Η σεξουαλική επαφή μετά την εμμηνόπαυση: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η ερωτική επιθυμία αλλάζει μετά την εμμηνόπαυση;

Μενέλαος Λυγνός
Η σεξουαλική επαφή μετά την εμμηνόπαυση: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Λέμε, πως μια γυναίκα έχει μπει στην εμμηνόπαυση, όταν για δώδεκα συναπτούς μήνες δεν έχει περίοδο.

Κατά μέσο όρο η εμμηνόπαυση επέρχεται στην ηλικία των 51 ετών. Το ηλικιακό φάσμα εντός του οποίου είναι πιθανότερο μια γυναίκα να έχει την εμπειρία της εμμηνόπαυσης κυμαίνεται μεταξύ των 48 και των 55 ετών.

Υπάρχει όμως και ποσοστό 1% περίπου των γυναικών, οι οποίες θα βιώσουν τη λεγόμενη πρόωρη εμμηνόπαυση πριν την συμπλήρωση του 40ου έτους της ηλικίας τους.

Ο σημαντικότερος εκ των «οργανικών» παραγόντων, που «οδηγούν» στην εμμηνόπαυση είναι η μείωση της λειτουργίας των ωοθηκών. Έτσι καταγράφεται μία σταδιακή πτώση της γονιμότητας της γυναίκας, όσο η ηλικία προχωρά, αλλά και μείωση της παραγωγής των ωοθηκικών ορμονών, που «ρυθμίζουν» την έμμηνο ρύση. Οι ορμόνες, που παράγονται από τις ωοθήκες, η πτώση των επιπέδων των οποίων κατά κύριο λόγο επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή μετά την εμμηνόπαυση, είναι τα οιστρογόνα.

Η πτώση της παραγωγής οιστρογόνων από τις ωοθήκες αντικατοπτρίζεται στα επίπεδά τους στο αίμα της γυναίκας και ως αποτέλεσμα έχει:

  • τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας
  • αλλαγές στην ερωτική συμπεριφορά της γυναίκας
  • αλλαγές στον κόλπο

Η μείωση της ερωτικής επιθυμίας μετά την εμμηνόπαυση

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ναι μεν οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας παρουσιάζουν σε γενικές γραμμές μειωμένη ερωτική επιθυμία, αλλά η μείωση αυτή της επιθυμίας δεν τους προκαλεί συναισθηματική πίεση, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις νεώτερων γυναικών.

Το 2019 ο Αμερικανικός οργανισμός Διαχείρισης των Φαρμάκων και των Τροφίμων (Food and Drug Administration/ FDA) έδωσε την έγκρισή του στην ευρεία χρήση της ενέσιμης ουσίας bremelanotide στα πλαίσια της αντιμετώπισης της επίκτητης γενικευμένης διαταραχής υποτονικής ερωτικής επιθυμίας (generalized Hypoactive Sexual Desire Disorder – HSDD).

Σε κλινική μελέτη του 2019, στην οποία συμμετείχαν 1247 γυναίκες, στα πλαίσια της οποίας κάποιες γυναίκες έλαβαν τη συγκεκριμένη ουσία και κάποιες έλαβαν ψευδοφάρμακο (αδρανή ουσία – placebo) – φυσικά οι συμμετέχουσες δεν γνώριζαν, αν έλαβαν το φάρμακο ή ψευδοφάρμακο – το 25% των γυναικών, που έλαβαν bremelanotide ανέφεραν βελτίωση της ερωτικής τους διάθεσης σε σχέση με το 17%, που ανέφεραν ανάλογη βελτίωση έχοντας λάβει το ψευδοφάρμακο.

Η εμπορική ονομασία της bremelanotide στις Η.Π.Α. είναι Vyleesi.

Πάντως, ανάλογο φάρμακο, το οποίο είχε εγκριθεί από τον FDA το 2015 δεν είχε την αναμενόμενη εμπορική επιτυχία…

Πώς ενδέχεται να αλλάξει η ερωτική συμπεριφορά της γυναίκας μετά την εμμηνόπαυση;

Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας φαίνεται, πως εκφράζουν ισχυρότερη επιθυμία για σεξουαλική έκφραση, η οποία δεν περιλαμβάνει απαραίτητα τη γενετήσια επαφή.

Αντίθετα, φαίνεται πως η ερωτική ικανοποίηση της γυναίκας σε μεγαλύτερη ηλικία συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με την αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας, που ο σύντροφός της της προσφέρει. Η ικανότητα του ζευγαριού να προσαρμόσει τη σεξουαλική του ζωή στις αλλαγές, που η ηλικία επιτάσσει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερότητα της σχέσης.

Η γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να φθάσουν σε σεξουαλική διέγερση, ενώ μερικές φορές η διατήρηση αυτής της διέγερσης προϋποθέτει περισσότερο ερεθισμό. Έτσι και ο οργασμός επιτυγχάνεται μετά από περισσότερη προσπάθεια και συχνά δεν είναι τόσο έντονος, όσο ήταν όταν η γυναίκα ήταν νεώτερη.

Πώς αλλάζει ο κόλπος μετά την εμμηνόπαυση;

Η βασική αλλαγή, που αναφέρουν οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είναι η εκδήλωση κολπικής ξηρότητας, ενώ ο κόλπος – ιδιαίτερα ελλείψει διείσδυσης – παρουσιάζεται μικρότερος τόσο στο μήκος του, όσο και στη διάμετρό του. Οι μορφολογικές αυτές αλλαγές καθιστούν την ερωτική επαφή συχνά επώδυνη για τη γυναίκα. Έχουμε επομένως την εκδήλωση μετεμμηνοπαυσιακής δυσπαρευνίας.

Κατά συνέπεια η σεξουαλική επαφή καθίσταται δυσάρεστη για τη γυναίκα και η σεξουαλική της επιθυμία μειώνεται έτι περαιτέρω.

Είναι δυνατόν μία γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση να παραμείνει σεξουαλικά ενεργή;

Μονολεκτικά θα απαντούσαμε ναι…

Φαίνεται, πως η ερωτική ικανοποίηση της γυναίκας σε μεγαλύτερη ηλικία συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με την αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας, που ο σύντροφός της της προσφέρει. Η ικανότητα του ζευγαριού να προσαρμόσει τη σεξουαλική του ζωή στις αλλαγές, που η ηλικία επιτάσσει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερότητα της σχέσης.

Επιπροσθέτως, έχει διατυπωθεί η άποψη, πως η πτώση της έντασης του οργασμού, αλλά και τη δυσκολίας επίτευξής του σε μεγαλύτερη ηλικία οφείλεται – εν μέρει τουλάχιστον – στην μείωση του μυϊκού τόνου των μυών του περινέου. Ο τόνος των μυών του περινέου μειώνεται με την ηλικία και λόγω της μειωμένης παραγωγής ορμονών από τις ωοθήκες. Η βελτίωση του τόνου των μυών αυτών και κατ’ επέκταση η βελτίωση της ποιότητας των οργασμών μπορεί να επιτευχθεί και με τις λεγόμενες ασκήσεις περινέου (ασκήσεις Kegel).

Το βασικότερο πάντως πρόσκομμα στην ερωτική επαφή μετά την εμμηνόπαυση είναι η μείωση της λίπανσης του κόλπου. Η σύγχρονη όμως τεχνολογία μας έχει δώσει νέα αποτελεσματικά μέσα αντιμετώπισης της κολπικής ξηρότητας:

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή, χάρη στους υπερήχους HIFU

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή, χάρη στην έγχυση υαλουρονικού οξέος!


Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Kingsberg SA, Clayton AH, Portman D, Williams LA, Krop J, Jordan R, Lucas J, Simon JA. Bremelanotide for the Treatment of Hypoactive Sexual Desire Disorder: Two Randomized Phase 3 Trials. Obstet Gynecol. 2019 Nov;134(5):899-908. doi: 10.1097/AOG.0000000000003500. PMID: 31599840; PMCID: PMC6819021.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved