Superfoods για σούπερ μαμάδες

Τροφές που θα γεμίσουν ενέργεια μια μαμά.

Superfoods για σούπερ μαμάδες

Superfoods για σούπερ μαμάδες που θέλουν ενέργεια

Bigstock

Ακόμη και το καλοκαίρι οι μαμάδες τρέχουν. Και για να τρέξουν χρειάζονται ενέργεια. Μπορεί να μην έχουν χρόνο να ξεκουραστούν όμως έχουν χρόνο να φάνε κάτι που θα τις δυναμώσει.

Σίγουρα ένας καφές θα τους δώσει εκείνη την ώθηση που χρειάζονται για να αρχίσουν τη μέρα τους δυναμικά, όμως ο καφές δεν θα τις κρατήσεις με ενέργεια όλη την ημέρα, γι' αυτό και χρειάζονται μερικές σούπερ τροφές.

Οι σούπερ τροφές ή αλλιώς superfoods είναι τροφές με θρεπτικά συστατικά που δυναμώνουν και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν τις φλεγμονές και ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας.

Δοκιμάστε αυτά τα τρόφιμα και θα έχετε καθημερινά όλη την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε.

Βρόμη

ee1334d7-VROMI-2.jpg

Η βρόμη έχει γίνει σημαντικό συστατικό της διατροφής τα τελευταία χρόνια χάρη στις ευεργετικές ιδιότητές της για την υγεία.

Η βρόμη ανήκει στην οικογένεια των δημητριακών και είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το ασβέστιο και οι φυτικές ίνες (β-γλυκάνες), τα οποία προστατεύουν το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα.

Οι σπόροι της βρόμης είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, μια ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του λίπους από το σώμα.

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου και είναι κατάλληλη για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα πέψης ή/και δυσκοιλιότητα.

Κινόα

kinoa-apwleia-varous.jpg

Οι κόκκοι της κινόα ανήκουν στο ποώδες φυτό chenopodium quinoa, που ευδοκιμεί σε κρύο και ξηρό κλίμα και θυμίζουν ρύζι ή πλιγούρι.

Μόλις μαζευτεί υπόκειται σε φυσική επεξεργασία (πλύσιμο με καθαρό νερό και στέγνωμα στον ήλιο) για να φύγει το πικρό της περίβλημα.

Αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες τροφές, καθώς έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες B και Ε. Παράλληλα, είναι φτωχή σε σάκχαρα, δεν περιέχει γλουτένη, είναι εύπεπτη και συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ ελέγχει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Αβοκάντο

avokado.jpg

Το αβοκάντο είναι ένα μοναδικό φρούτο με υψηλή διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία.

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε κάλιο, τον ηλεκτρολύτη που ρυθμίζει τα υγρά του σώματος. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών C και Ε. Η βιταμίνη C βοηθά την παραγωγή κολαγόνου και ελαστίνης, χαρίζοντας ελαστική και σφριγηλή επιδερμίδα, ενώ η βιταμίνη Ε μειώνει τις βλάβες που προκαλεί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και καταπολεμά τη γήρανση.

Goji Berries

Τα γκότζι μπέρι αποτελούν διατροφική μόδα των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, στη Κίνα και στα Ιμαλάια όμως καταναλώνονται εδώ και χρόνια ως μια υπερτοφή που θεραπεύει παθήσεις του συκωτιού, των νεφρών και των ματιών.

Περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και πολλοί διατροφολόγοι συνιστούν την ημερήσια κατανάλωσή τους ως ένα υγιεινό συμπλήρωμα διατροφής. Τα γκότζι μπέρι είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες και φτωχά σε θερμίδες. Είναι επίσης πλούσια πηγή σιδήρου και βιταμίνης Α. Μία μερίδα γκότζι μπέρι περιέχει σχεδόν το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας πρόσληψης πρωτεϊνης, ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για φρούτο. Η υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών που περιέχουν εμποδίζει τη διάσπαση των κυττάρων όταν αυτά εκτίθενται σε ατμοσφαιρική μόλυνση, ενώ παράλληλα η μεγάλη περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και η χαμηλή σε λιπαρά, τα καθιστούν μια πραγματική υπερτροφή με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.

Spirulina

Η σπιρουλίνα είναι ένα απλό, μονοκύτταρο, μικροσκοπικό θαλασσινό φυτό πράσινου-γαλαζωπού χρώματος με την επιστημονική ονομασία Arthrospira platensis. Κάτω από το μικροσκόπιο, η σπιρουλίνα φαίνεται σαν μια σπείρα με μακριά και λεπτά νήματα. Το άρωμα και η γεύση της σπιρουλίνας είναι παρόμοια με των φυκιών.

Η σπιρουλίνα θεωρείται ως το πλέον θρεπτικώς πλήρες συμπλήρωμα διατροφής. Είναι πλούσια πηγή πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των σύνθετων υδατανθράκων, του σιδήρου και των βιταμινών Α, Κ και Β. Έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή (όπως η β-καροτίνη και η κίτρινη ξανθοφύλλη που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες) καθώς και σε χλωροφύλλη, λιπώδη και νουκλεϊκά οξέα και λιπίδια.

Η σπιρουλίνα είναι η πιο πλούσια τροφή σε β-καροτένιο με ένα πλήρες φάσμα δέκα καροτενοειδών. Περίπου τα μισά από αυτά είναι πορτοκαλί καροτένια (άλφα, βήτα και γάμα) και τα άλλα μισά είναι κίτρινες ξανθοφύλλες. Αυτές οι δύο ουσίες συνεργάζονται ιδανικά σε διαφορετικά σημεία στο σώμα μας για την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής του προστασίας.

Κάθε 10 γραμμάρια σπιρουλίνας μπορεί να παρέχουν μέχρι και το 70% των ελάχιστων ημερήσιων απαιτήσεων ενός ανθρώπου για σίδηρο, και περίπου τρεις έως τέσσερις φορές από τις ελάχιστες ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες Α (με τη μορφή του β-καροτένιου), Β, D, και Κ. Η σπιρουλίνα είναι επίσης πλούσια σε γ-λινολενικό οξύ ή GLA, μια χημική ένωση που βρίσκεται στο μητρικό γάλα που βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των βρεφών.

Σολομός

Ο σολομός είναι ένα δημοφιλές λιπαρό ψάρι, με μεγάλη θρεπτική αξία.

Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές των πολύτιμων για τον οργανισμό ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία δημιουργούν μια φυσική ασπίδα προστασίας έναντι των εκφυλιστικών νοσημάτων.

Το μέγεθός του ποικίλει, καθώς ξεκινά από μερικά κιλά και φθάνει ακόμα και τα 55 κιλά, ενώ το κόκκινο-ροζ χρώμα του οφείλεται στη χρωστική ουσία ασταξανθίνη.

Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βέβαια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Είναι φτωχός σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά οξέα και δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι.

με πληροφορίες από το onmed.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved