Μη μου λέτε ότι το μπάνιο ή το κούρεμα είναι αυτοφροντίδα

Από πότε τα πράγματα το μπάνιο με ζεστό νερό και το ραντεβού στο κομμωτήριο έγινε αυτοφροντίδα;

Μία Μαμά
Μη μου λέτε ότι το μπάνιο ή το κούρεμα είναι αυτοφροντίδα
Photo by Jan Baborák on Unsplash

Ως μαμάδες, συνήθως αστειευόμαστε για τα "χάλια" που έχουμε 24/7. Δεν κάνουμε ντους όσο συχνά συνηθίζαμε να κάνουμε. Τα σπίτια μας συνήθως είναι ακατάστατα από τη μια στιγμή στην άλλη. Συνήθως κάνουμε να δούμε τον οδοντίατρό μας χρόνια. Οι περισσότερες από εμάς βάφουν τα μαλλιά τους (και τα κουρεύουν) κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα ενώ χρόνος για ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο δεν υπάρχει. Όταν όμως καταφέρνουμε να βρούμε χρόνο για αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις, μας επαινούν που αφιερώσαμε λίγο πολύτιμο χρόνο για να «κακομάθουμε» τον εαυτό μας φροντίζοντάς τον.

Γιούπι! Ναι, κάναμε το ελάχιστο.

Αλλά σας παρακαλώ, φυλάξτε το χειροκρότημα σας. Γιατί σε περίπτωση που δεν το έχετε προσέξει, δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.

Θα πρέπει να κάνουμε ντους όσο συχνά θέλουμε. Πρέπει να προσέχουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Αξίζουμε να έχουμε τα μαλλιά μας με τρόπο που να μας κάνει χαρούμενες και ταιριάζει στην καθημερινότητά μας. Και διάολε, κερδίσαμε αυτές τις σαπονόφουσκες στο μπάνιο μετά από αυτές τις τόσο κουρασμένες μέρες με τα παιδιά που πονάνε τα κόκαλά μας.

Αυτό δεν είναι self-care ή αλλιώς αυτοφροντίδα. Αυτό είναι ό,τι χρειάζονται οι μαμάδες και έχουν ανάγκη για να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους.

aftofrontida mamas

Photo by Artem Beliaikin from Pexels

Αυτά είναι τα πράγματα που κάνουν οι μπαμπάδες και δεν επαινούνται επειδή «περιποιούνται τον εαυτό τους». Δεν έχω ακούσει ποτέ, ποτέ, ένα ντους να αναφέρεται ως «αυτοφροντίδα» για έναν μπαμπά. Αλλά όταν μια μαμά βουλιάζει στη μπανιέρα ή φεύγει κρυφά για να απολαύσει μόνη τα ψώνια στο μπακάλικο, ο κόσμος σταματά να γυρίζει και οι άνθρωποι το θεωρούν «φροντίδα του εαυτού».

Και αν αυτά τα βασικά, καθημερινά καθήκοντα του να είσαι άνθρωπος πλέον χαρακτηρίζονται ως αυτοφροντίδα για τις μητέρες, τότε το γεγονός είναι ότι τόσες πολλές μητέρες γύρω μας πονάνε.

Τι θέλει μια μητέρα; Ισότητα στο σπίτι και ίσο χρόνο με τον σύζυγό της. Να μοιράζονται τα πράγματα, να μοιράζονται οι δουλειές και επιτέλους να πάψει μια γυναίκα να ακούει ότι είναι αυτοφροντίδα μια μέρα στο κομμωτήριο ή στο γυμναστήριο.

Είναι ανάγκη. Για να είναι ευτυχισμένο ένα παιδί πρέπει να είναι ευτυχισμένη και μια μαμά. Και για να είναι ευτυχισμένη μια μαμά θα πρέπει απλά να της δώσουμε περισσότερο χρόνο για να κάνει τα αυτονόητα για τον εαυτό της.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved