Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας μετά τον τοκετό

Φροντίζοντας τον εαυτό σας μετά τη γέννα

Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας μετά τον τοκετό
Bigstock

Η φροντίδα του εαυτού σας μετά τη γέννηση του μωρού είναι κρίσιμη τόσο για τη σωματική όσο και για την συναισθηματική σας ευεξία κατά την περίοδο που ακολουθεί τον τοκετό. Ακολουθήστε τις συμβουλές που μας δίνει ο Δρ Παναγιώτης Ψαθάς Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, για να έχετε μια πιο ευχάριστη εμπειρία ζωής με το μωράκι σας στο σπίτι.

Ανάπαυση και ύπνος:

Δίνετε προτεραιότητα στον ύπνο όποτε είναι δυνατόν. Τα νεογέννητα συνήθως έχουν ακανόνιστα μοτίβα ύπνου, οπότε κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν το μωρό σας κοιμάται για να αναπληρώνετε τον ύπνο που χάσατε.

Δεχθείτε βοήθεια από φίλους και μέλη της οικογένειάς σας για να φροντίσουν το μωρό, ώστε να μπορείτε να κοιμηθείτε περισσότερο τη νύχτα.

agavi-meli-mama-kai-diatrofi.jpg

Διατροφή:

Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή με έμφαση σε θρεπτικά, φυσικά τρόφιμα. Συμπεριλάβετε πολλά φρούτα, λαχανικά, καλής ποιότητας, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής άλεσης.

Παραμείνετε ενυδατωμένη πίνοντας αρκετό νερό, ειδικά αν θηλάζετε.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τις βιταμίνες ή τα συμπληρώματα διατροφής, ειδικά αν θηλάζετε.

Άσκηση:

Ξεκινήστε με ήπιες ασκήσεις. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα μπορεί να είναι μια καλή αρχή. Σταδιακά προχωρήστε σε πιο συστηματική καθώς το σώμα σας αναρρώνει και τα επίπεδα της ενέργειάς σας αυξάνονται.

Συναισθηματική Υγεία:

Μην χάνετε το κουράγιο σας αν έχετε αρνητικά συναισθήματα και συναισθηματική αστάθεια τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση. Τα γνωστά «baby blues» είναι μια κατάσταση που βιώνουν πολλές φορές οι μαμάδες κατά τη λοχεία. Είναι η πιο ήπια μορφή της επιλόχειου κατάθλιψης αλλά δεν αποτελούν ψυχιατρική διαταραχή. Παρουσιάζονται περίπου στο 70-80% των νέων μαμάδων. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με έναν υποστηρικτικό φίλο ή με ένα μέλος της οικογένειάς σας.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια αν βιώνετε εμμονές ή σοβαρές αλλαγές στη διάθεσή σας, ανησυχία ή κατάθλιψη. Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια πραγματική ανησυχία και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.

moro-nanourisma.jpg

Δημιουργήστε δεσμό με το μωρό σας:

Αφιερώστε χρόνο ποιότητας με το νεογέννητο σας για να αναπτύξετε συναισθηματική επαφή. Οι αγκαλιές και η φροντίδα του μωρού σας θα σας οδηγήσουν σε μια ισχυρή συναισθηματική σύνδεση.

Ζητήστε και δεχθείτε βοήθεια:

Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από αγαπημένους, είτε πρόκειται για εργασίες στο σπίτι, μαγείρεμα, είτε για τη φροντίδα του μωρού. Αναζητήστε συμβουλές από έμπειρους γονείς για συμβουλές και καθοδήγηση.

Ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους:

Σκεφτείτε να κάνετε ασκήσεις Kegel για την ενδυνάμωση των μυών του στην περιοχή της λεκάνης.

Φροντίδα του εαυτού:

Διαθέστε χρόνο για δραστηριότητες φροντίδας του εαυτού σας, ακόμα και αν είναι σύντομες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα ζεστό μπάνιο, την ανάγνωση ενός βιβλίου ή την πρακτική τεχνικών χαλάρωσης. Είναι σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα και στον εαυτό σας, όχι μόνο στις ανάγκες του μωρού σας.

Επικοινωνία: Διατηρήστε ανοιχτή επικοινωνία με τον σύντροφό σας σχετικά με τα συναισθήματά σας, τις ανάγκες σας και τις προσαρμογές στη νέα σας ζωή ως γονείς.

Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλο και μοιραστείτε τις ευθύνες της φροντίδας του μωρού και των καθηκόντων στο σπίτι.

Παρακολούθηση της υγείας σας: Ελέγξτε την υγεία και την πορεία της ανάρρωσή σας και μιλήστε με τον γιατρό σας για την παρακολούθηση της φυσικής ανάκαμψής σας και για οποιαδήποτε σχετική ανησυχία σας, όπως δυσκολίες με το θηλασμό, τον πόνο ή άλλα συμπτώματα. Ρωτήστε επίσης αν μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα θηλασμού και μητρικής φροντίδας.

Θυμηθείτε ότι η περίοδος μετά τη γέννηση του μωρού σας μπορεί να έχει νέες προκλήσεις και δεν πειράζει να ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη όταν απαιτείται. Δώστε προτεραιότητα στην δική σας ευεξία, ώστε να παρέχετε την καλύτερη φροντίδα στο νεογέννητό σας.

Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD – Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος - Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ www.ppsathas.com

psathas.jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved