Γιατί η θέση ύπνου παίζει ρόλο στην ξεκούραση; Μία ειδικός απαντά

Όταν κουλουριάζεστε κάτω από τα σκεπάσματα τη νύχτα, πιθανώς να «παίρνετε» την αγαπημένη σας θέση χωρίς να το σκέφτεστε ιδιαίτερα. Θα μπορούσε όμως μια θέση ύπνου να είναι καλύτερη από μια άλλη;

Γιατί η θέση ύπνου παίζει ρόλο στην ξεκούραση; Μία ειδικός απαντά
Bigstock

«Μπορούμε να πούμε πως κάποιες στάσεις ύπνου είναι καλύτερες από άλλες», υποστηρίζει η Rachel Salas, M.D. , αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο Johns Hopkins Medicine.

Για τους νέους, υγιείς ανθρώπους, η θέση ύπνου είναι λιγότερο σημαντική, εξηγεί η δρ Salas. «Αλλά καθώς μεγαλώνετε και έχετε περισσότερα μυικά προβλήματα, η θέση ύπνου μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και την ξεκούραση που λαμβάνετε ή όχι.»

Σκεφτείτε σοβαρά τα παρακάτω πριν σβήσετε το φως:

1. Πόνος στην πλάτη και στον αυχένα

«Όταν πρόκειται για ανακούφιση από τον πόνο, ο ύπνος ανάσκελα είναι μια σύνθετη υπόθεση», λέει η Salas.

Για τα άτομα με πόνο στον αυχένα, ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί μερικές φορές να επιδεινώσει τον πόνο. Αλλά πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν ότι ο ύπνος ανάσκελα είναι χρήσιμος για την ανακούφιση του πόνου στη μέση.

Αν έχετε πόνο στη σπονδυλική σας στήλη, πειραματιστείτε με διαφορετικές θέσεις και μαξιλάρια για να βρείτε τι σας βολεύει.

2. Ροχαλητό και αποφρακτική άπνοια ύπνου

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου προκαλεί παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συχνά συνοδεύεται από ροχαλητό.

«Το να κοιμάστε στο πλάι ή πάνω στο στομάχι σας μπορεί να βοηθήσει τους «αεραγωγούς» σας να παραμείνουν ανοιχτοί για να μειωθεί το ροχαλητό και να ανακουφιστεί η ήπια άπνοια.» σημειώνει η ειδικός.

3. Παλινδρόμηση και καούρα

«Εάν υποφέρετε από καούρα, ο ύπνος στο δεξί σας πλευρό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα», υποστηρίζει η δρ Salas.

Αυτό ισχύει για εκείνους και εκείνες που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και για άτομα που έχουν καούρα για άλλους λόγους, όπως οι έγκυες γυναίκες. Γυρίστε στην αριστερή σας πλευρά για να μειώσετε την αίσθηση του εγκαύματος.

4. Ρυτίδες

Αν κοιμάστε στο πλάι ή μπρούμυτα, πιθανώς να έχετε παρατηρήσει ρυτίδες στο πρόσωπό σας όταν ξυπνάτε. «Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες αλλαγές στο δέρμα », υπογραμμίζει η ειδικός και συνεχίζει «Αν ανησυχείτε για τις ρυτίδες, είναι άλλος ένας λόγος για να κοιμάστε ανάσκελα

Young Woman Sleeping Well In Bed Hugging Soft White Pillow. Girl Resting, Good Night Sleep. Woman Sl

Η θέση ύπνου δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη

Η δρ Salas συνιστά την αντικατάσταση των παλαιών στρωμάτων και μαξιλαριών και ειδικότερα εάν πονάτε στον αυχένα ή στους ώμους , ένα μαξιλάρι σχεδιασμένο ειδικά για εσάς θα μπορούσε πραγματικά να σας ανακουφίσει.

Μην υποτιμάτε τη σημασία της αναβάθμισης του στρώματος και του μαξιλαριού, όπως και των:

Και να θυμάστε: Κρατήστε το κινητό μακριά από το κρεβάτι σας!

Πηγή: hopkinsmedicine.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved