Το μωρό μου δεν με θέλει

Ο φόβος μια μαμάς: Γιατί το μωρό μου δεν με αγαπάει;

Το μωρό μου δεν με θέλει

Μαμά προσπαθεί να ηρεμήσει το νεογέννητο μωρό της που κλαίει. 

Bigstock

Για πολλές μητέρες η απόκτηση ενός παιδιού, είναι μια υπέροχη εμπειρία. Αλλά πολλές νέες μαμάδες αντιμετωπίζουν ένα συναίσθημα που δεν είναι και τόσο ευχάριστο. Εκείνες οι μαμάδες κατακλύζονται από ένα συναίσθημα ανασφάλειας, ένα συναίσθημα που τις κάνει να πιστεύουν ότι το μωρό τους δεν τις θέλει. Αισθάνονται λοιπόν άγχος, θλίψη και αμφιβολία.

Αν το παιδί σας δείχνει να μην σας θέλει, να μην του λείπετε και να μην θέλει να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας, ίσως να σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν σας θέλει. Σε μερικές περιπτώσεις, θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα που ονομάζεται Διαταραχή Αντιδραστικής Προσκόλλησης. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν ένα μωρό δεν έχει αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό με τους γονείς του. Αλλά σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, μπορεί απλά εσείς να αισθάνεστε άγχος ή αμφιβολίες, παρερμηνεύοντας τη συμπεριφορά του μωρού σας.

Αν νιώθετε ότι το μωρό σας δεν σας θέλει, είναι σημαντικό να μάθετε τους πιθανούς λόγους. Όταν αναγνωρίσετε και καταλάβετε τα συναισθήματά σας και την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε, τότε θα δείτε τι πρέπει να κάνετε για να το αλλάξετε αυτό.

1656125689666-429439205-mama-foto-me-neogennit-2.jpg

Μαμά κρατά στην αγκαλιά της το νεογέννητο μωρό της

Μπορούν τα μωρά να απορρίψουν τις μαμάδες τους;

Όχι, αυτό δεν μπορεί να συμβεί εκτός και αν η ίδια η μητέρα δείξει αδιαφορία για τη φροντίδα του μωρού. Σε αυτή την περίπτωση το μωρό αναπτύσσει μια κατάσταση που ονομάζεται Διαταραχή αντιδραστικής προσκόλλησης. Κάποιες φορές μπορεί να φαίνεται ότι το μωρό δεν σας θέλει εξαιτίας της αλληλεπίδρασης που έχετε με τη συμπεριφορά του.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το παιδί σας δεν είναι ικανό να αναπτύξει μια γνώμη όπως θα έκανε ένα μεγαλύτερο παιδί ή ένα έφηβο παιδί. Αν νιώθετε ότι το μωρό σας δεν σας θέλει, σας απορρίπτει, δεν το κάνει γιατί δεν σας αγαπά. Αλλά επειδή ακόμη δεν σας έχει γνωρίσει καλά.

Τι είναι η Διαταραχή αντιδραστικής προσκόλλησης

Σύμφωνα με το WebMD, η διαταραχή αντιδραστικής προσκόλλησης δυνητικά αναπτύσσεται όταν ένα μωρό χάνει τον πρώιμο χρόνο δεσίματος με τους γονείς του. Συνήθως αναπτύσσεται σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, ένα μωρό δένεται αρκετά με τους γονείς του και ιδιαίτερα με τη μητέρα του. Αυτός ο δεσμός ενισχύεται μέσω της ηρεμίας του βρέφους σας, της τακτικής φροντίδας, της αγάπης, μέσω των συζητήσεων που θα έχετε με το μωρό σας και φυσικά όλα όσα κάνετε μαζί του. Οι αγκαλιές, τα χάδια και γενικότερα η φροντίδα και ο χρόνος που θα περάσετε μαζί τον πρώτο χρόνο και εκείνα που θα σας κάνουν να δεθείτε πολύ.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου αυτή η φροντίδα δεν υπάρχει και υπάρχει αμέλεια από την πλευρά σας, αυτός ο δεσμός δεν μπορεί να δημιουργηθεί. Επομένως, το μωρό δεν μπορεί να αναπτυχθεί όπως θα έκανε με την απαραίτητη φροντίδα και προσοχή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά με διαταραχή αντιδραστικής προσκόλλησης, μεγαλώνοντας αντί να θέλουν να συνδεθούν, αναζητούν υπερβολικά την προσοχή. Είναι ο τρόπος τους να αναπληρώσουν την προσοχή που έχασαν ως βρέφη.

neogennito.jpg

Μαμά χαϊδεύει το πατουσάκι του νεογέννητου.

Bigstock

5 λόγοι για τους οποίους πιστεύετε ότι το μωρό σας δεν σας θέλει

  1. Δεν του λείπετε
  2. Δεν σας αναζητά
  3. Δεν θέλει να το κρατάτε στην αγκαλιά σας
  4. Δεν σας αναγνωρίζει
  5. Προτιμά να βρίσκεται στην αγκαλιά άλλων

Τι και αν βρίσκεστε στο πλευρό του μωρού σας από το πρώτο δευτερόλεπτο; Από την πρώτη μέρα, το κρατήσατε στην αγκαλιά σας, παίξατε μαζί του, αναγνωρίσατε τις ανάγκες του. Κι όμως, για κάποιο λόγο νιώθετε ότι το μωρό σας δεν σας θέλει και δεν σας αγαπά.

Δεν είστε μόνη. Πολλές μαμάδες νιώθουν αυτή την αμφιβολία και συχνά εξαιτίας των λόγων που αναφέραμε παραπάνω.

Τι να κάνετε αν πιστεύετε ότι το μωρό σας δεν σας θέλει;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας και τον παιδίατρο του παιδιού σας. Αν οι ειδικοί υποπτευθούν κάτι όπως η διαταραχή αντιδραστικής προσκόλλησης, μπορεί να σας προτείνουν να δείτε έναν ψυχοθεραπευτή.

Ωστόσο αν δεν είναι κάτι τόσο σοβαρό, τότε θα πρέπει να επανεξετάσετε το ενδεχόμενο να παρερμηνεύετε τη συμπεριφορά του μωρού σας.

με πληροφορίες από το mothersandmore.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved