Tips για μαμάδες: Το πιο συχνό λάθος που κάνετε όταν μαγειρεύετε

Bigstock

Δοκιμάζετε το φαγητό κάθε φορά που μαγειρεύετε;

Στη μαγειρική, σε αντίθεση με την ζαχαροπλαστική, τα περιθώρια αυτοσχεδιασμού είναι μεγαλύτερα. Παντρεύετε γεύσεις, πειραματίζεστε με νέα υλικά.

Γιατί όμως το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό ακόμα και σε κλασικά φαγητά; Γιατί είναι άνοστα ( ή το αντίθετο), χωρίς να έχει δέσει η σάλτσα ή γιατί «κρατάει» το μπούτι που βάλατε στον φούρνο;

Οι σεφ απαντούν: γιατί δεν δοκιμάζετε το φαγητό καθώς το μαγειρεύετε. Και όχι, δεν αρκεί η μία φορά για να δείτε αν θέλει κι άλλο αλάτι, πιπέρι ή λεμόνι.

Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος καλό είναι δοκιμάζετε ξανά και ξανά το φαγητό για να προσθέσετε κάποιο μπαχαρικό, αν χρειαστεί να το …σώσετε από υπερβολικό αλάτι ή ζάχαρη, να δείτε αν έχει βράσει, αν έχει ψηθεί σωστά.

Χρήσιμα μαγειρική tips

Για ένα νόστιμο φαγητό πέρα από την ποιότητα των υλικών εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν και τα ακόλουθα:

  • Πάντα να διαβάζετε μια νέα συνταγή από την αρχή μέχρι το τέλος τουλάχιστον μία φορά πριν την ξεκινήσετε.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε τον απαιτούμενο χρόνο για να μαγειρέψετε τη συνταγή που επιλέξατε.
  • Η αντικατάσταση των υλικών μπορεί να λειτουργήσει θετικά και να σας οδηγήσει σε νέους συνδυασμούς . Ωστόσο ένα πάντρεμα γεύσεων απαιτεί προσοχή για να αποφύγετε την απογοήτευση.
  • Συγκεντρώστε όλα τα υλικά ή τουλάχιστον ελέγξτε ότι τα έχετε.

Προσοχή με τα μπαχαρικά – καρυκεύματα

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να μάθετε για κάθε τύπο καρυκεύματος είναι ότι μπορείτε πάντα να προσθέσετε περισσότερο αλλά δεν μπορείτε να το αφαιρέσετε (αφού το προσθέσετε). Ξεκινήστε λοιπόν με μια μικρή ποσότητα και αυξήστε την, αν χρειαστεί, κάθε φορά που δοκιμάζετε το φαγητό.

Αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο ( και το αντίθετο)

Ειδικά το κρέας στο φούρνο χρειάζεται προσοχή για να μη στεγνώσει ή να μην αρπάξει εξωτερικά και μείνει άψητο στο εσωτερικό του.

Στη μαγειρική δεν είναι όλα αυτοσχεδιασμός

Άλλο να αντικαταστήσετε σε μια συνταγή το αλάτι με μπαχαρικά κι άλλο ένα βασικό συστατικό σε μια συνταγή. Για παράδειγμα, αν θέλετε να φτιάξετε σπιτικό ψωμί δεν γίνεται να μη χρησιμοποιήσετε μαγιά ή προζύμι. Αλλά αν αφήσετε έξω το αλάτι, όχι μόνο δεν θα έχει καλή γεύση, αλλά το ψωμί μπορεί να φουσκώσει υπερβολικά και μετά να ξεφουσκώσει, επειδή το αλάτι βοηθά επίσης στον έλεγχο της φουσκώματος της μαγιάς.

Με πληροφορίες από το insider.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved