτό. Εντούτοις, το δέρμα είναι ακόμα διαφανές, με αποτέλεσμα να μπορούμε να διακρίνουμε τα όργανα και τα οστά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ταχύτητα, με την οποία το δέρμα αυξάνει τη συνολική του επιφάνεια. Η ταχύτητα αυτή υπερβαίνει την ταχύτητα, με την οποία αυξάνεται το σωματάκι του μωρού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται αρκετές πτυχές στο δέρμα του μωρού και να δίνεται η γενικότερη αίσθηση πως το μωρό «πλέει» κατά κάποιον τρόπο μέσα στο δέρμα του. Θα μπορούσε να πει κανείς πως το μωρό «φοράει» δέρμα «κάποια νούμερα μεγαλύτερο», το οποίο χρειάζεται «μάζεμα».

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα οι αποθήκες υποδόριου λίπους του μωρού. Υποδόριο ονομάζουμε το λίπος, το οποίο εντοπίζεται κάτω από το δέρμα μας. Σύντομα όμως η ποσότητα του υποδόριου λίπους θα αυξηθεί. Έτσι το δέρμα θα «γεμίσει» και το μωράκι σας θα αποκτήσει την «αφράτη» όψη, που τόσο θα λατρέψετε, όταν το πάρετε για πρώτη φορά στην αγκαλιά σας! Επίσης η αναπόθεση λίπους κάτω από το δέρμα του μωρού, θα οδηγήσει στην απώλεια της «διαφάνειας» του δέρματός του και δεν θα μπορούμε πλέον να διακρίνουμε τα όργανα και τα οστά του.

Οι πνεύμονες του μωρού συνεχίζουν να ωριμάζουν με ταχείς ρυθμούς και ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τη ζωή έξω από τη μήτρα. Στην ωρίμανση των πνευμόνων βοηθάνε και οι «αναπνευστικές κινήσεις» του μωρού, όσο αυτό είναι μέσα στη μήτρα. Με τις κινήσεις αυτές αμνιακό υγρό εισέρχεται στους πνεύμονες και στη συνέχεια εξέρχεται αυτών.

Το μωράκι έχει πλέον μεγαλώσει αρκετά και ο χώρος μέσα στη μήτρα του φαίνεται όλο και πιο περιορισμένος. Εντούτοις, ο χώρος είναι ακόμα αρκετός, για αν επιδοθεί σε «ακροβατικά» και «τούμπες». Μάλιστα οι κινήσεις του μωρού είναι στο στάδιο αυτό μερικές φορές τόσο έντονες, που μπορείτε να τις διακρίνεται κάτω από τα ρούχα σας!

Το μωράκι σας έχει αναπτύξει στο στάδιο αυτό αρκετά και την αίσθηση της κίνησης. Μπορεί να σας νιώσει να χορεύετε, όταν ακούτε την αγαπημένη σας μουσική.

Υπάρχουν και πολλοί, που διατείνονται πως η κλασσική μουσική έχει καταπραϋντική επιρροή στο μωράκι σας. Ίσως λοιπόν ήρθε ο καιρός να το φέρετε σε επαφή με τα μουσικά ακούσματα, που σας αρέσουν.

Πλέον το βλαστάρι σας φαίνεται πως έχει εξοικειωθεί με τους δυνατούς ήχους του περιβάλλοντος. Έτσι το γάβγισμα ενός σκύλου ή ο ενοχλητικός ήχος της ηλεκτρικής σκούπας δεν το τρομάζουν πια.

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 28,9 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 500 γραμμάρια, όσο δηλαδή περίπου ζυγίζει ένα μικρό μπουκαλάκι νερό. Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved