Το tip της μαμάς: Τι μπορείτε να καθαρίσετε στην κουζίνα με αλουμινόχαρτο

Το αλουμινόχαρτο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε διάφορα μαγειρικά σκεύη.

Το tip της μαμάς: Τι μπορείτε να καθαρίσετε στην κουζίνα με αλουμινόχαρτο
Αν τα καμένα λίπη από την κατσαρόλα ή το τηγάνι δεν φεύγουν με το σφουγγάρι, δοκιμάστε αλουμινόχαρτο. Bigstock

Το αλουμινόχαρτο είναι ιδιαίτερα πρακτικό και χρήσιμο γι΄αυτό και σπάνια λείπει από την κουζίνα.

Κι ενώ το χρησιμοποιείτε κυρίως για να τυλίξετε σάντουιτς, να ψήσετε φαγητό στον φούρνο ή για να αποθηκεύσετε τρόφιμα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, πιθανόν να μη γνωρίζετε ότι είναι αποτελεσματικό στον καθαρισμό μαγειρικών σκευών ή επιφανειών.

Κατσαρόλες και τηγάνια

Αν τα καμένα λίπη από την κατσαρόλα ή το τηγάνι δεν φεύγουν με το σφουγγάρι, δοκιμάστε μια μπάλα από αλουμινόχαρτο. Τρίψτε καλά με λίγο υγρό σαπούνι και θα δείτε αμέσως διαφορά. Καλό είναι να αποφεύγετε αυτή τη μέθοδο στα αντικολλητικά σκεύη.

alouminoxarto.jpg

Σχάρες φούρνου

Συχνά οι σχάρες φούρνου γεμίζουν από καμμένα λίπη. Αν μάλιστα ξεραθούν είναι δύσκολο να καθαρίσουν. Δοκιμάστε να τρίψετε τη σχάρα με αλουμινόχαρτο και μικρή ποσότητα απορρυπαντικού. Βοηθά και η μαγειρική σόδα.

Θα μπορούσατε επίσης να καλύψετε τη σχάρα με μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό, να την πασπαλίσετε με λευκό ξίδι και να αφήσετε το μείγμα να αφρίσει. Στη συνέχεια τρίψτε με αλουμινόχαρτο και τα λίπη θα εξαφανιστούν.

alouminoxarto-xriseis.jpg

Βρύσες και μαγειρικά σκεύη

Ουσιαστικά, όλα τα κουζινικά σκεύη που περιέχουν μέταλλο - σκεφτείτε μαχαίρια, τηγάνια και κατσαρόλες από χυτοσίδηρο - και εκτίθενται συχνά στο νερό είναι βέβαιο ότι θα σκουριάσουν, συμπεριλαμβανομένων της βρύσης χρωμίου και του νεροχύτη.

Αν παρατηρήσετε να σχηματίζεται σκουριά στα σκεύη και τις βρύσες, απλώς βρέξτε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο με νερό και τρίψετε με κυκλικές κινήσεις πάνω από τη σκουριά, φροντίζοντας να διατηρήσετε το αλουμινόχαρτο υγρό σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Σταδιακά, θα δείτε τη σκουριά να ξεκολλάει από τη μεταλλική επιφάνεια και να μεταφέρεται στο φύλλο. Μόλις φύγει όλη η σκουριά, απλώστε γρήγορα στις επιφάνειες μια υγρή πετσέτα και στη συνέχεια μια στεγνή για να τις γυαλίσετε.

Με πληροφορίες από το foodrepublic.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved