Νεογέννητο μωρό: Τι να προσέξετε τις πρώτες εβδομάδες στο σπίτι

Πώς θα διασφαλίσετε ότι το νεογέννητο μωρό σας είναι χαρούμενο και υγιές;

Νεογέννητο μωρό: Τι να προσέξετε τις πρώτες εβδομάδες στο σπίτι

Το νέο μέλος της οικογένειας σας ήρθε επιτέλους στον κόσμο. Και τώρα τι;

Οι πρώτες εβδομάδες, είναι εβδομάδες προσαρμογής, τόσο για εσάς, όσο και για εκείνο που προσπαθεί να συνηθίσει σε ένα νέο περιβάλλον, πολύ διαφορετικό από αυτό της μήτρας. Καλύπτοντας τις βασικές αλλά πολύ σημαντικές του ανάγκες, μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας σε αυτήν την προσαρμογή και να διασφαλίσετε ότι είναι χαρούμενο και υγιές.

Το τάισμα

thilasmos neogennito 3008

Τα νεογέννητα μπορούν να πιούν μόλις 30-90 ml γάλα τη φορά γιατί αυτή είναι η ποσότητα που χωράει στο μικροσκοπικό στομαχάκι τους. Τα συχνά γεύματα λοιπόν, είναι το κλειδί για να προσλαμβάνει το μωρό όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την υγιή ανάπτυξή του.

Τον πρώτο μήνα, ο στόχος είναι να ταΐζετε το νεογέννητο κάθε δύο με τρεις ώρες, την ημέρα αλλά και τη νύχτα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε 24 ώρες το μωρό θα φάει περίπου 12 φορές. Τα περισσότερα μωρά χάνουν βάρος τις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή τους, πρέπει όμως να το πάρουν ξανά σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Πώς θα διασφαλίσετε ότι το μωρός ας τρέφεται σωστά:

Τάισμα όταν το ζητάει: Το κλάμα είναι η πιο προφανής ένδειξη που δείχνει ότι το μωρό θέλει να φάει. Για να μην αφήσετε το μωρό να πεινάσει πολύ πριν του δώσετε το γάλα, μητρικό ή ξένο, έχετε κατά νου τα σημάδια που μαρτυρούν την πείνα του βρέφους όπως είναι η πιπίλισμα των χεριών και των χειλιών, η γκρίνια και το άνοιγμα του στόματός του.

Τάισμα όταν δεν το ζητάει: Τα νεογέννητα κοιμούνται αρκετές ώρες της ημέρας. Εάν έχουν περάσει τρεις ώρες από την τελευταία φορά που το ταΐσατε, ξυπνήστε το για να το ταΐσετε και πάλι. Για να μείνει ξύπνιο, μπορείτε να του τραγουδήσετε, να του μιλήσετε ή να του βγάλετε το κορμάκι και να το αφήσετε με την πάνα, εάν φυσικά δεν κάνει κρύο.

Ηρεμώντας το ανήσυχο μωρό

dermatiki epafi 3008

Τα νεογέννητα κλαίνε και μάλιστα αρκετά. Το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσουν αυτό που θέλουν και αισθάνονται. Η άμεση ανταπόκριση του γονιού στο κλάμα του νεογέννητου, ενισχύει το μεταξύ τους δέσιμο και βοηθάει το μωρό να νιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Μην εκπλαγείτε εάν δεν γνωρίζετε πάντα γιατί κλαίει το μωρό. Σε κάθε περίπτωση, δοκιμάστε να το ηρεμήσετε με τα εξής tips:

  • Δερματική επαφή: Βάλτε το μωρό στο στήθος σας έτσι ώστε να έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα σας. Τα μωρά λατρεύουν τη φωνή, το πρόσωπο και τη μυρωδιά της μαμάς τους. Τραγουδήστε του απαλά, τρίψτε το στην πλάτη και μιλήστε του, κοιτώντας το στα μάτια.
  • Λευκός θόρυβος: Οι λευκοί ήχοι ηρεμούν τα παιδιά. Το τρεχούμενο νερό, ο ήχος του απορροφητήρα ή της ηλεκτρικής σκούπας είναι πολύ πιθανό να ηρεμήσει και το δικό σας μωρό.
  • Καθαρός αέρας: Δοκιμάστε να βγείτε με το νεογέννητο έξω για μία σύντομη βόλτα. Ο καθαρός αέρας θα του κάνει καλό και θα το ηρεμήσει.
  • Βάλτε το μωρό στον μάρσιππο: Το μωρό αισθάνεται ασφάλεια στον μάρσιππο και παράλληλα είναι ένας πιο ξεκούραστος τρόπος και για εσάς να κρατάτε το μωρό.

Η αλλαγή πάνας

Τις πρώτες εβδομάδες πιθανότατα να αλλάζετε το μωρό 8 με 12 φορές την ημέρα. Η έγκαιρη αλλαγή της πάνας είναι σημαντική, αφενός για να αισθάνεται το μωρό καθαρό και αφετέρου για να μην ερεθιστεί ή μολυνθεί η ευαίσθητη περιοχή.

Ο ύπνος

upnos neogennitou 3008

Οι ειδικοί προτείνουν τους πρώτους 6 με 12 μήνες, το μωρό να κοιμάται σε κούνια ή λίκνο δίπλα στο κρεβάτι των γονιών. Για τον ασφαλή ύπνο του μωρού στην κούνια θα πρέπει να έχετε στα υπόψη τα εξής:

  • Τα ανυψωμένα πλαϊνά της κούνιας πρέπει να είναι τουλάχιστον 66 εκατοστά πάνω από το στρώμα, όταν αυτό βρίσκεται στην χαμηλότερη θέση.
  • Εάν έχετε κούνια με κάγκελα, η απόσταση μεταξύ των ράβδων ή των σανίδων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 6 εκατοστά. Σε αντίθετη περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να παγιδευτεί το κεφάλι του μωρού ανάμεσά τους.
  • Το στρώμα της κούνιας πρέπει να είναι ανατομικό, σκληρό και να εφαρμόζει πολύ καλά στον σκελετό της κούνιας.
  • Ανά τακτά διαστήματα ελέγχετε εάν η κούνια είναι σταθερή και όλα τα εξαρτήματα καλά βιδωμένα.
  • Μην να τοποθετείτε μαξιλάρια, κουβέρτες και ογκώδη παιχνίδια στην κούνια.
  • Τα κρεμαστά παιχνίδια θα πρέπει να αφαιρούνται μετά την ηλικία των 5 μηνών όπου το παιδί μπορεί πλέον να σηκώνεται.

Η καθημερινότητα με το μωρό

Ο ερχομός του νέου μέλους, φέρνει αλλαγές στη ζωή σας και τις ισορροπίες στην οικογένεια. Βοηθήστε το μωρό να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά σας και η όλη προσαρμογή θα γίνει πιο εύκολη και για εσάς.

Αυτό μπορείτε να το κάνετε από την πρώτη κιόλας μέρας. Για παράδειγμα, δε χρειάζεται να περπατάτε στις μύτες όταν κοιμάται το μωρό. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, το σπίτι είναι ένα πολύ πιο ήρεμο περιβάλλον από ότι ήταν αυτό της μήτρας. Επιπλέον, μη διστάσετε να εντάξτε το νέο μέλος στις οικογενειακές δραστηριότητες, όπως είναι ένας περίπατος ή στα ψώνια.

Πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved