Ανατομία του γεννητικού συστήματος της γυναίκας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ανατομία του γεννητικού συστήματος της γυναίκας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η ανατομία της «ευαίσθητης» περιοχής.

Ανατομία του γεννητικού συστήματος της γυναίκας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Με τον όρο αιδοίο αναφερόμαστε στα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας.

Η λέξη αιδοίο υπό μίαν έννοια μοιάζει με την «αιδώ», με την οποία μοιράζεται κοινή γλωσσική ρίζα. Η αιδώς είναι μία αρχαία λέξη, η οποία σήμερα διασώζεται στην ομηρική φράση «αἰδώς Ἀργεῖοι».

Πρόκειται για μία φράση, που εκστόμισε ο Αίας προς τους Έλληνες συμπολεμιστές του και μεταφράζεται ως «ντροπή σας Έλληνες». Με τη φράση αυτή ήθελε να παρακινήσει τους καταρρακωμένους ηθικά συμπολεμιστές του να ορθώσουν το ανάστημά τους έναντι των Τρώων, οι οποίοι απειλούσαν να κάψουν το στρατόπεδο και τα πλοία τους.

Στην νέα ελληνική γλώσσα η λέξη «αιδώς» έχει τη σημασία της «ντροπής» και της «συστολής».

Έτσι θα μπορούσε κάποιος – εσφαλμένα – να θεωρήσει, πως το «αιδοίο» είναι κάτι, που θα έπρεπε να προκαλεί ντροπή και συστολή… Όμως, ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει…

Η λέξη αιδοίο προέρχεται ετυμολογικά από το επίθετο «αἰδοῑος», που σημαίνει «άξιος σεβασμού, σεβαστός». Το επίθετο αυτό αποδίδεται άλλωστε και στο Δία (Αἰδοῑος Ζεύς – ο Δίας ως θεός του ελέους), ο οποίος – για όποιον γνωρίζει έστω και λίγη μυθολογία – κάθε άλλο παρά ντροπαλός ήταν…

Ποια είναι τα μέρη του αιδοίου;

Τα μέρη του αιδοίου, όπως αυτά απεικονίζονται σχηματικά παρακάτω είναι:

anatomia

  • Το εφήβαιο
  • Τα δύο μεγάλα χείλη
  • Τα δύο μικρά χείλη
  • Η κλειτορίδα
  • Ο πρόδρομος του κολεού
  • Οι βολβοί του προδρόμου
  • Οι μεγάλοι αδένες του προδρόμου

Ας δούμε λίγα στοιχεία για το κάθε μέρος του αιδοίου

Το εφήβαιο

Το εφήβαιο ονομάζεται αλλιώς και όρος της Αφροδίτης (βλ. εικόνα). Το εφήβαιο είναι ένα τριγωνικό έπαρμα (ύψωμα ή εξόγκωση) η βάση του οποίου είναι στραμμένη προς το κατώτερο μέρος της κοιλιάς (ονομάζεται «υπογάστριο»), ενώ η συνέχεια της κορυφής του είναι τα μεγάλα χείλη του αιδοίου.

anatomia aidiou2

Το έπαρμα αυτό δημιουργείται χάρη στη συσσώρευση υποδορίου λίπους στην περιοχή. Η ποσότητα του τοπικού λιπώδους ιστού δεν είναι σταθερή, αλλά αυτή αυξάνεται στην εφηβεία ή όταν αυξηθεί το σωματικό βάρος, ενώ αντίθετα μειώνεται μετά την εμμηνόπαυση ή με την απώλεια βάρους.

Το εφήβαιο καλύπτεται μετά την εφηβεία από τριχωτό, η πυκνότητα του οποίου φθίνει με την ηλικία και ιδιαίτερα κατά την προεμμηνοπαυσιακή περίοδο.

Η προβολή του εφηβαίου (το πόσο «ψηλό» είναι δηλαδή) επηρεάζεται όχι μόνον από την ποσότητα του τοπικού υποδορίου ιστού, αλλά και από την ανατομία των οστών της λεκάνης.

Τα μεγάλα χείλη

Τα μεγάλα χείλη είναι δύο επιμήκεις πτυχές του δέρματος, οι οποίες αρχίζουν από το εφήβαιο και εκτείνονται έως το περίνεο. Τα μεγάλα χείλη αφορίζου ανάμεσά τους την αιδοιική σχισμή.

Η εξωτερική επιφάνεια των μεγάλων χειλέων έχει σκούρο χρώμα και είναι τριχωτή, ενώ χωρίζεται από το μηρό από την αιδοιομηρική αύλακα. Η εσωτερική επιφάνεια εκάστου μεγάλου χείλους χωρίζεται από το σύστοιχο (αυτό, που είναι στην ίδια πλευρά δηλαδή) μικρό χείλος με τη μεσοχειλική αύλακα. Η εσωτερική επιφάνεια των μεγάλων χειλέων δεν φέρει τρίχες, ενώ είναι συνήθως κόκκινη και υγρή.

Τα μεγάλα χείλη περιέχουν λιπώδη ιστό, η ποσότητα του οποίου καθορίζει εν πολλοίς και το σχήμα τους. Έτσι κάποιες γυναίκες έχουν πιο «γεμάτα» και «σφριγηλά» μεγάλα χείλη, ενώ άλλες πιο «άδεια» και «χαλαρά».

Τα μικρά χείλη

Τα μικρά χείλη εντοπίζονται εσωτερικά των μεγάλων χειλέων, από τα οποία και χωρίζονται με τη μεσοχειλική αύλακα.

Αποτελούνται από άτριχο δέρμα ενώ διαθέτουν πλήθος σμηγματογόνων αδένων, οι οποίοι εκκρίνουν το σμήγμα, μία παχύρευστη ουσία, η οποία λιπαίνει την επιφάνειά τους.

Στα μικρά χείλη εντοπίζεται και μεγάλος αριθμός φλεβών. Η ροή στης φλέβες αυτές αυξάνεται σημαντικά κατά την ερωτική διέγερση, κάτι που ως αποτέλεσμά έχει τη διόγκωσή τους.

Τα πρόσθια άκρα των μικρών χειλέων χωρίζονται σε δύο σκέλη. Το άνω σκέλος φέρεται πάνω από την κλειτορίδα και αφού ενωθεί με το αντίθετο σχηματίζει ένα «κάλυμμα» της κλειτορίδας, που ονομάζεται πόσθη. Το κάτω άκρα ενώνεται με το αντίθετο στην κάτω επιφάνεια της βαλάνου και σχηματίζει το χαλινό της κλειτορίδας.

Η Κλειτορίδα

Αντιστοιχεί στο ανδρικό πέος. Αποτελείται από δύο σκέλη, το σώμα και τη βάλανο. Το συνολικό της μήκος είναι περίπου 6 εκατοστά. ή και μεγαλύτερο, αλλά τα σκέλη της με μέρος από το σώμα είναι κρυμμένα, ενώ το υπόλοιπο μέρος του σώματος και η βάλανος φαίνονται. Το μήκος του εμφανούς τμήματος του σώματος και της βαλάνου είναι συνήθως περίπου 2 εκατοστά.

Τόσο αυτή καθαυτή η κλειτορίδα, όσο και τα σκέλη της αποτελούνται από το λεγόμενο στυτικό ιστό. Ο στυτικός ιστός είναι παρόμοιος με αυτόν, που εντοπίζεται στο πέος του άνδρα και μοιάζει στη δομή του με σπόγγο (σφουγγάρι). Με τον ερεθισμό των νευρικών απολήξεων, που εντοπίζονται στη βάλανο, κατά τη σεξουαλική επαφή, ο ιστός αυτός «γεμίζει» με αίμα, διογκώνεται και σκληραίνει.

Ο πρόδομος του κολεού

Ο όρος πρόδομος είναι συνώνυμος του όρου «προθάλαμος» ή όπως θα λέγαμε, αν αναφερόμαστε σε οικία το «χολ». «Κολεός» είναι ο κόλπος. Επομένως, ο πρόδομος του κολεού είναι ο «προθάλαμος του κόλπου», υπό μίαν έννοια.

Ο πρόδομος του κολεού αφορίζεται από τα μικρά χείλη και σε αυτόν εντοπίζουμε το έξω στόμιο της ουρήθρας και την είσοδο του κολεού.

Το στόμιο της ουρήθρας εντοπίζεται όπισθεν της κλειτορίδας, ενώ δεξιά και αριστερά από αυτήν ανευρίσκονται τα στόμια των αδένων Skene. Εκ των μικρών αυτών αδένων εκρέει λιπαντικό υγρό κατά τη σεξουαλική διέγερση, ώστε να διευκολυνθεί η συνουσία.

Στο οπίσθιο μέρος του προδρόμου του κολεού εντοπίζονται οι εκφορητικοί πόροι (πόρος = οπή, τρύπα) των Βαρθολινείων αδένων. Δια των πόρων αυτών εκκρίνεται βλεννώδες (παχύρευστο) έκκριμα, το οποίο λιπαίνει των πρόδομο του κολεού διευκολύνοντας τη συνουσία.

Ο πρόδομος του κολεού σε μερικές περιπτώσεις καλύπτεται στο οπίσθιο τμήμα του από μία λεπτή μεμβράνη, που ονομάζεται παρθενικός υμένας (βλ. εικόνα).

aidoio3

Συνήθως ρήξη του υμένα αυτού επέρχεται μετά από την πρώτη φορά, που πέος διεισδύει εντός του κόλπου. Εντούτοις, ρήξη του υμένα συμβαίνει και μετά από άσκηση ή χρήση ταμπόν. Σπανίως, ο υμένας καλύπτει καθ’ ολοκληρίαν την είσοδο του κόλπου. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται χειρουργική διάνοιξη της μεμβράνης αυτής. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται υμενεοτομή και είναι απαραίτητη προκειμένου να εξέλθει το αίμα της περιόδου.

Οι βολβοί του προδόμου

Πρόκειται για σχηματισμούς, οι οποίοι εντοπίζονται στη βάση των μεγάλων χειλέων εκατέρωθεν (δεξιά και αριστερά) της ουρήθρας και έχουν σχήμα αμυγδάλου.

Οι βολβοί του προδόμου αποτελούντα από στυτικό ιστό, ο οποίος ομοιάζει με σφουγγάρι και μετά τη γενετήσια διέγερση γεμίζει με αίμα και διογκώνεται. Έτσι το μέγεθος των βολβών αυξάνεται και κατά τη σεξουαλική επαφή ο άνοιγμα του κολεού στενεύει.

Οι βολβοί εξάλλου καλύπτονται και από το λεγόμενο βολβοσηραγγώδη μυ. Ο μυς αυτός συσπάται κατά τη σεξουαλική επαφή και το άνοιγμα του κόλπου στενεύει έτι περαιτέρω. Οι συσπάσεις του μυός αυτού, μαζί με τις συσπάσεις των μυών του περινέου γίνονται εντονότερες, όταν η γυναίκα έλθει σε οργασμό.

Οι μεγάλοι αδένες του προδόμου

Οι αδένες αυτοί ονομάζονται Βαρθολίνειοι αδένες. Είναι μικρού μεγέθους στρογγυλοί αδένες στα πλάγια του στομίου του κόλπου, κάτω από το πίσω μέρος των μικρών χειλέων και εκκρίνουν βλέννη για την ύγρανση του κόλπου κατά την συνουσία.

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

 

 

Διαβάστε επίσης

Η ανατομία του γεννητικού συστήματος της γυναίκας

Κιρσοί αιδοίου: Συμπτώματα, αίτια, αντιμετώπιση, θεραπεία

Αιδοιοκολπικά συμπτώματα που χρειάζονται γυναικολόγο, αλλά οι γυναίκες αγνοούν

Χαλάρωση κόλπου: Μήπως, αν κάνω καισαρική, δεν χαλαρώσει ο κόλπος μου;

11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
19.95 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Μπλα μπλα μπλα'
20.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Lottie Κούκλα βινυλίου 'Νεράιδα του Δάσους' 18εκ.
16.85 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Smartgames επιτραπέζιο Κυνηγοί Φαντασμάτων
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πάσχα στο χωριό: Γιατί φέτος το είχαμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ

Πάσχα στο χωριό: Γιατί φέτος το είχαμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ

Όπως όλα δείχνουν και αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Εφηβεία: Πώς σχετίζεται η κατάθλιψη με την χρήση του διαδικτύου;

Εφηβεία: Πώς σχετίζεται η κατάθλιψη με την χρήση του διαδικτύου;

Η κακή χρήση του διαδικτύου έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία των…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
«Οι μικρές στιγμές που μου θυμίζουν ότι είμαι μια καλή μαμά»

«Οι μικρές στιγμές που μου θυμίζουν ότι είμαι μια καλή μαμά»

Η Elaine Roth γράφει για όλες εκείνες τις στιγμές που νιώθει ότι…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Μπλέτσας - Αστέρη: Πώς γιόρτασαν τα γενέθλια της κόρης τους  - Δείτε φώτο

Μπλέτσας - Αστέρη: Πώς γιόρτασαν τα γενέθλια της κόρης τους - Δείτε φώτο

Η κόρη τους έγινε δύο ετών και οι γονείς της δημοσίευσαν όμορφες…
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Σήμα κινδύνου από τα λύματα: Κατακόρυφη αύξηση στο ιικό φορτίο σε Αττική, Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο
Lockdown: Προς παράταση στην κυκλοφορία ως τις 22:30 το Μεγάλο Σάββατο - Τα σενάρια και ο σχεδιασμός
Θρίλερ στην Κω: Συνελήφθη Αιγύπτιος για κατασκοπεία - Είχε υλικό από στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Αστυνομία: Ένας... στρατός για πολιτικούς και επισήμους - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr
Κορονοπάρτι: Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά dj και διοργανωτές – Σαρώνουν τα social media
European Super League: Απόφαση «βόμβα» - «FIFA και UEFA δεν μπορούν να βάλουν εμπόδια»
Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος, σε 6 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ, τι θα ισχύσει με αποδείξεις και τεκμήρια
Τραγωδία στη Γαύδο: Η άγνωστη πτυχή στο θρίλερ του θανατηφόρου τροχαίου
Θρίλερ με την εξαφάνιση του Στάθη Άνθη: Η σορός που βρέθηκε έχει τα ίδια τατουάζ με τον αγνοούμενο
Τριαντάφυλλος, πριν και μετά: Από το «Ρέμο φοβάσαι μην χάσεις κανέναν πελάτη από το Λαύριο;» στο «τον αγαπώ» (vids)
«Η νίκη επί του καρκίνου ήταν η μεγαλύτερη μου, δεν κατάλαβα γιατί έφυγα από τον ΠΑΟΚ»
Ατύχημα στο Survivor: «Ο πωπός της Καρολίνας ήρθε στα μούτρα μου» (vid)
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
Χριστίνα Μπόμπα: Είναι 27 εβδομάδων & αυτές είναι οι υπέροχες φώτο της