Κολπική ξηρότητα: Πώς αντιμετωπίζεται; (vid)

Γιατί εμφανίζεται η κολπική ξηρότητα;

Μενέλαος Λυγνός
Κολπική ξηρότητα: Πώς αντιμετωπίζεται; (vid)

Ο κόλπος είναι ένας σωλήνας, που συνδέει τον τράχηλο της μήτρας (την «είσοδο» της μήτρας δηλαδή) με το αιδοίο.Το τοίχωμα του κόλπου έχει ένα επιφανειακό στρώμα, που ονομάζεται βλεννογόνος – θα μπορούσε να πει κανείς, πως αυτό είναι το «δέρμα» του κόλπου.

Κάτω από το βλεννογόνο εντοπίζεται ένα στρώμα συνδετικού ιστού, το οποίο σε συνδυασμό με το υποκείμενο μυϊκό στρώμα, αποτελούν το «στηρικτικό» σύστημα του κόλπου. Χάρη στο σύστημα αυτό ο κόλπος διατηρεί το σχήμα και την ελαστικότητά του, ενώ παράλληλα δια των αγγείων, που ανευρίσκονται στο στρώμα αυτό αιματώνεται ο βλεννογόνος.

Βασικό δομικό συστατικό του «στηρικτικού» συστήματος του κόλπου είναι το κολλαγόνο. Πρόκειται για μία ουσία, που παράγεται από κύτταρα, τα οποία βρίσκονται στο στρώμα του συνδετικού ιστού, αλλά και στο στρώμα του μυϊκού ιστού.

Το παραγόμενο όμως κολλαγόνο έχει πεπερασμένη «ζωή», αφού μετά από κάποιο διάστημα καταστρέφεται και αντικαθίσταται από νέο. Έτσι υπάρχει μια «ισορροπία» μεταξύ της παραγωγής και της καταστροφής του κολλαγόνου.

Η κολπική ξηρότητα επομένως, μπορεί να εμφανιστεί οποτεδήποτε.

Δείτε πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr.



Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved