Είναι η πείνα ο μόνος λόγος που γουργουρίζει το στομάχι σας; Τι απαντά ειδικός

Είναι το γουργούρισμα ένδειξη ότι πεινάτε ακόμα ή κάτι άλλο συμβαίνει;

Είναι η πείνα ο μόνος λόγος που γουργουρίζει το στομάχι σας; Τι απαντά ειδικός
Bigstock

Έχετε συνδέσει το γουργούρισμα με την πείνα, σωστά; Λειτουργεί σαν καμπανάκι πως πρέπει κάτι να φατε καθώς το στομάχι σας είναι άδειο.

Όμως η πείνα δεν είναι ο μοναδικός λόγος που αισθάνεστε το στομάχι σας να γουργουρίζει.

Πόνος στο στομάχι μετά το φαγητό: Δέκα πιθανοί λόγοι

ponos-sto-stomaxi.jpg

Γιατί γουργουρίζει το στομάχι μου όταν πεινάω;

Το γουργούρισμα προκαλείται από τις συσπάσεις των μυών στο στομάχι και τα έντερα κατά τη διάρκεια της πέψης. «Όταν το στομάχι και τα έντερα είναι άδεια αυτές οι συσπάσεις μπορούν να δημιουργήσουν θόρυβο καθώς προωθούν αέρα, υγρό και μικρές ποσότητες στερεού υλικού μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα», εξηγεί η Donna Powell, DO, γαστρεντερολόγος.

Άλλες αιτίες για το γουργούρισμα μπορεί να είναι το έντονο στρες, οι διατροφικές αλλεργίες, οι διάφορες δυσανεξίες, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η δυσκοιλιότητα.

Γιατί γουργουρίζει το στομάχι όταν δεν πεινάτε;

Εάν το στομάχι σας εξακολουθεί να γουργουρίζει μετά το φαγητό, τότε μάλλον αντιμετωπίζετε κάποιο γαστρεντερικό πρόβλημα. Όπως αναφέρει η Donna Powell, η συσσώρευση αερίων, η δυσπεψία ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) μπορεί να ευθύνονται για το γουργούρισμα που νιώθετε. Μπορεί επίσης να έχετε καθυστερημένη πέψη. «Καθώς το στομάχι συνεχίζει να συστέλλεται και να αφομοιώνει την τροφή μπορεί να ακούσετε γουργούρισμα ή βουητό», λέει η γαστρεντερολόγος.

priksimo-sto-stomaxi.jpg

Πώς μπορείτε να σταματήσετε το γουργούρισμα

Ξεκινήστε πίνοντας νερό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Βοηθά στην αποφυγή υπερβολικών αερίων και παράλληλα βοηθά την πέψη.

Επίσης

  • Τρώτε τακτικά, ισορροπημένα γεύματα ώστε το στομάχι σας να μην παραμένει άδειο για πολλές ώρες.
  • Μασήστε καλά την τροφή σας. Με τον τρόπο αυτό δεν «καταπίνετε» αέρα ενώ η πέψη είναι καλύτερη.
  • Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά και τα τρόφιμα που παράγουν αέριο: Οι φυσαλίδες και τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως το λάχανο, τα φασόλια και το μπρόκολο μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένους ήχους αερίων και γουργουρίσματος.
  • Αποφύγετε τροφές που γνωρίζετε πώς σας ενοχλούν παρότι σας αρέσουν.
  • Καθιερώστε μια βόλτα μετά το φαγητό. Το περπάτημα βοηθά την πεπτική διαδικασία και μπορεί να σας ανακουφίσει όχι μόνο από το πρήξιμο αλλά και από το γουργουρητό.

Με πληροφορίες από το prevention.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved