Πόνος περιόδου: Εννέα τροφές που θα σας ανακουφίσουν και ποιες να αποφεύγετε

Κι όμως, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την περίοδό σας.

Πόνος περιόδου: Εννέα τροφές που θα σας ανακουφίσουν και ποιες να αποφεύγετε

Πώς μέσω της διατροφής μπορείτε να μειώσετε τους πόνους της περιόδους;

Bigstock

Πολλές γυναίκες νιώθουν χαμηλά στην κοιλιά τις πρώτες μέρες της περιόδου. Η ένταση και η διάρκεια διαφέρει ανά περίπτωση, ωστόσο κοινό για όλες ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το σύμπτωμα αυτό της έμμηνου ρύσης.

Τροφές που μειώνουν τον πόνο της περιόδου

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να μειώσουν τις κράμπες της περιόδου.

Πιο συγκεκριμένα:

Μπανάνα. Οι μπανάνες περιέχουν μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες, συστατικά που βοηθούν στη μείωση του πόνου και στην κινητικότητα του εντέρου.

Λεμόνι. Τα λεμόνι είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Η αυξημένη πρόσληψη σιδήρου τις μέρες της περιόδου είναι αναγκαία λόγω της απώλειας αίματος.

Μπρόκολο. Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες θεωρείται ιδανικό και για την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Kale. Το kale περιέχει σίδηρο και ασβέστιο το οποίο βοηθά στη μείωση των μυϊκών σπασμών και των συσπάσεων.

Μαύρη σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο και σίδηρο, συστατικά που σύμφωνα με έρευνες μειώνουν τον πόνο της περιόδου.

Ξηροί καρποί. Οι περισσότεροι καρποί είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά και επιπλέον είναι καλή πηγή πρωτεΐνης. Επίσης, περιέχουν μαγνήσιο και πληθώρα βιταμινών που ωφελούν ποικιλοτρόπως τον οργανισμό.

Κινόα. Η κινόα θεωρείται super food κι αυτό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε σίδηρο, πρωτεΐνη και μαγνήσιο. Δεν περιέχει γλουτένη και επιπλέον, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη το οποίο σημαίνει ότι θα σας δώσει ενέργεια και θα σας κρατήσει χορτάτες για ώρα.

Κουρκουμάς. Έχει έντονη γεύση και άρωμα και είναι γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Περιέχει μία ουσία που λέγετε κουρκουμίνη και σύμφωνα με έρευνα του 2015 έχει θετική επίδραση στα συμπτώματα περιόδου.

Τζίντζερ. Το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ανακουφίζει από τα συμπτώματα περιόδου. Ωστόσο, η κατανάλωσή του χρειάζεται προσοχή, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς μία ποσότητα μεγαλύτερη από 4 γραμμάρια την ημέρα, μπορεί να προκαλέσει καούρες και στομαχόπονο.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Καλό είναι τις πρώτες ειδικά μέρες της περιόδου να περιορίσετε την κατανάλωση των παρακάτω:

  • Τηγανητά φαγητά
  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
  • Το αλάτι
  • Καφέδες και αλκοόλ
  • Πικάντικα φαγητά
  • Γενικά τροφές που σας προκαλούν δυσπεψία

Με πληροφορίες από healthline.com, flo.health

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved