Self-care: Γιατί οι ειδικοί προτείνουν να τσιρίζετε πού και πού

Αυτοφροντίδα-Self-care: Τι είναι, πώς μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας και σε τι θα μας ωφελήσει;

Μαρίνα Μόσχα
Self-care: Γιατί οι ειδικοί προτείνουν να τσιρίζετε πού και πού
Bigstock

Ερωτήματα που συχνά ακούμε τον τελευταίο καιρό, καθώς όλο και περισσότερο αντιλαμβανόμαστε πόσο καταπονείται ο εαυτός μας ψυχικά αλλά και σωματικά, κυρίως τα τελευταία χρόνια, όπου το άγχος για την καθημερινότητα, το οικονομικό, η καθιστική ζωή, η πανδημία και οι υπόλοιπες ιώσεις μας καταβάλλουν.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να νιώσουμε καλύτερα, να αισθανθούμε μεγαλύτερη ευεξία; Η απάντηση είναι ναι. Δεν έχουμε παρά να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας ως έναν άλλον άνθρωπο που τον έχουμε υπό τη δική μας φροντίδα και θέλουμε να νιώσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Μπορεί να ακούγεται παράξενο ή ακόμα και να θεωρείται υπερβολή και πολυτέλεια η φροντίδα εαυτού, όταν γύρω μας συμβαίνουν τόσα. Στην ουσία η αντιμετώπιση αυτή καθρεφτίζει την δυσκολία να αντιληφθεί κάποιος ότι αν δεν προσέξουμε εμείς τον εαυτό μας, δεν πρόκειται να το κάνει κανείς άλλος!

Τι σημαίνει λοιπόν αυτοφροντίδα;

Ας σκεφτούμε ότι για να φροντίσουμε κάποιον, πρώτα από όλα χρειάζεται να γνωρίζουμε τις ανάγκες του. Ακριβώς αυτό είναι και το σημείο που ξεκινάμε. Από μέσα προς τα έξω, καθώς η αναγνώριση των αναγκών μας θα μας βοηθήσει να περάσουμε στο επόμενο βήμα, την ικανοποίησή τους, άρα και την φροντίδα εαυτού. Αν αναρωτηθούμε τώρα πώς θα αναγνωρίσουμε τις ανάγκες μας, δεν έχουμε παρά να «ακούσουμε» τα σήματα που μας στέλνει ο ίδιος μας ο εαυτός. Αν για παράδειγμα νιώθουμε κουρασμένοι, σημαίνει πως έχουμε ανάγκη από ξεκούραση, αν μας λείπει ύπνος, σημαίνει πως κάτι δεν κάνουμε καλά: κοιμόμαστε λίγο, ξενυχτάμε περισσότερο ή ακόμα ενδεχομένως να αντιμετωπίζουμε κάποια διαταραχή στον ύπνο μας. Αν αγνοήσουμε τα σήματα αυτά, αργά ή γρήγορα το σώμα θα νοσήσει αλλά και η ψυχολογία μας, καθώς «ψυχή και σώμα» είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Πιθανά να νιώθουμε κουρασμένοι περισσότερο από όσο δικαιολογεί η ημέρα μας, η απόδοσή μας να είναι πεσμένη, να μην έχουμε διάθεση για πράγματα που άλλοτε μας ευχαριστούσαν, κλπ. Κάπως έτσι, θα μάθουμε καλύτερα να αναγνωρίζουμε τα σημάδια αλλά και τις ανάγκες μας, οι οποίες όταν ικανοποιούνται τόσο μεγαλύτερη ευεξία θα αισθανόμαστε και στη συνέχεια θα κάνουμε όλο και περισσότερα για εμάς.

Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να ξεκινήσει αντίθετα, από έξω προς τα μέσα, όταν δεν είναι τόσο εύκολο – ή δεν έχει μάθει – να αναγνωρίζει τις ανάγκες του. Για παράδειγμα να αρχίσει να φροντίζει το σώμα του (γυμναστική, χορός) με όποιον τρόπο νιώθει ότι του ταιριάζει καλύτερα και τον κάνει να νιώθει πιο όμορφα. Να αφεθεί στα έμπειρα χέρια ενός μασέρ ώστε να νιώσει το σώμα του να χαλαρώνει από την ένταση και το «βάρος» που κουβαλάει. Να επιτρέψει στον εαυτό του να νιώσει ευγνωμοσύνη για ότι έχει καταφέρει έως τώρα, πχ. να κρατήσει ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης όπου θα καταγράφει κάθε βράδυ τρία πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμων την σημερινή ημέρα.

Αυτοφροντίδα και... τσιρίδες

Κάποιοι αναφέρουν ότι ένας τρόπος αυτοφροντίδας είναι και οι …τσιρίδες, το να αρχίσει κάποιος να φωνάζει πολύ δυνατά. Ίσως κάποιοι έχετε νιώσει την ανάγκη να ουρλιάξετε ή να τσιρίξετε πολύ δυνατά και ίσως αν το έχετε κάνει να νιώσατε πως ξελαφρώσατε. Ναι, μπορεί περιστασιακά να βοηθήσει αλλά δεν είναι και ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος καθώς μπορεί να βλάψετε τις φωνητικές σας χορδές ή να το κάνετε όπου βρεθείτε. Άλλωστε γιατί πρέπει να φτάσετε στον… «αμήν» για να εκτονώσετε την ένταση και την πίεση που έχει συσσωρευτεί μέσα σας; Υπάρχουν άλλοι τρόποι μέσω της αυτοφροντίδας που δεν θα χρειαστεί να φτάσετε σε αυτό το σημείο για να αποφορτιστείτε!

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved