Πέντε χρήσιμες συμβουλές για νέες μαμάδες

  • Μάθετε να βάζετε προτεραιότητες
  • Κατανοήστε τη φυσική ρουτίνα του μωρού σας
  • Ζητήστε βοήθεια
  • Κρατήστε το μωρό κοντά σας
  • Αξιοποιείστε την τεχνολογία
Πέντε χρήσιμες συμβουλές για νέες μαμάδες
bigstockphoto.com

Ο ερχομός ενός νεογέννητου στην οικογένεια φέρνει ευτυχία και ενθουσιασμό.

Παράλληλα όμως αλλάζει τη ρουτίνα του ζευγαριού καθώς πλέον θα πρέπει να αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο του στη φροντίδα του μωρού.

Ειδικά η νέα μαμά καλείται να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ των άλλων υποχρεώσεων – επαγγελματικών και μη – και της ανατροφής του μωρού της. Σε διαφορετική περίπτωση αισθάνεται ενοχές που δεν είναι σε θέση να τα προλάβει όλα.

Αν είστε κι εσείς νέα μαμά, δεν χρειάζεται να νιώθετε πανικό και σίγουρα όχι τύψεις και ενοχές. Είναι σημαντικό να είστε ήρεμες και να απολαύσετε αυτή την τόσο σημαντική περίοδο με το μωρό σας.

simboules gia nees mamades

Σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι ακόλουθες συμβουλές που προτείνει το parentcircle.com:

Μάθετε να βάζετε προτεραιότητες

Ως νέα μαμά, αν θέλετε να τα κάνετε όλα σε μια μέρα, σκεφτείτε το ξανά. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας θα αφιερωθεί στο μικρό σας. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε πολύ περιορισμένο χρόνο για να ολοκληρώσετε τις άλλες δουλειές στο σπίτι. Επομένως, πρέπει να ιεραρχήσετε τις εργασίες. Κάντε μια λίστα με αυτά που πρέπει να χειρίζεστε κάθε μέρα και καταγράψτε τα ανάλογα με το πόσο σημαντικά είναι. Εάν κάτι μπορεί να αναβληθεί για μεταγενέστερη ημερομηνία ή απλά να αγνοηθεί, κάντε το.

Κατανοήστε τη φυσική ρουτίνα του μωρού σας

Τα νεογέννητα τείνουν να κοιμούνται πολύ. Μπορεί να κοιμηθούν για περίπου δύο έως τρεις ώρες και στη συνέχεια να σηκωθούν για μερικές ώρες (κατά τη διάρκεια της οποίας θα χρειαστεί να τα ταΐσετε) πριν πέσουν ξανά για ύπνο.

Καθώς κάθε μωρό είναι μοναδικό, θα υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στη φυσική ρουτίνα. Σημειώστε πόσες φορές το μωρό σας είναι πιο πιθανό να κοιμηθεί και να ξυπνήσει. Επίσης, χρονομετρήστε τους σύντομους ύπνους. Τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των μεσημεριανών ύπνου θα είναι ο δικός σας ελεύθερος χρόνος.

Θυμηθείτε, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη φυσική ρουτίνα του μικρού σας, ώστε να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας ανάλογα.

simboules gia nees mamades1

Ζητήστε βοήθεια

Ζητήστε από τον σύζυγό σας να σας βοηθήσει να χειριστείτε οικιακές ή άλλες σημαντικές εργασίες. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να κάνετε πολλά περισσότερα αφού θα έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Μερικές φορές, οι μπαμπάδες μπορεί να αισθάνονται περιττοί ή λίγο μπερδεμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν. Εξάλλου, τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες, τα μωρά είναι συνεχώς με τη μαμά τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εσείς και ο σύντροφός σας θα πρέπει να έχετε μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με την κατανομή των ευθυνών.Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ο σύζυγός σας για να βοηθήσει, ακόμα κι αν εργάζεται με πλήρη απασχόληση. Φτιάξτε μαζί μια λίστα για όσα μπορεί να αναλάβει και να διαχειριστεί μόνος του ο σύντροφός σας.

Κρατήστε το μωρό κοντά σας

Αν το μωρό θέλει να σας βλέπει και γενικά είναι προσκολλημένο πάνω σας, μπορείτε να αξιοποιήσετε το ριλάξ ή ακόμα και το καρότσι για είστε μαζί του κάνοντας παράλληλα δουλειές στο σπίτι. Ωστόσο, να θυμάστε ότι πρέπει να κρατάτε το μωρό σε απόσταση ασφαλείας όταν καθαρίζετε με καθαριστικά καθώς τόσο τα απορρυπαντικά όσο και η σκόνη είναι επιβλαβή για την υγεία τους.

simboules gia neea

Αξιοποιείστε την τεχνολογία

Το διαδίκτυο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τους νέους γονείς, ιδιαίτερα όταν προσπαθούν να εξισορροπήσουν τη γονεϊκότητα και τις καθημερινές δουλειές. Επομένως, σκεφτείτε πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μέσω διαδικτύου - να παραγγείλετε από το σούπερ μάρκετ, να πληρώσετε λογαριασμούς και ακόμη και να αγοράσετε είδη για μωρά. Θα εκπλαγείτε με το πόσο χρόνο μπορείτε να εξοικονομήσετε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr

mothersblog afieroma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved