Οι πέντε καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο σύμφωνα με το Harvard

Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που αξίζουν μία θέση στη διατροφή μας.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Οι πέντε καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο σύμφωνα με το Harvard
Bigstock

To τμήμα Ιατρικής του Harvard αναφέρει ότι μία ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει αρκετά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τροφές ολικής άλεσης, είναι το κλειδί για έναν υγιή εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο είναι αυτές που προστατεύουν επίσης την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Ας τα δούμε αναλυτικά ποιες αυτές είναι και γιατί.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο όπως η βιταμίνη Κ, η λουτεΐνη, το φολικό οξύ και η βήτα καροτίνη. Μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι φυτικές τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης.

mprokolo.jpg

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια είναι πολύ καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ακόρεστων λιπαρών οξέων, υγιεινών ακόρεστων λιπαρών τα οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τα άτομα με Αλτσχάιμερ. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Προτιμήστε τα ψάρια που αν και πλούσια σε λιπαρά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο όπως ο σολομός, ο μπακαλιάρος και ο τόνος σε κονσέρβα. Εάν δεν τρώτε ψάρια, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τυχόν ανάγκη να λάβετε συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών. Άλλες τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά είναι λιναρόσπορος, το αβοκάντο και τα καρύδια.

Berries

Στην κατηγορία των berries ανήκουν τα σμέουρα, τα μύρτιλα, οι φράουλες, τα βατόμουρα. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή τα οποία και δίνουν στα φρούτα το έντονο χρώμα τους και σύμφωνα με έρευνες, έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της μνήμης. Μελέτη που έγινε από τους ερευνητές του Brigham and Woman’s Hospital του Harvard έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες φράουλες την εβδομάδα είχαν επιβράδυνση στη μείωση της μνήμης τους έως και δυόμιση χρόνια.

Τσάι και καφές

Και τα δύο ροφήματα περιέχουν καφεΐνη η οποία έρευνες δείχνουν ότι έχει οφέλη για τη νοητική λειτουργία. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα του 2014 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης σημείωσαν υψηλότερα σκορ σε τεστ νοητικής λειτουργίας.

1699015406491-425351738-kafes-kai-apoleia-varous1.jpg

Σε άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο John Hopkins, οι συμμετέχοντες μελέτησαν μία σειρά από εικόνες και στη συνέχεια οι μισή πήραν ένα φάρμακο placebo και οι άλλοι μισοί δισκίο καφεΐνης των 200 mg. Οι περισσότεροι από εκείνους που πήραν το δισκίο καφεΐνης μπόρεσαν να αναγνωρίσουν σωστά τις εικόνες την επόμενη μέρα.

Καρύδια

Οι ξηροί καρποί περιέχουν καλά λιπαρα, πρωτεΐνης και συγκαταλέγονται στα πιο θρεπτικά και ωφέλιμα super foods. Τα καρύδια είναι εκείνα που έχουν συνδεθεί περισσότερο με την βελτίωση της μνήμης. α καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA). Οι δίαιτες πλούσιες σε ALA και άλλα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καθαρότερες αρτηρίες. Αυτό είναι καλό τόσο για την καρδιά όσο και για τον εγκέφαλο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved