Υγεία μαμάς μετά τον τοκετό: Τα συνήθη συμπτώματα και τι να κάνετε

Ποια συμπτώματα να περιμένετε το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό.

Υγεία μαμάς μετά τον τοκετό: Τα συνήθη συμπτώματα και τι να κάνετε
Bigstock

Η περίοδος της εγκυμοσύνης συνοδεύεται από πολλές αλλαγές σωματικές και συναισθηματικές. Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης διαφοροποιούνται ανά τρίμηνο και η κάθε γυναίκα μπορεί να τα βιώσει σε διαφορετικό βαθμό. Τι ισχύει μετά τον τοκετό; Οι αλλαγές στο σώμα συνεχίζονται και μετά τον τοκετό και η ευαισθησία στο στήθος και η κολπική αιμορραγία είναι μόνο μερικές από αυτές. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Τα πιο συνήθη συμπτώματα μετά τον τοκετό

Τα συμπτώματα μετά τον τοκετό εξαρτώνται από το είδος του τοκετού που είχατε και άλλους παράγοντες όπως το εάν είναι ο πρώτος τοκετός ή την κατάσταση της υγείας σας.

Αιμορραγία της λοχείας

Η αιμορραγία της λοχείας είναι η αιμορραγία που εμφανίζεται μετά τον τοκετό σε διάστημα 24 ωρών. Η αιμορραγία αυτή μπορεί να προκληθεί από υπερδιάταση της μήτρας, παρατεταμένο ή εσπευσμένο τοκετό, ρήξη ή αναστροφή της μήτρας.

Η αιμορραγία αυτή συνήθως διαρκεί έως και δέκα μέρες και το αίμα αλλάζει χρώμα από έντονο κόκκινο σε σκούρο ροζ και έπειτα πιο ανοιχτό.

Πόνος στην κοιλιά

Μετά τον τοκετό η μήτρα επανέρχεται σταδιακά στο φυσιολογικό της μέγεθος κάτι που προκαλεί έντονες κράμπες έως και δέκα μέρες μετά τον τοκετό. Ο πόνος αυτός είναι πιο έντονος τις πρώτες δύο με τρεις μέρες μετά τον τοκετό και ειδικά εάν θηλάζετε.

Δοκιμάστε να τοποθετήσετε μία θερμοφόρα στην κοιλιά σας για να ανακουφιστείτε. Επίσης, μπορείτε να συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας για παυσίπονα που μπορείτε να πάρετε.

Sick Young Woman Suffering From Menstrual Pain. Woman With Hands Squeezing Belly Having Painful Stom

Πρήξιμο του περίνεου

Αυτό το σύμπτωμα είναι σύνηθες στον φυσιολογικό τοκετό. Περίνεο είναι η περιοχή ανάμεσα στο αιδοίο και τον πρωκτό, το οποίο και ενδέχεται να ερεθιστεί και να πρηστεί ή ακόμα και να σκιστεί κατά τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού. Η επούλωση της πληγής μπορεί να πάρει εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να διατηρείτε την περιοχή καθαρή και να ξαπλώνετε στο πλάι όταν κοιμάστε.

Δυσκολία στην ενούρηση

Κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, η συχνοουρία είναι ένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα. Μετά τον τοκετό, αυτό αλλάζει και πολλές είναι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ενούρηση. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι δεν νιώθετε συχνά την ανάγκη για τουαλέτα, είτε ότι πονάτε κατά την ενούρηση. Τα αίτια για αυτά τα συμπτώματα ποικίλουν. Για αρχή δοκιμάστε να πίνετε πολύ νερό και να διατηρείτε την ευαίσθητη περιοχή καθαρή.

Δυσκοιλιότητα

Ένα ακόμα συνηθισμένο σύμπτωμα μετά τον τοκετό είναι η δυσκοιλιότητα. Συνήθως χρειάζονται μερικές μέρες για να επανέλθουν οι φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου. Επίσης, η δυσκοιλιότητα προκύπτει και από τα εξής:

  • Τοκετός με καισαρική: Στον τοκετό με καισαρική, το έντερό σας θα χρειαστεί περίπου τρεις με τέσσερις ημέρες μέχρι να ξεκινήσει και πάλι να λειτουργεί φυσιολογικά.
  • Παυσίπονα: Τα παυσίπονα επιβραδύνουν τη λειτουργία του πεπεπτικού συστήματος, συνεπώς η χορήγησή τους κατά τη διάρκεια ή μετά τον τοκετό, μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.
  • Αιμορροΐδες: Η εμφάνιση αιμορροϊδών κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο και μπορεί να προκαλέσει ή να εντείνει τη δυσκοιλιότητα
  • Συμπληρώματα σιδήρου: Τα συμπληρώματα σιδήρου που σε πολλές περιπτώσεις χορηγούνται την περίοδο της εγκυμοσύνης, επίσης μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.
Closeup Portrait Lovely Mom And Sweet Baby On Bed. Playful Smiling Mother Tickling Babys Chin. Baby

Αιμορροϊδες

Υπάρχουν δύο είδη αιμορροΐδων, οι εσωτερικές οι οποίες είναι στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και οι εξωτερικές οι οποίες εντοπίζονται στον πρωκτό. Οι αιμορροϊδες μετά τον τοκετό εμφανίζονται κυρίως λόγω της δυσκοιλιότητας.

Κόκκινα και ερεθισμένα μάτια

Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού και για αρκετές ημέρες μετά, έχουν κόκκινα μάτια. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα είναι παροδικό και συνήθως υποχωρεί σε διάστημα μίας με δύο εβδομάδων χωρίς να χρειαστεί να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Τα κόκκινα μάτια εμφανίζονται κυρίως όταν ασκείτε περισσότερη πίεση με το πρόσωπό σας αντί για το κάτω μέρος του σώματός σας στη διάρκεια του τοκετού.

Δοκιμάστε τα εξής:

  • Εφαρμόστε κρύα κομπρέσες αρκετές φορές την ημέρα για 10 λεπτά κάθε φορά στα μάτια σας
  • Όταν βγαίνετε στον ήλιο μην ξεχνάτε να φοράτε γυαλιά ηλίου.
  • Πλύνετε το πρόσωπό σας με άφθονο δροσερό νερό, αποφεύγοντας κάθε είδους σαπούνι.

Πόνος στην πλάτη

Ο πόνος που νιώθετε είναι πιθανό να προκαλείται από μία πληθώρα παραγόντων. Πρώτα από όλα έχουμε τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης και οι οποίες προκαλούν χαλάρωση στους μύες και τους συνδέσμους. Επίσης, κατά τον τοκετό, το σώμα καταπονείται ιδιαίτερα η περιοχή της κοιλιάς, αλλά και όλη η πλάτη. Τέλος, μετά τον τοκετό, το συνεχές σκύψιμο, σήκωμα και κράτημα του βρέφους, μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και ιδιαίτερα εάν η στάση του σώματος όταν θηλάζετε ή κρατάτε το μωρό σας δεν είναι σωστή. Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες μέχρι και μήνες μετά τη γέννα. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται χρόνος, υπομονή και φροντίδα.

Πηγή πληροφοριών: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved