Η δύναμη που κρύβει η μυρωδιά της μαμάς

Τα μωρά γεννιούνται με έντονη όσφρηση που είναι το κλειδί για την επιβίωσή τους.

Η δύναμη που κρύβει η μυρωδιά της μαμάς

Μωρό κοιμάται με το κουβερτάκι του στο κρεβάτι της μαμάς

Bigstock

Η όσφρηση ενός μωρού είναι σημαντική για την επιβίωσή του. Τα μωρά όταν οσμίζονται τη μυρωδιά της μητέρας τους, νιώθουν ήρεμα και ασφάλεια. Αλλά αυτή η ιδιαίτερη μυρωδιά μπορεί επίσης να βοηθήσει ένα μωρό να δεθεί με άλλα άτομα, όταν λείπει η μαμά ή δεν είναι κοντά.

Τα μωρά είναι γνωστό ότι συνδέονται με τη μαμά τους. Εξάλλου, έχουν περνούν 9 μήνες μεγαλώνοντας μέσα στο σώμα της και γεννιούνται σε έναν κόσμο που ακόμη χρειάζονται και έχουν ανάγκη το σώμα της μητέρας τους για να τα ταΐσει, να τα αγκαλιάσει και γενικότερα να τα φροντίσει.

Τα μωρά λαχταρούν το άγγιγμα της μανούλας τους, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι νεογέννητα μπορεί να βιώσουν κάποιο άγχος όταν βρίσκονται στα χέρια ξένων ανθρώπων. Αν και η προσκόλληση στη μητέρα είναι σημαντική για την ανάπτυξη του μωρού, είναι επίσης σημαντικό και φυσικό ένα μωρό να δεθεί και με άλλους ανθρώπους όπως είναι οι γιαγιάδες, οι παππούδες ή κάποιος φροντιστής που θα αναλάβει να προσέχει το μωρό όσο η μητέρα λείπει.

Νεογέννητο κοιμάται μαζί με τα λούτρινα παιχνίδια του

Bigstock

Τι γίνεται όμως όταν ένα μωράκι δεν μυρίζει τη μαμά του και νιώθει ανήσυχο και γκρινιάρικο; Ο άνθρωπος που θα φροντίζει το μωρό και θα περνά χρόνο μαζί του (εκτός από τη μαμά) μπορεί να χτίσει έναν δεσμό με το μωρό χρησιμοποιώντας μόνο το άρωμα της μητέρας.

Γιατί είναι σημαντική η όσφρηση του μωρού;

Συνήθως η μυρωδιά μας δίνει στοιχεία για το περιβάλλον μας. Τα μωρά γεννιούνται με έντονη όσφρηση που είναι το κλειδί για την επιβίωσή τους. Η όσφρηση τα βοηθά να βρουν τη μητέρα τους, να αρπάξουν το στήθος της και να θηλάσουν για πρώτη φορά.

Αυτή η μυρωδιά, η μυρωδιά της μαμάς, έγινε αντικείμενο ερευνητικών μελετών που έδειξαν ότι τα μωρά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μυρωδιά της μητέρας για να δεθούν με άλλους φροντιστές.

Πρόσφατη έρευνα δίνει νέα στοιχεία για τη δύναμη της μυρωδιάς της μητέρας. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Advances με τίτλο «Maternal chemosignals enchanted infant-adult brain-to-brain synchrony» εξηγεί αυτή την εκπληκτική σχέση μεταξύ της μυρωδιάς της μητέρας και της ικανότητας του μωρού να αλληλεπιδρά με τους άλλους.

Οι μελετητές χρησιμοποιήσαν μπλουζάκια που φορούσε η μητέρα λίγες μέρες πριν από τη μελέτη. Τα δεδομένα έδειξαν ότι τα μωρά που εκτέθηκαν σε αγνώστους χρησιμοποιώντας το φορεμένο μπλουζάκι της μητέρας τους ήταν σε θέση να αλληλεπιδράσουν και να δεθούν πιο εύκολα από έναν άγνωστο που χρησιμοποιούσε ένα καθαρό μπλουζάκι χωρίς τη μυρωδιά της. Τα βρέφη στη μελέτη έδειξαν περισσότερη θετική διέγερση στη μυρωδιά της μητέρας τους. Οι ερευνητές θέλησαν να κατανοήσουν τη σχέση που έχει η μυρωδιά στην αλληλεπίδραση μητέρας-μωρού και στην αλληλεπίδραση ξένου-μωρού.

Νήπιο κοιμάται στο πάτωμα με το αρκουδάκι του

Bigstock

Πολλοί γονείς ήδη στην καθημερινότητά τους εφαρμόζουν την τεχνική με τη μυρωδιά. Για παράδειγμα υπάρχουν μαμάδες που δίνουν ένα φορεμένο ρούχο τους στον μπαμπά για να ταΐσει το μωρό ή για να το κρατήσει στην αγκαλιά του να το κοιμίσει ή κοιμούνται με ένα σεντονάκι που στη συνέχεια τοποθετούν στο κρεβάτι του μωρού τους για να κοιμηθεί ήρεμα το βράδυ.

Κάποιες μαμάδες δίνουν στο μικρό τους που πηγαίνει για πρώτη φορά στον βρεφονηπιακό σταθμό μια κουβέρτα ή ένα ανακουφιστικό αντικείμενο που μυρίζει μανούλα. Η μυρωδιά μιας μητέρας έχει αξιοσημείωτες δυνάμεις και μία από αυτές είναι να ηρεμεί και να ανακουφίζει το μωρό της.

πηγή: keababies.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved