Τι είναι η πρώιμη εμμηνόπαυση; (vid)

Σε τι οφείλεται η πρώιμη εμμηνόπαυση;

Μενέλαος Λυγνός
Τι είναι η πρώιμη εμμηνόπαυση; (vid)

Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως πρώιμη, όταν αυτή επέλθει πριν από τη συμπλήρωση των 40 ετών.

Το ποσοστό των γυναικών ηλικίας 15 με 29 ετών, που θα αντιμετωπίσουν πρώιμη εμμηνόπαυση υπολογίζεται στο 0,1% περίπου. Σε ό,τι αφορά το ηλικιακό φάσμα από 30 μέχρι 39 ετών το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 1%.

Το οργανικό αίτιο της πρώιμης εμμηνόπαυσης δεν διαφέρει από το οργανικό αίτιο της εμμηνόπαυσης, που επέρχεται σε «φυσιολογική» ηλικία: η υπολειτουργία – ο επιστημονικός όρος είναι «ανεπάρκεια» - των ωοθηκών.

Οι ωοθήκες εκτός από έδρα ωρίμανσης των ωαρίων, κάποια από τα οποία θα γονιμοποιηθούν, είναι και έδρα παραγωγής ορμονών. Οι ορμόνες, που παράγονται από το όργανο αυτό είναι η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα.

Υπό κανονικές συνθήκες η έκκριση των ορμονών αυτών από τις ωοθήκες φθίνει κατά τη διάρκεια της περιόδου της ζωής της γυναίκας, που ονομάζεται κλιμακτήριος και προηγείται αυτής καθαυτής της εμμηνόπαυσης. Στην εμμηνόπαυση τα επίπεδα έκκρισης των ορμονών αυτών από τις ωοθήκες σταματά ή, για να είμαστε ακριβείς, μειώνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Επομένως, η πρώιμη εμμηνόπαυση οφείλεται σε αναστολή της λειτουργίας των ωοθηκών. Συχνά μάλιστα ο όρος «πρώιμη ανεπάρκεια των ωοθηκών» χρησιμοποιείται ως συνώνυμος του όρου «πρώιμη εμμηνόπαυση».

Μάθετε ακόμα περισσότερα για την πρώιμη εμμηνόπαυση στο βίντεο που ετοιμάσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του Mothersblog.gr



Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved