Φροντίδα του νεογέννητου και της μαμάς

Όταν έρθει το νεογέννητο στο σπίτι - Φροντίδα για το μωρό και τη μαμά

Φροντίδα του νεογέννητου και της μαμάς

Συγχαρητήρια! Φέρατε στον κόσμο το απίθανο μικρό σας πλασματάκι και τώρα ήρθε η ώρα να φροντίσετε όχι μόνο εκείνο αλλά και τον εαυτό σας.

Αυτό το τελευταίο, οι περισσότερες μαμάδες το ξεχνάνε μιας και δίνουν προτεραιότητα στα θέλω και τις ανάγκες των μωρών τους, ξεχνώντας τις δικές τους ανάγκες και τα δικά τους θέλω.

Εμείς είμαστε εδώ για ακόμη μια φορά για να σε βοηθήσουμε και θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για να τα βγάλετε πέρα.

neogennito frontida 1

Πώς να το ηρεμήσετε όταν κλαίει

Αν το μωρό σας έφαγε, ρεύτηκε, έχει καθαρή πάνα και δεν κρυώνει, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το πάρετε στην αγκαλιά σας και να του μιλάτε ή να του σιγοτραγουδάτε μέχρι να ηρεμήσει.

Μην αγχώνεστε μη κακομάθει ή καλομάθει στην αγκαλιά σας. Τα βρέφη ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής τους έχουν ανάγκη την αγκαλιά σας και το χάδι σας. Ίσως, αυτός είναι και ο λόγος που τα κάνει να είναι ανήσυχα. Η πολλή προσοχή δεν βλάπτει, κάθε άλλο.

Αν όμως, η αγκαλιά σας δεν είναι αρκετή για να το παρηγορήσει, υπάρχουν 8 πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να το καταφέρετε, σύμφωνα πάντα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία.

  • Χαϊδέψτε το απαλά στο κεφαλάκι του, στην πλάτη ή το στήθος
  • Τραγουδήστε του ή μιλήστε του
  • Βάλτε του να ακούσει απαλή μουσική
  • Περπατήστε πάνω κάτω κουνώντας το στην αγκαλιά σας ή μέσα στο καροτσάκι του
  • Πηγαίνετέ το βόλτα με το αυτοκίνητο
  • Εκθέστε το σε κάποιο ρυθμικό ήχο
  • Βάλτε το να ρευτεί ώστε να ανακουφιστεί από τον αέρα που ενδεχομένως δεν έχει αποβληθεί μετά το φαγητό
  • Κάντε του ένα ζεστό μπάνιο (δοκιμάστε το μόνο σε όσα μωρά λατρεύουν το μπάνιο)

Τι να κάνετε όταν έχει κολικούς

Οι κολικοί ταλαιπωρούν τα βρέφη από τις πρώτες μέρες της ζωής τους και σταματούν μόνοι τους μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Όμως μερικές φορές συνεχίζουν και τον 4ο μήνα, φέρνοντας τους γονείς σε απελπισία.

Το έντονο και ανεξήγητο κλάμα των κολικών, δεν είναι συνεχές. Μπορεί να εμφανίζεται πολλές φορές την ημέρα και να διαρκεί από 20 λεπτά μέχρι και 2 ώρες. Σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, ένα με δύο στα δέκα φυσιολογικά μωρά παρουσιάζουν κολικούς.

Τι πρέπει να κάνετε

  • Βεβαιωθείτε ότι δεν έχει φανερό λόγο για να κλαίει: Δεν πεινάει, είναι καθαρό ,στεγνό, δεν κρυώνει ή δεν ζεσταίνεται.
  • Βοηθήστε το να κοιμηθεί: πάρτε το αγκαλιά, κουνήστε το ρυθμικά χαϊδέψτε το.
    Τα βρέφη δεν κακομαθαίνουνε σ’ αυτή την ηλικία και χρειάζονται να σας αισθάνονται κοντά τους .
  • Αν συνεχίσει να κλαίει, αφήστε το λίγο μόνο του. Πηγαίνετε στο διπλανό δωμάτιο και κάντε πως δεν το ακούτε!! Ασχοληθείτε με κάτι άλλο.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας. Το χρειάζεστε και το δικαιούστε .
  • Ξεκουραστείτε όταν μπορείτε.
  • Κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωρό σας ( και βγάλτε το τηλέφωνο από την πρίζα, κλείστε το κινητό σας !)
  • Ζητήστε βοήθεια από κάποιο δικό σας( τον /την σύντροφο σας ,την γιαγιά ,μια φίλη σας ….)
  • Κρατήστε τακτική επαφή με τον παιδίατρο σας και ενημερώνετε τον για την πορεία του παιδιού.

Πώς να φροντίσετε το ευαίσθητο δερματάκι του

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού. Η υγεία του δέρματος του μωρού είναι πολύ σημαντική και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και περιποίηση.

Το καθημερινό μπανάκι, την ίδια περίπου ώρα, μπορεί να χαλαρώνει και να ανανεώνει το μωρό, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να γίνεται σε καθημερινή βάση, καθώς το νερό μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα του μωρού. Τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετό.

Μετά το μπάνιο του νεογέννητου ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι πτυχές, οι περιοχές δηλαδή γύρω από το λαιμό, κάτω από τα χέρια (μασχάλη), πίσω από τα αυτιά, γύρω από το λαιμό, η περιοχή της μηροβουβωνικής πτυχής και ιδιαίτερα στα κοριτσάκια η περιοχή των γεννητικών οργάνων. Οι περιοχές αυτές θέλουν καλό σκούπισμα, ταμποναριστά με στεγνή πετσέτα, αποφεύγοντας το τρίψιμο, έτσι ώστε να μη μένει υγρασία, που είναι ο σημαντικός προδιαθετικός παράγοντας για τη δημιουργία συγκάματος.

Μάθετε πως θα ξέρετε αν τρέφεται και αναπτύσσεται σωστά

Κάθε παιδί είναι μοναδικό και διαγράφει τη δική του πορεία, με αποτέλεσμα συχνά οι ικανότητες των παιδιών να μην συμβαδίζουν με όσα γράφουν τα ιατρικά συγγράμματα, γράφει στο paidiatriki.gr η Κωνσταντίνα Γκόλτσιου Παιδίατρος - Αναπτυξιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έτσι, άλλα παιδιά κάνουν μικρά βηματάκια καθημερινά, άλλα αργούν αρκετά και είναι διστακτικά, μόλις όμως νιώσουν σίγουρα κάνουν ένα μεγάλο άλμα και άλλα είναι πολύ ριψοκίνδυνα και παρορμητικά και πολλές φορές τολμούν και πράγματα πιο πέρα από την ηλικία τους, αλλά αργούν να αποκτήσουν ωριμότητα και αυτοπεποίθηση στις νέες δεξιότητες.

σημεία τα οποία θα πρέπει να προσέχει ο παιδίατρος και οι γονείς του παιδιού σε κάθε ηλικία, αλλά και απλές δραστηριότητες, που αν δεν τις βλέπετε πρέπει να προσέξετε. Για παράδειγμα, αν στις παρακάτω ηλικίες δεν κάνει πράματα που έπρεπε να κάνει, όπως:

neogennito frontida 4

3-5 μηνών

  • Δεν στηρίζει το κεφαλάκι του
  • Δεν χαμογελά όταν του χαμογελάσουμε
  • Δεν βγάζει φωνούλες διαφορετικών συχνοτήτων
  • Δεν κοιτάζει προς τον ήχο
  • Δεν μεταφέρει τη ματιά του από το ένα αντικείμενο στο άλλο
  • Δεν γραπώνει αντικείμενα

Κατάλληλες δραστηριότητες για αυτή την ηλικία είναι τα παιχνίδια με ζωντανά χρώματα και ήχους και πολλές βόλτες!

6-8 μηνών

  • Δεν γυρίζει προς καμία κατεύθυνση το σώμα του είτε είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα είτε ανάσκελα
  • Δεν μπορεί να καθίσει
  • Δεν κρατάει κουτάλι
  • Δεν ‘μπαμπαλίζει’

Κατάλληλα είναι παιχνίδια με διαφορετική σύνθεση και υφή (πάντα με προσοχή στην ασφάλειά του) και μουσικά παιχνίδια

9-11 μηνών

  • Δεν παίζει ‘κουκου-τσα’
  • Δεν κοιτά τις εικόνες του βιβλίου για λίγο
  • Δεν πιάνει με αντίχειρα και λοιπά δάκτυλα

Διαβάστε περισσότερα για την ανάπτυξη του μωρού σας εδώ.

Πώς θα φροντίσετε το σώμα σας μετά τον τοκετό

neogennito frontida 3

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την περιποίηση του σώματός σας μετά τη γέννα.

Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά ήδη από την επόμενη μέρα μπορούν πλυθούν κανονικά σε αντίθεση με αυτές που γέννησαν με καισαρική.

Και στις δύο περιπτώσεις συνιστάται το πλύσιμο (τοπικό ή μη) με νερό και σαπούνι με ουδέτερο ή όξινο PH ή με ένα κατάλληλο απολυμαντικό (αντισηπτικό) διάλυμα. Πάντα να σκουπίζεστε καλά.

Στην τουαλέτα είναι σημαντικό να συνηθίσετε να χρησιμοποιείτε το χαρτί τουαλέτας με μια κίνηση που πηγαίνει από μπροστά προς τα πίσω και όχι αντίθετα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επαφή υπολειμμάτων κοπράνων με την περιοχή του αιδοίου. Είναι ένα κανόνας υγιεινής που θα πρέπει να τηρείται πάντα, αλλά αυτή την περίοδο είναι ακόμα πιο απαραίτητος.

Όσο υπάρχουν τα λόχια πρέπει να χρησιμοποιεί μια σερβιέτα, την οποία πρέπει να αλλάζει πολύ συχνά: καλύτερα να χρησιμοποιεί βαμβακερές σερβιέτες ντυμένες με διχτυωτή γάζα, οι οποίες είναι πιο μαλακές και ερεθίζουν λιγότερο.

Ράμματα λόγω καισαρικής

Δεν χρησιμεύει να βάζει ταλκ ή αλοιφή στην περιοχή των ραμμάτων γιατί μπορεί να προκληθούν ερεθισμοί, μολύνσεις ή φαινόμενα αλλεργίας.
Εάν τα ράμματα προκαλούν πόνο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσει κρύες κομπρέσες.

Στην αρχή, μπορεί να βοηθήσει μία ζώνη ή ένα λαστέξ για μετά τον τοκετό. Καθώς είναι ελαστικά, συγκρατούν την κοιλιά αποφεύγοντας τη χαλάρωση των μυών.

Θηλασμός

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού η θηλή και η περιοχή που την περιβάλλει πρέπει να καθαρίζονται με προσοχή τόσο πριν όσο και μετά το θηλασμό. Σαν καθαριστικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί βρασμένο ή αποστειρωμένο νερό. Κατά κανόνα όμως, είναι πιο βολικό να χρησιμοποιείται τοπικά ένα ειδικό γαλάκτωμα καθαρισμού. Καλύτερα να αποφευχθεί το σαπούνι γιατί εξαλείφει την προστατευτική ουσία που παράγεται από τους μικρούς αδένες που υπάρχουν στην άλω της θηλής. Μετά τον καθαρισμό στο τέλος του θηλασμού, οι θηλές πρέπει να διατηρούνται στεγνές.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved