Αποξηραμένα φρούτα: Ποιο είναι το βασικό τους μειονέκτημα;

Πόσο υγιεινά είναι τα αποξηραμένα φρούτα;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Αποξηραμένα φρούτα: Ποιο είναι το βασικό τους μειονέκτημα;
Bigstock

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά. Είναι ένα σνακ για κάθε εποχή, μπορείτε να το έχετε πάντα μαζί σας στην τσάντα και επιπλέον, είναι ένας εύκολος τρόπος να αυξήσετε την κατανάλωση σε φρούτα που τόσα πολλά οφέλη έχουν για τον οργανισμό.

Από τα πιο θρεπτικά θεωρούνται τα παρακάτω:

Αποξηραμένα βερίκοκα. Τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνες Ε και Α, χαλκό και κάλιο. Επίσης, είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, και μάλιστα περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από ότι τα φρέσκα βερίκοκα. Τα αποξηραμένα βερίκοκα περιέχουν ακόμα βήτα-καροτίνη, η οποία έχει συσχετιστεί με την αυξημένη εγκεφαλική λειτουργία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Αποξηραμένα δαμάσκηνα. Τα δαμάσκηνα έχουν καθαρτική δράση και είναι δημοφιλή για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, είναι καλή βιταμίνης Β6 και περιέχουν βιοενεργά αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την υγεία των οστών.

mpol-me-apoksiramena-damaskina.jpg

Σταφίδες. Έρευνες δείχνουν ότι οι σταφίδες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, να μειώσουν τη χοληστερόλης και να ρυθμίσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Αποξηραμένοι χουρμάδες. Οι αποξηραμένοι χουρμάδες έχουν μία χαρακτηριστική γλυκιά γεύση, για αυτό συνήθως χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο ζάχαρης σε υγιεινές και vegan συνταγές. Είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες, συστατικά που μεταξύ άλλων ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν τον οργανισμό.

Αποξηραμένα cranberries. Το σκούρο κόκκινο χρώμα τους σχετίζεται με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτοθρεπτικά συστατικά.

Ποιο είναι το βασικό μειονέκτημα των αποξηραμένων φρούτων;

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πηγή θρεπτικών συστατικών, δεν μπορούν , ωστόσο, να αντικαταστήσουν τα φρέσκα φρούτα. Σύμφωνα με το Medicinenet, τρία είναι τα βασικά μειονεκτήματα.

Καταρχάς πολλά από τα αποξηραμένα φρούτα που υπάρχουν στην αγορά, συσκευασμένα και μη, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Επίσης, τα φρούτα αποξηραίνονται συνήθως μέσω μίας συγκεκριμένης διαδικασίας αφυδάτωσης/αποξήρανσης κατά την οποία απομακρύνεται η υγρασία. Η διαδικασία αυτή κανονικά δεν αλλάζει τη διατροφική αξία του φρούτου, ωστόσο οι κάποιες βιταμίνες όπως η C και η A, είναι πιθανό να χαθούν.

Το βασικότερο, ωστόσο, μειονέκτημα των αποξηραμένων φρούτων είναι ότι δεν περιέχουν καθόλου νερό. Τα φρούτα από την άλλη έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό συμβάλλοντας έτσι με την κατανάλωσή τους, στη συνολική ενυδάτωση του οργανισμού.

Τέλος, ένα αποξηραμένο φρούτο είναι αρκετά πιο συμπυκνωμένο σε σχέση με ένα αντίστοιχο φρέσκο με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο εύκολο να το παρακάνετε με την ποσότητα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved