To tip της μαμάς: Τρεις μύθοι για την ασφάλεια των τροφίμων

Τρεις μύθοι και αλήθειες για την  ασφάλεια των τροφίμων.

To tip της μαμάς: Τρεις μύθοι για την ασφάλεια των τροφίμων
Bigstock

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι καταγεγραμμένα περισσότερα από 250 διαφορετικά τροφιμογενή νοσήματα. Τα συχνότερα αναγνωριζόμενα είναι αυτά που προκαλούνται από τα βακτήρια Campylobacter spp., Salmonella spp., Shigella spp. και εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο (EHEC), καθώς και από μια ομάδα ιών που είναι γνωστοί με την ονομασία Noroviruses.

Την προσοχή του κοινού εφιστούν οι ειδικοί και επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να γίνεται διαχωρισμός της πραγματικής επιστημονικής πληροφορίας από τις συμβουλές στο διαδίκτυο.

Ας δούμε τους τρεις πιο γνωστούς μύθους για την ασφάλεια των τροφίμων:

1656123658270-3871193-sidages-me-kotopoulo.jpg

Μύθος 1ος: Τα ζεστά φαγητά δεν μπαίνουν στο ψυγείο

Το ζεστό φαγητό μπορεί να τοποθετηθεί στο ψυγείο ειδικά. Αν η ποσότητα είναι αρκετή, θα πρέπει να χωριστεί σε μικρές μερίδες για πιο γρήγορη ψύξη στο ψυγείο. Τα ευπαθή τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο εντός 2 ωρών από την προετοιμασία. Τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα σε τρόφιμα που αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 2 ώρες.

Μύθος 2ος: Το φαγητό εκτός ψυγείου μπορεί να καταναλωθεί αν ζεσταθεί

Ορισμένα βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος (σταφυλόκοκκος) και ο Bacillus cereus , παράγουν τοξίνες που δεν καταστρέφονται από τις υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος. Επομένως, ειδικά τα φαγητά με ευπαθείς τροφές, θα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο, εντός 2 ωρών από το μαγείρεμά τους.

Μύθος 3ος: Η κατάψυξη των τροφίμων σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια

Τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Όταν τα τρόφιμα αποψύχονται, τα βακτήρια εξακολουθούν να υπάρχουν και υπάρχει η πιθανότητα να πολλαπλασιαστούν. Το μαγείρεμα στη σωστή θερμοκρασία είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξουδετερωθούν.

Με πληροφορίες από το doh.wa.gov

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved