Γιατί είναι υπέροχο να μαγειρεύεις με τα παιδιά

  • Ποιοτικός χρόνος
  • Υγιεινές επιλογές
  • Αγαπάμε τα πράσινα λαχανικά
  • Χτίζοντας αυτοπεποίθηση
  • Δύναμη πρόληψης
  • Δύσκολο παιδί ή αλλιώς picky eater
  • Εργαλεία για λεπτή κινητικότητα
  • Δημιουργήστε μαγειρικές αναμνήσεις
  • Πάνω από όλα οι οικογενειακές στιγμές
Γιατί είναι υπέροχο να μαγειρεύεις με τα παιδιά

Αν μάθαμε ένα πράγμα μέσα στην πανδημία είναι να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας. Από το 2020 μέσα στις δυσκολίες καταφέραμε να δημιουργήσουμε όμορφες αναμνήσεις με τα παιδιά μας ακόμη και μέσα στο σπίτι και αυτό οφείλεται εν μέρη στην κουζίνα και σε όλα τα γεύματα που φτιάχτηκαν εκεί.

Κάποιοι γονείς ίσως να το γνώριζαν και κάποιοι άλλοι να το έμαθα με αφορμή την πανδημία ότι η μαγειρική έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά. Πάμε να δούμε μερικά από τα πιο σημαντικά.

Ποιοτικός χρόνος

Το μαγείρεμα μαζί με τα παιδιά είναι μια υπέροχη ευκαιρία για να κερδίσετε έναν ποιοτικό οικογενειακό χρόνο και να απομακρύνετε τους πάντες από τις οθόνες. Έχοντας τη βοήθειά τους στην προετοιμασία των γευμάτων, κερδίζετε μισή ώρα επιπλέον μαζί με τα παιδιά σας και έχετε την ευκαιρία να μάθετε τα νέα τους και πώς τα πήγαν στο σχολείο πριν καθίσετε όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι για να συνεχίσετε τη συζήτησή σας.

mageiriki me paidia 2

Υγιεινές επιλογές

Όταν τα παιδιά σας συμμετέχουν στην προετοιμασία του γεύματος, οι επιλογές φαγητού που κάνετε τα κάνει να γνωρίζουν αυτό που θα μπει στο πιάτο τους ή ακόμη και να το διαλέξουν. Γι' αυτό φροντίστε οι επιλογές που κάνετε να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινές γίνεται. Η μαγειρική διδάσκει στα παιδιά πώς να κάνουν σωστές επιλογές και είναι στο χέρι σας να τους το διδάξετε αυτό. Για παράδειγμα πριν βάλετε τη σαλάτα στο μπολ, ρωτήστε τα τι θέλουν στο δικό τους πιάτο. Αν για παράδειγμα η σαλάτα περιέχει, ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι και πιπεριά, θα πρέπει να διαλέξουν αν όχι όλα, τουλάχιστον τρία από αυτά. Έτσι στο πιάτο τους θα μπει σίγουρα ένα μέρος της σαλάτας και θα την έχουν διαλέξει τα ίδια.

Αγαπάμε τα πράσινα λαχανικά

Το μαγείρεμα με τα παιδιά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την πρόσληψη λαχανικών. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Appetite στο τεύχος Αυγούστου 2014, τα παιδιά που συμμετείχαν στην προετοιμασία ενός γεύματος έτρωγαν 76 τοις εκατό περισσότερη σαλάτα από τα παιδιά που μόλις κάθισαν στο τραπέζι. Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει πάντα κάτι πράσινο στο τραπέζι.

Χτίζοντας αυτοπεποίθηση

Πού αλλού βοήθα η μαγειρική με τα παιδιά; Βοηθά στην τόνωση της αυτοεκτίμησής τους, η οποία θα μεταφερθεί και σε άλλες πτυχές της ζωής τους. Όταν τα παιδιά αναπτύσσουν εμπιστοσύνη στην κουζίνα, περηφανεύονται για τις γαστρονομικές δημιουργίες που σερβίρουν στους άλλους. Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης από νωρίς είναι ανεκτίμητη, ανεξάρτητα από το αν θα γίνουν επαγγελματίες σεφ ή όχι.

mageiriki me paidia 3

Δύναμη πρόληψης

Όχι μόνο διδάσκετε στα παιδιά σας ανεκτίμητες δεξιότητες στην κουζίνα, αλλά ενισχύετε και την κατανάλωση υγιεινών γευμάτων. Η υγιεινή διατροφή συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας. Όλοι οι γονείς γνωρίζουν ότι οι κακές διατροφικές συνήθειες στην παιδική ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και παιδικό διαβήτη».

Δύσκολο παιδί ή αλλιώς picky eater

Έχετε ένα δύσκολο παιδί στο σπίτι; Βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας μαγειρεύει δίπλα σας. Οι πιθανότητες να δοκιμάσει μπρόκολο, πολύχρωμες πιπεριές, παντζάρι, σπανάκι, αβοκάντο ή ψητό σολομό, είναι τεράστιες ειδικά αν έχει βάλει το χεράκι του για να ετοιμαστεί το φαγητό. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν αυτό που τα ίδια έφτιαξαν.

Εργαλεία για λεπτή κινητικότητα

Η κουζίνα είναι ένα καταπληκτικό σχολείο για τα παιδιά. Για τα μικρά παιδιά για παράδειγμα το χτύπημα των αυγών είναι μια ευκαιρία να δουλέψουν στις κινητικές τους δεξιότητες και να δουν πώς το φαγητό μπορεί να αλλάξει σχήμα και μορφή. Επιπλέον η μαγειρική μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στα μαθηματικά και πώς να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες. Το ίδιο ισχύει και για τα γλυκά και τα ειδικά κουπάτ σχήματα που μπορεί ένα παιδί να κόψει τη ζύμη.

mageiriki me paidia

Δημιουργήστε μαγειρικές αναμνήσεις

Καθώς μαγειρεύετε με τα παιδιά σας, δημιουργείτε αναμνήσεις που θα επηρεάσουν τις διατροφικές προτιμήσεις τους αργότερα στη ζωή τους. Όσο νωρίτερα μπορείτε να αρχίσετε να ενισχύετε τις οικογενειακές παραδόσεις γύρω από τα θρεπτικά τρόφιμα, τόσο πιο πιθανό είναι τα παιδιά σας να συνεχίσουν αυτές τις παραδόσεις μόνα τους. Όπως αναφέρουν πολλοί ειδικοί οι αναμνήσεις που συνδέονται τα τρόφιμα έτρωγαν παιδιά, προκαλούν τυχαία τη λαχτάρα και αυτές οι διατροφικές προτιμήσεις τείνουν να είναι πιο δύσκολο να αλλάξουν, γι' αυτό και τα υγιεινά σπιτικά γεύματα "το φαγητό της μαμάς" είναι αυτό που θέλουν να φάνε όλοι μεγαλώνοντας.

Πάνω από όλα οι οικογενειακές στιγμές

Να θυμάστε ένα καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό, είναι πάντα εκείνο που φέρνει την οικογένεια πιο κοντά. Και όλα αρχίζουν μέσα από την κουζίνα, από όπου και μαγειρεύονται τα νόστιμα φαγητά της μαμάς και που θα πρέπει να βάζουν το χεράκι τους τελικά και τα παιδιά. Όπως είδατε παραπάνω, οι λόγοι είναι πολλοί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved