Τips για μαμάδες: Καθαρίστε τα καμένα λίπη με αλουμινόχαρτο

Το αλουμινόχαρτο βοηθά να αφαιρέσετε εύκολα τα καμένα λίπη και τα υπολείμματα φαγητού. 

Τips για μαμάδες: Καθαρίστε τα καμένα λίπη με αλουμινόχαρτο
Bigstock

Το αλουμινόχαρτο είναι πρακτικό, χρήσιμο κι έχει αρκετές χρήσεις. Μία από αυτές αφορά στην καθαριότητα και συγκεκριμένα στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων φαγητού αλλά και του καμένου λίπους από τα μαγειρικά σκεύη.

Διατηρήστε το φούρνο σας καθαρό

Το καθάρισμα του φούρνου κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι. Για να αποφύγετε λοιπόν το τρίψιμο μετά από κάθε ψήσιμο, στρώστε στην κάτω σχάρα του φούρνου ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο για να πέσουν εκεί τα λίπη και οι πιτσιλιές. Απλώς φροντίστε να μη τοποθετείτε ποτέ το αλουμινόχαρτο απευθείας στη βάση του φούρνου.

alouminoxarto.jpg

Τρίψτε σχάρες, τις κατσαρόλες και τα τηγάνια

Ο Arie Hazan, ιδρυτής και επικεφαλής σεφ του Arie's Catering στο Columbus, OH, λέει: «Το αλουμινόχαρτο είναι εξαιρετικό στο να καθαρίζει τη συσσώρευση φαγητού στις σχάρες».

Για να καθαρίσετε τη σχάρα , ρίξτε νερό και αφού κάνετε το αλουμινόχαρτο μια μπάλα, ξεκινήστε να τρίβετε τα καμένα λίπη. Ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσετε το αλουμινόχαρτο αν τα λίπη είναι έντονα. Στην απομάκρυνσή τους θα βοηθήσει και λίγο ξίδι.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε για τα καμένα λίπη σε κατσαρόλες και ταψιά. Ρίξτε νερό, αφήστε να μουλιάσουν τα λίπη και τρίψτε με μια μπάλα αλουμινόχαρτου ( εφόσον τα σκεύη δεν είναι αντικολλητικά). Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα πασπαλίστε μια στρώση αλάτι ή μαγειρική σόδα πάνω στα λίπη πριν τα τρίψετε με μια βρεγμένη μπάλα αλουμινόχαρτου.

alouminoxarto-xriseis.jpg

Τι να αποφεύγετε να κάνετε με το αλουμινόχαρτο

Μην το βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων

Σε αντίθεση με το χαρτί ή το γυαλί, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα δεν μπορούν να διαπεράσουν το μέταλλο, με κίνδυνο τη δημιουργία σπινθήρων.

Μην ψήνετε μπισκότα στο αλουμινόχαρτο

Σε αντίθεση με το αντικολλητικό χαρτί, το αλουμινόχαρτο δεν ενδείκνυται για το ψήσιμο γλυκών και ειδικά των μπισκότων. Κι αυτό γιατί τα μπισκότα θα «αρπάξουν» από κάτω χωρίς όμως να προλάβουν να ψηθούν.

Μην το χρησιμοποιείτε για όξινα τρόφιμα

Τα όξινα τρόφιμα (όπως οι ντομάτες, η σάλτσα ντομάτας και τα φρούτα τάρτας) μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το αλουμινόχαρτο και μετά από μερικές ημέρες, να το διαβρώσουν

Μην το πετάτε μετά από μία χρήση

Το αλουμινόχαρτο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί εάν είναι αρκετά καθαρό και όχι πολύ τσαλακωμένο αλλά και να ανακυκλωθεί.

Πηγή: allrecipes.com, thekitchn.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved