Tips για μαμάδες: Πέντε λάθη που κάνετε όταν φτιάχνετε μακαρόνια

Μαμαδίστικα μυστικά για τέλειες μακαρονάδες.

Tips για μαμάδες: Πέντε λάθη που κάνετε όταν φτιάχνετε μακαρόνια

Τα μακαρόνια είναι το πιο εύκολο και γρήγορο φαγητό που μπορούμε να φτιάξουμε. Μπορούμε να τα φάμε σκέτα με λίγο τριμμένο τυρί, με σάλτσες -κόκκινες ή λευκές-, κρέας, θαλασσινά και πολλά ακόμα.

Σίγουρα έχετε φτιάξει μακαρόνια ένα εκατομμύριο φορές. Πόσο σίγουρες όμως είστε ότι τα μαγειρεύετε σωστά για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά τη γεύση και την υφή τους; Δείτε παρακάτω τα πιο συνήθη λάθη που κάνουν οι περισσότεροι.

Τα βράζετε σε πάρα πολύ νερό

Κι όμως, το πόσο νερό βάζουμε στην κατσαρόλα για να βράσουμε τα μακαρόνια, έχει μεγάλη σημασία. Τα μακαρόνια περιέχουν άμυλο το οποίο διαλύεται στο νερό όσο βράζουν και καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την υφή και τη γεύση τους. Βάζοντας πολύ λίγο νερό στην κατσαρόλα, τα μακαρόνια θα κολλήσουν, ενώ αντίθετα, βάζοντας πάρα πολύ, το άμυλο θα διαλυθεί σε περισσότερη ποσότητα νερού από όσο πρέπει.

Να θυμάστε ότι για 100 γραμμάρια μακαρόνια θα χρειαστείτε 1 λίτρο νερό, για 500 γραμμάρια, 5 λίτρα νερό και πάει λέγοντας.

Δεν αλατίζετε το νερό στην κατσαρόλα

Παραλείποντας αυτό το βήμα, το μακαρόνια θα βγουν άγευστα και "αδιάφορα". Είναι σημαντικό να αλατίσετε το νερό την ώρα που αρχίζει να κοχλάζει, πριν δηλαδή βάλετε μέσα τα μακαρόνια για να βράσουν.

makaronia lathi

Πηγή φωτογραφίας: pexels.com / photo credit Klaus Nielsen

Δεν τα ανακατεύετε την ώρα που βράζουν

Τα μακαρόνια, σε αντίθεση με τις τηγανητές πατάτες που σας λέγαμε προχθές, θέλουν το ανακάτεμά τους. Μην το παρακάνετε, δύο φορές είναι αρκετές.

Τα βράζετε ακριβώς όση ώρα αναγράφεται στο πακέτο

Καλά κάνετε και ακολουθείτε τις οδηγίες, ακόμα πιο σίγουρες όμως θα είστε εάν δοκιμάζετε τα μακαρόνια πριν τα βγάλετε από τη φωτιά. Αυτό, άλλωστε, πρέπει να κάνουμε σε κάθε συνταγή που φτιάχνουμε, καθώς ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την κουζίνα, το σκεύος, τη θερμοκρασία κτλ.

Δεν βάζετε βούτυρο ή λάδι αφού τα στραγγίξετε

Ελάχιστο βούτυρο ή λάδι στα ζεστά μακαρόνια, θα κάνει τη διαφορά στη γεύση τους. Αφού τα στραγγίξετε, βάλτε τα πίσω στην κατσαρόλα με ελάχιστο νερό που έχετε κρατήσει από όταν έβραζαν και μία μικρή ποσότητα βουτύρου ή λαδιού, ό,τι προτιμάτε. Έτσι ούτε θα σας κολλήσουν όταν αρχίζουν να κρυώνουν και ακόμα και σκέτα θα είναι πεντανόστιμα.

extra tip: Το εάν θα "σπάσετε" τα μακαρόνια πριν τα βάλετε στην κατσαρόλα, φαίνεται να μην κάνει διαφορά τουλάχιστον όσον αφορά τη γεύση και την υφή τους. Οι Ιταλοί, όπως και οι περισσότεροι σεφ, προτιμούν να τα βάζουν ολόκληρα γιατί τυλίγονται στο πιρούνι καλύτερα, συνεπώς σερβίρονται και τρώγονται πιο εύκολα αποφεύγοντας έτσι ατυχήματα και λεκέδες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved