Αιμορραγία μετά τη γέννα - Τι να γνωρίζετε

Λοχεία - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέες μητέρες

Αιμορραγία μετά τη γέννα - Τι να γνωρίζετε

Αιμορραγία μετά τον τοκετό ή αλλιώς λόχεια

Bigstock

Η αιμορραγία μετά τη γέννα - αίμα και ιστοί από την επίστρωση της μήτρας- ονομάζεται, λόχεια.

Αμέσως μετά τη γέννα μπορεί να είναι αρκετή και σε έντονο κόκκινο χρώμα. Αν είστε ξαπλωμένη αρκετή ώρα ανάσκελα, μπορεί να τρέξει αίμα ξαφνικά. τις επόμενες εβδομάδες, θα γίνεται πιο ροζ και θα μειώνεται, ώσπου, γύρω στις 10 μέρες μετά τη γέννα, θα έχετε μόνο μια μικρή ποσότητα λευκών ή κιτρινωπών εκκρίσεων.

Μερικές γυναίκες έχουν αιμορραγία μέχρι και τέσσερις εβδομάδες όμως συνήθως υποχωρεί νωρίτερα.

Αν έχετε πολλή αιμορραγία (ειδικά με πήγματα) ή αν είναι δύσοσμη, αναφέρετέ το αμέσως στη μαία σας ή τον γυναικολόγο σας, για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο μόλυνσης ή σοβαρής αιμορραγίας.

Αιμορραγία μετά τη γέννα - Πότε να ανησυχήσετε

Σε περίπτωση αιμορραγίας, θα νιώθετε το αίμα να τρέχει ακόμα και μέσα στη μήτρα σας. Πρόκειται για μια ενδεχομένως επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πτώση της πίεσης, άνοδο του καρδιακού ρυθμού, ζαλάδα και καταπληξία.

Αν έχετε σοβαρή αιμορραγία, η μαία θα σας παρακολουθεί στενά και μπορεί να σας κάνε ένεση ωκυτοκίνης ή άλλου φαρμάκου για να βοηθηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να κλείσουν. Αν έχετε χάσει πολύ αίμα, μπορεί να χρειαστείτε μεγάγγιση. Σε πολλές περιπτώσεις, αντιβιοτικά, χάπια σιδήρου και ενδοφλέβια υγρά αρκούν ως θεραπεία.

Αν κατακρατηθούν στη μήτρα τμήματα του πλακούντα ή των υμένων, μπορεί να έχετε σοβαρή αιμορραγία και/ή μόλυνση αργότερα. Δεν είναι κάτι σύνηθες, αλλά για να είστε ασφαλής, είναι σημαντικό να αναφέρετε πάντα τυχόν σοβαρή αιμορραγία μετά τη γέννα. Μπορεί να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να εξεταστεί το εσωτερικό της μήτρας.

πηγή: Βιβλίο «Η εγκυμοσύνη μου» από τις εκδόσεις διόπτρα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved