Ποιοι παράγοντες προκαλούν οστεοπόρωση; (vid)

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης;

Ποιοι παράγοντες προκαλούν οστεοπόρωση; (vid)
bigstockphoto.com

Με τον όρο οστεοπόρωση αναφερόμαστε στην κλινική αυτή οντότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από τη από την υπέρμετρη απώλεια οστικού ιστού. Κατά συνέπεια, η αντοχή των οστών στη μηχανική καταπόνηση μειώνεται. Τα οστά καθίστανται «αδύναμα» και εύθραυστα.

Έτσι η στήριξη, που αυτά παρέχουν στο σώμα καθίσταται «αμφίβολη», ενώ αυξημένη είναι και η πιθανότητα καταγμάτων, ειδικά οστών, που δέχονται και μεγαλύτερο βάρος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης;

Η οστεοπόρωση είναι μία κατάσταση, η οποία επέρχεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Για το λόγο αυτό ειδικά στα αρχόμενα στάδια αυτής η παρουσία της δεν συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη συμπτωματολογία.

Συχνά το πρώτο σημείο οστεοπόρωσης είναι το κάταγμα κάποιου οστού, ακόμα και χωρίς αυτό να έχει υποστεί ιδιαίτερη καταπόνηση.

Τα οστά, εις βάρος των οποίων συνηθέστερα παρατηρούνται κατάγματα σχετιζόμενα με οστεοπόρωση είναι:

  • τα οστά του καρπού
  • τα οστά της άρθρωσης του ισχίου
  • οι σπόνδυλοι

Πάντως λιγότερο συχνά καταγράφονται κατάγματα και σε άλλα οστά του άνω άκρου ή της λεκάνης. Ενίοτε δε, τέτοια κατάγματα προκαλούνται και εις βάρος πλευρών, ακόμα και μετά από ένα απλό πτάρνισμα ή βήχα.

Δείτε ποιοι είναι οι παράγοντες, που αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης οστεοπόρωσης στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά σε συνεργασία με το mothersblog.gr.Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά την κολπική ξηρότητα, χάρη στους υπερήχους HIFU!

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

DPG Network
Δείτε επίσης
© 2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved