Αποξηραμένα δαμάσκηνα: Το νόστιμο και θρεπτικό σνακ που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Έρευνα δείχνει ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα ως κομμάτι μίας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Αποξηραμένα δαμάσκηνα: Το νόστιμο και θρεπτικό σνακ που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Γυναίκα κρατά μπολ με αποξηραμένα δαμάσκηνα.

Bigstock

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Liverpool έδειξε ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα στα πλαίσια μία υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 100 υπέρβαρα άτομα των οποίων η διατροφή δεν περιείχε μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών. Οι 50 για διάστημα 12 εβδομάδων έτρωγαν κάθε μέρα αποξηραμένα δαμάσκηνα, ενώ στους άλλους 50 δόθηκαν οδηγίες για υγιεινά σνακ γενικά που θα έπρεπε να εντάξουν στη διατροφή τους για την ίδια περίοδο.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν τα εξής:

  • Οι πενήντα συμμετέχοντες που έτρωγαν κάθε μέρα δαμάσκηνα έχασαν 2 κιλά σε 12 εβδομάδες και 2,5 εκατοστά από την περίμετρο της μέσης τους.
  • Αντίθετα, εκείνοι στους οποίους δόθηκαν γενικές οδηγίες για υγιεινά σνακ έχασαν 1,5 κιλό το ίδιο διάστημα και 1,7 εκατοστά από την περίμετρο της μέσης τους.
  • Εκείνοι που έβαλαν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα στην καθημερινή τους διατροφή έχασαν περισσότερο βάρος τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες της έρευνας. Μετά την 8η εβδομάδα παρατήρησαν ότι χόρταιναν πιο εύκολα και έμεναν χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα.
Woman Holding Bowl Of Dried Plums, Closeup. Healthy Fruit

Γυναίκα κρατά μπολ με αποξηραμένα δαμάσκηνα.

Bigstock

Η dr Jo Harrold, επικεφαλής της έρευνας δήλωσε:

«Αυτά είναι τα πρώτα δεδομένα που δείχνουν ότι η κατανάλωση αποξηραμένων δαμάσκηνων βοηθά την απώλεια βάρους και δεν έχει καμία αρνητική παρενέργεια ως κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής. Πράγματι, μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι ωφέλιμα για όσους κάνουν δίαιτα καθώς μειώνουν την πείνα και ικανοποιούν την όρεξη για φαγητό.»

Ο καθηγητής πειραματικής Ψυχολογίας, Jason Halford, αναφέρει επίσης:

«Το να ακολουθείς μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή έχει προκλήσεις. Μαζί με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να γίνουν μία ωφέλιμη προσθήκη, ιδιαίτερα ότι φαίνεται δύσκολο για κάποιον να ελέγξει την όρεξή του για φαγητό.»

Με πληροφορίες από sciencedaily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved