Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα; Ποια είναι πιο υγιεινά;

Το κάθε ένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα, και τα δύο όμως μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι μίας υγιεινής διατροφής.

Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα; Ποια είναι πιο υγιεινά;

Τόσο τα αποξηραμένα, όσο και τα φρέσκα φρούτα αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας. Ποια όμως είναι τα πιο υγιεινά;

Bigstock

Τα φρούτα είναι απαραίτητα σε μία ισορροπημένη διατροφή και προσφέρουν μία πληθώρα από οφέλη στην οργανισμό. Το πιο σημαντικό ίσως πλεονέκτημά τους σε σχέση με άλλα τρόφιμα είναι η υ ψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργεία του εντέρου και προστατεύουν από παθήσεις στην καρδιά, διαβήτη και άλλες ασθένειες. Επιπλέον, τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά για αυτό και όσο μεγαλύτερη είναι ποικιλία των φρούτων που καταναλώνετε τόσο το καλύτερο.

Το καλοκαίρι υπάρχει πληθώρα αυτών και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε smoothies, φρουτοσαλάτες, πρωινά μπολ με βρόμη και άλλα θρεπτικά και χορταστικά σνακ. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένας ακόμα τρόπος να αυξήσετε την κατανάλωση σε φρούτα στην καθημερινότητά σας.

Ποια είναι όμως τα πιο υγιεινά; Τα φρέσκα ή τα αποξηραμένα φρούτα; Η απάντηση δεν είναι τόσο προφανής όσο νομίζετε και η αλήθεια είναι ότι η κάθε κατηγορία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα.

Female Hands Cutting Fresh Sweet Peaches. Peaches Whole Fruits Leaves, Half Peach, Peach Slices On W

Τα πλεονεκτήματα των φρέσκων φρούτων

Πρώτο πλεονέκτημα των φρέσκων φρούτων έναντι των αποξηραμένων είναι η περιεκτικότητά τους σε νερό. Τα αποξηραμένα δεν περιέχουν καθόλου, ενώ η περιεκτικότητα των περισσότερων φρέσκων φρούτων σε νερό φτάνει το 80%. Αυτό συνεπάγεται τα εξής:

Η θερμιδική αξία των αποξηραμένων φρούτων είναι πολύ μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, ενώ ένα φλιτζάνι σταφύλια έχει περίπου 65 θερμίδες, ένα φλιτζάνι σταφίδες έχει 435.

Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Στο ίδιο παράδειγμα, με παραπάνω τα σταφύλια έχουν 15 γραμμάρια σάκχαρα, ενώ οι σταφίδες 115.

Η υψηλή περιεκτικότητα των φρέσκων φρούτων σε νερό παρατείνει την αίσθηση κορεσμού.

Τα φρέσκα φρούτα περιέχουν ένζυμα τα οποία λειτουργούν βοηθητικά στην πεπτική διαδικασία και υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως είναι η βιταμίνη C και μερικοί τύπου βιταμίνης Β.

Τα πλεονεκτήματα των αποξηραμένων φρούτων

Τα πλεονεκτήματα των αποξηραμένων φρούτων δεν είναι μόνο ότι είναι παντός καιρού και εποχής, ούτε ότι μπορείτε να τα έχετε πάντα στην τσάντα σας. Έχουν και σημαντικά διατροφικά οφέλη. Το πρώτο είναι ότι λόγω της συμπύκνωσης τους συγκεντρώνουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών και φαινολών.

Ένα δεύτερο είναι ότι σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021 στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, έχουν συνδεθεί με μία συνολικά καλύτερης ποιότητας διατροφή. Τα άτομα επίσης που καταναλώνουν τακτικά αποξηραμένα φρούτα φαίνεται ότι προσλαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών, καλίου και μονακόρεστων λιπαρών.

Σημαντικό είναι βέβαια να προτιμήσετε τα αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη.

Με πληροφορίες από eatingwell.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved