Υπάρχουν αντιγηραντικές τροφές; Τι δείχνουν οι έρευνες

Γιατί κάποιες τροφές θεωρούνται αντιγηραντικές; Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που θεωρούνται ωφέλιμα για την επιδερμίδα;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Υπάρχουν αντιγηραντικές τροφές; Τι δείχνουν οι έρευνες
Bigstock

Όσο μεγαλώνουμε η διατροφή παίζει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στην εξωτερική εμφάνιση, τα κιλά, την ποιότητα ζωής και την συνολική υγεία του οργανισμού.

Κάποια θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με έρευνες, ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας και επιβραδύνουν την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης. Οι τροφές που περιέχουν τα θρεπτικά αυτά συστατικά αναφέρονται συχνά ως αντιγηραντικές. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να διευκρινίσουμε ότι η κατανάλωσή τους δεν κάνει θαύματα, ούτε εξαφανίζει ρυτίδες και άλλα σημάδια του χρόνου. Άλλωστε, η διατροφή είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη γήρανση του δέρματος.

Οι αντιγηραντικές τροφές σύμφωνα με τους ειδικούς

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών και της οξειδωτικής βλάβης. Επίσης, η συχνή κατανάλωση ελαιόλαδου έχει συσχετιστεί χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, το μεταβολικό σύνδρομο και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Το ελαιόλαδο αποτελείται κατά 73% περίπου από μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία σύμφωνα με έρευνες, λόγω της αντιφλεγμονώδης ιδιότητάς τους, φαίνεται να επιβραδύνουν τη γήρανση της επιδερμίδας.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα σας εάν υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, το πράσινο τσάι έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και ειδικά σε γαλλική επιγαλλικοκατεχίνη, κατεχίνες και γαλλικό οξύ. Αυτές οι πολυφαινόλες μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, πρόωρη γήρανση και άλλες χρόνιες παθήσεις.

prasino-tsai-ofeli-diatrofi.jpg

Λιπαρά ψάρια

Τα ψάρια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για καρδιαγγειακές παθήσεις, φλεγμονές και άλλες παθήσεις. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά που υπάρχουν στα ψάρια προστατεύουν το δέρμα από φλεγμονές και γήρανση.

Ο σολομός, συγκεκριμένα, διαβάζουμε στο Healthline, περιέχει καροτονοειδή αντιοξειδωτικά όπως η ασταξανθίνη, στην οποία αποδίδεται και το ροζ χρώμα του ψαριοιύ. Σχετική έρευνα στην οποία οι συμμετέχοντες είχαν καεί από τον ήλιο και κατανάλωσαν ασταξανθίνη και κολλαγόνο για 12 εβδομάδες έδειξε ότι παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην ελαστικότητα και την ενυδάτωση της επιδερμίδας τους. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί εάν τα θετικά αποτέλεσμα ήταν αποτέλεσμα της κατανάλωσης ασταξανθίνης, κολλαγόνου ή και των δύο συνδυαστικά.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβανόλες που έχουν συσχετιστεί με μία πληθώρα από οφέλη για την υγεία όπως ο μειωμένος κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας.

Επίσης, πιστεύεται ότι μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φλαβανόλες προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία και επιβραδύνει την γήρανση του δέρματος.

Έρευνα στην οποία οι συμμετέχοντες έπιναν για 24 εβδομάδες ρόφημα με κακάο υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλες έδειξε είχαν σημαντική βελτίωση στην ελαστικότητα του δέρματος, σε σχέση με την ομάδα συμμετεχόντων που δεν έπιναν το ίδιο ρόφημα.

ugieina-snak-me-sokolata.jpg

Λαχανικά

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολλά από αυτά περιέχουν, επίσης, καροτενοειδή, όπως η βήτα-καροτίνη και το λυκοπένια, συστατικά που σύμφωνα με έρευνες προστατεύουν την επιδερμίδα από την ακτινοβολία του ήλιου.

Λαχανικά πλούσια σε βήτα καροτίνη είναι τα καρότα, η κολοκύθα και οι γλυκοπατάτες.

Πολλά λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του κολλαγόνου.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος περιέχει λιγνάνες, οι οποίες είναι ένας τύπος πολυφαινόλης που έχει αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιακές ασθένειες και καρκίνο του μαστού.

Είναι επίσης εξαιρετική πηγή άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), το οποίο ανήκει στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μία διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά ενισχύει την υγεία, την ενυδάτωση και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας. Σε μελέτες υψηλής ποιότητας από το 2009 και το 2011, οι γυναίκες που κατανάλωναν λιναρόσπορο ή λινέλαιο για 12 εβδομάδες έδειξαν αυξημένη ενυδάτωση και πιο λείο δέρμα.

Οι υπάρχουσες έρευνες, ωστόσο, δεν θεωρούνται επαρκείς για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα.

Ρόδι

Το ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη Κ, συστατικά που ενισχύουν την καλή καρδιαγγειακή υγεία. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονόλες, τανίνες, φαινολικά οξέα και λιγνάνες.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα πολύτιμα για τον οργανισμό συστατικά.

Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονακόρεστα λιπαρά οξέα που ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας και προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες και την ηλιακή ακτινοβολία.

Ντομάτες

Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο χάρη στο οποίο έχει και το έντονο κόκκινο χρώμα της. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνη C η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή του κολλαγόνου.

Πηγή πληροφοριών: Healthline

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved