Πόσο σύντομα μπορείτε να ξεκινήσετε τη γυμναστική μετά τον τοκετό;

Άσκηση μετά τον τοκετό – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Πόσο σύντομα μπορείτε να ξεκινήσετε τη γυμναστική μετά τον τοκετό;

Μαμά κάνει γυμναστική με τα παιδιά.

Bigstock

Η γυμναστική μετά τον τοκετό ίσως να είναι το τελευταίο που σκέφτεστε αυτήν την περίοδο, όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι εντάσσοντας την άσκηση στην καθημερινότητά σας θα έχετε περισσότερη ενέργεια, καλύτερη διάθεση και θα είστε πιο υγιής, ειδικά εάν η γυμναστική ήταν κομμάτι της ρουτίνας σας και πριν την εγκυμοσύνη.

Πότε να ξεκινήσετε τη γυμναστική μετά τον τοκετό

Η γενική οδηγία είναι να περιμένετε τουλάχιστον έξι εβδομάδες από τον τοκετό. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν, ειδικά μετά τον τοκετό με καισαρική, να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας όποτε και αν αποφασίστε να ξεκινήσετε ξανά τη γυμναστική.

Η Samantha Spencer, ειδικός σε θέματα που αφορούν την ανάρρωση μετά τον τοκετό, αναφέρει ότι όποτε και αν ξεκινήσετε την άσκηση, θα πρέπει να το κάνετε σταδιακά.

Σύμφωνα με την Spencer εάν ακόμα το σώμα σας δεν είναι έτοιμο, ή εάν το παρακάνετε ως προς τη διάρκεια και την ένταση, είναι πιθανό να δείτε αιμορραγία, πόνο στην πυελική περιοχή και γενικά στην κοιλιά ή και ακράτεια.

Σημαντικό επίσης, αναφέρει, είναι πάντα να ακούτε το σώμα σας. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, το κάθε σώμα διαφορετικό και αυτό είναι που θα καθορίσει εάν μπορείτε να επιστρέψετε στην ρουτίνα της γυμναστικής σας.

Ξεκινήστε με ήπιες ασκήσεις τις πρώτες εβδομάδες. Οι ειδικοί προτείνουν να ξεκινήσετε πρώτα με ασκήσεις για τους κοιλιακούς και την πλάτη. Όσον αφορά την αερόβια άσκηση, η Spencer συμβουλεύεται για αρχή περπάτημα διάρκειας 10 λεπτών τρεις φορές την εβδομάδα και στην συνέχεια να αυξάνετε σταδιακά τον χρόνο.

Διαχείριση των επιλόχειων συμπτωμάτων

Τα έντονα συμπτώματα δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της εγκυμοσύνης. Είναι πιθανό να έχετε συμπτώματα όπως ακράτεια, πόνο στη πλάτη κ.α. και μετά τον τοκετό. Στην περίπτωση αυτή, η ειδικός προτείνει να σταματήσετε τη γυμναστική μέχρι να υποχωρήσουν.

Κατάλληλα ρούχα για γυμναστική

Μετά τον τοκετό μπορεί να μην σας βολεύουν όλα τα ρούχα που έχετε στη ντουλάπα σας και ειδικά στη γυμναστική. Προτιμήστε άνετα ρούχα που δεν θα σας ερεθίζουν στο στήθος και στην κοιλιά. Επιλέξτε επίσης έναν στηθόδεσμο που θα σας κρατάει σταθερό το στήθος.

undefined

Άσκηση και θηλασμός

Η συστηματική άσκηση έχει ακόμα περισσότερα για τη μαμά που θηλάζει. Το σημαντικότερο; Ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα και οι ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι δεν επηρεάζει καθόλου την παραγωγή του μητρικού γάλακτος, αλλά ούτε και τη σύστασή του.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved