Πώς μπορεί η νέα μαμά να δεθεί με το μωρό της;

Συμβουλές για να δεθεί μία μαμά με το νεογέννητο.

Πώς μπορεί η νέα μαμά να δεθεί με το μωρό της;

Νεογέννητο στην αγκαλιά της μαμάς του.

Bigstock

Τα μωρά βασίζονται αποκλειστικά σε άλλους για την επιβίωσή τους. Η ανάπτυξή τους δεν είναι μόνο θέμα γενετικής αλλά και παραγόντων που σχετίζονται με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί και τις σχέσεις του με τους γύρω του.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που δεν παίρνουν αγάπη και προσοχή από τους γονείς τους έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και άλλα ψυχικά προβλήματα μακροπρόθεσμα. Τα μωρά βασίζονται στου γονείς τους για να είναι χαρούμενα, υγιή και ασφαλή.

Η σχέση συνεπώς που αναπτύσσει γονιός και παιδί από τη βρεφική ακόμα ηλικία είναι πολύ σημαντική και το μεταξύ τους δέσιμο είναι αποτέλεσμα μίας διαδικασίας.

Πόσο καιρό χρειάζεται μία μαμά μέχρι να δεθεί με το μωρό της;

Κάποιες μαμάδες δένονται με το νεογέννητο μωρό τους από την πρώτη στιγμή που το παίρνουν αγκαλιά και άλλες χρειάζονται περισσότερο χρόνο, από μήνες μέχρι και χρόνια. Η επιλόχειος κατάθλιψη για παράδειγμα είναι μία κατάσταση η οποία μπορεί να επηρεάσει το δέσιμο μίας μαμάς με το παιδί της.

Πώς να δεθείτε με το νεογέννητο μωρό σας

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε και να ενισχύσετε τη σύνδεση με το μωρό.

Θηλασμός. Τα μωρά πρέπει να τρώνε συνέχεια και το μητρικό γάλα είναι αναμφίβολα η πιο υγιεινή για εκείνα τροφή. Το μητρικό γάλα προσφέρει στο μωρό τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη και παράλληλα η διαδικασία του θηλασμού φέρνει πιο κοντά μαμά και μωρό. Εάν δεν θέλετε ή για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να θηλάσετε, μπορείτε και πάλι να δεθείτε με το μωρό σας. Κρατήστε το στην αγκαλιά σας, κοιτάξτε το στα μάτια την ώρα που το ταΐζετε, μιλήστε του.

Έχετε το μωρό σας αγκαλιά όσο περισσότερο γίνεται. Όχι, το μωρό δεν γίνεται να κακομάθει. Την έχει ανάγκη την αγκαλιά, το φιλί, το χάδι. Κρατήστε το όσο περισσότερο αγκαλιά γίνεται για να νιώσει ασφάλεια. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε να το έχετε στον μάρσιπο. Τι στιγμές που ξαπλώνετε βάλτε το στο στήθος σας και επιδιώξτε την επαφή δέρμα με δέρμα.

Κοιτάξε το στα μάτια. Αφήστε το κινητό στην άκρη και περάστε χρόνο με το μωρό. Κοιτάξτε το στα μάτια, μιλήστε του, πείτε του για τη μέρα σας, κάντε του γκριμάτσες. Η οπτική επαφή και γενικά η επικοινωνία με το μωρό έχει οφέλη για την ψυχολογία και την ανάπτυξη του μωρού.

Ανταποκριθείτε στο κλάμα του. Το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας για το μωρό. Ανταποκριθείτε σε αυτό και έτσι το μωρό θα νιώσει ασφάλεια και φροντίδα.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved