Ακράτεια μετά τον τοκετό: Τι μπορείτε να κάνετε

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό.

Ακράτεια μετά τον τοκετό: Τι μπορείτε να κάνετε

Η ακράτεια είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό. 

Bigstock

Η ακράτεια ούρων αναφέρεται στην αδυναμία στη συγκράτηση των ούρων στην ουροδόχο κύστη και είναι ένα όχι και τόσο σπάνιο φαινόμενο μετά τον τοκετό. Έρευνα του 2004 έδειξε ότι η ακράτεια είναι συνήθης και στην εγκυμοσύνη επηρεάζοντας σχεδόν 1 στις 5 εγκυμονούσες. Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι η ακράτεια στην εγκυμοσύνη αυξάνει έως και τρεις φορές την πιθανότητα ακράτειας τους πρώτους τρεις μήνες μετά τον τοκετό.

Οι τύποι της ακράτειας ούρων

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και γυναικολόγων υπάρχουν τρεις τύποι ακράτειας ούρων ανάλογα με τα αίτια που την προκαλούν. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ακράτεια ούρων λόγω στρες. Σε αυτόν τον τύπο η ακράτεια εμφανίζεται ως πίεση στην ουροδόχο κύστη όταν βήχετε, φτερνίζεστε ή μετά από κάποια σωματική δραστηριότητα.
  • Επείγουσα ακράτεια ούρων. Η παρόρμηση για ούρηση είναι ξαφνική και ανεξέλεγκτη.
  • Μικρή ακράτεια. Είναι η ακράτεια η οποία συνδυάζει τα χαρακτηριστικά και των δύο παραπάνω περιπτώσεων.

Μετά τον τοκετό πιο συνήθης είναι η ακράτεια λόγω στρες, ενώ η επείγουσα ακράτεια ούρων έτσι και αλλιώς εμφανίζεται κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ποιες γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν ακράτεια μετά τον τοκετό;

Η ακράτεια μετά τον τοκετό αποτελεί ακόμα αντικείμενο μελέτης. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι είναι πιο συνήθης σε άτομα που έχουν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό, καθώς επίσης και στις εξής περιπτώσεις :

  • Μαμά με μεγαλύτερο βάρος από το φυσιολογικό
  • Πολύδυμη κύηση
  • Προηγούμενη εγκυμοσύνη
  • Ακράτεια ούρων πριν την εγκυμοσύνη
  • Συγκεκριμένοι γενετικοί παράγοντες

Υπάρχουν θεωρίες οι οποίες συσχετίζουν την ακράτεια ούρων με τον τραυματισμό κατά τον τοκετό. Για παράδειγμα η εγκυμοσύνης και ο φυσιολογικός τοκετός καταπονούν τους μύες του πυελικού εδάφους, οι οποίες υποστηρίζουν επίσης την ουροδόχο κύστη, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο ΄ελεγχος της ουροδόχου κύστης.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η θεραπεία για την ακράτεια που εμφανίζεται μετά τον τοκετό εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι η ακράτεια, σε ποιο βαθμό επηρεάζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες και από τα αίτια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις αρκεί ο έλεγχος του σωματικού βάρους με την κατάλληλη διατροφή, τη συστηματική άσκηση και η επαναφορά των επιπέδων των ορμονών στα φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ακράτεια μετά τον τοκετό δεν βελτιώνεται από μόνη της με την πάροδο του χρόνου. Στην πραγματικότητα, μπορεί να επιδεινωθεί εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Μωρό δύο μηνών.

Bigstock

Θεραπεία πυελικού εδάφους

Μία από τις πρώτες γραμμές θεραπείας για την ακράτεια μετά τον τοκετό είναι να συνεργαστείτε με έναν φυσιοθεραπευτή ή έναν θεραπευτή πυελικού εδάφους για να βοηθήσετε στην ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους. Η ενίσχυση των μυών που υποστηρίζουν την κύστη μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης σας.

Άλλες Θεραπείες

Ανάλογα με την έκταση της ακράτειας, άλλες επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

  • Φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της επείγουσας ανάγκης και της συχνότητας ούρησης
  • Χειρουργική επέμβαση για τη στήριξη της ουρήθρας και τη μείωση της διαρροής
  • Αποκατάσταση των νεύρων που συνδέονται με την ουροδόχο κύστη

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved