Απώλεια βάρους: Απλά tips για να τρώτε λιγότερο

Μειώστε τις θερμίδες που καταναλώνετε μέσα στη μέρα έξυπνα.

Απώλεια βάρους: Απλά tips για να τρώτε λιγότερο
Bigstock

Για να χάσετε βάρος, θα πρέπει οι θερμίδες που καίτε μέσα στη μέρα να είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνετε. Μπορείτε να το πετύχετε αυτό με διάφορους τρόπους. Ο ένας είναι περιορίζοντας την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε. Ένας δεύτερος είναι να εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τροφές υψηλής διατροφικής αξίας με λίγες θερμίδες όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ ένας τρίτος, η συστηματική άσκηση.

Δεν χρειάζεται να λιμοκτονήσετε, αντίθετα, οι διαιτολόγοι αναφέρουν ότι η σωστή και αποτελεσματική απώλεια βάρους χρειάζεται επιμονή, προσπάθεια και χρόνο. Σε πρώτη φάση, το να τρώτε την ποσότητα που χρειάζεστε και όχι παραπάνω, είναι πολύ σημαντικό. Για να το πετύχετε, απλά δοκιμάστε τα παρακάτω tips.

#1 Σερβίρετε το φαγητό σε μικρότερα πιάτα

Έρευνες δείχνουν ότι το μέγεθος των πιάτων, των ποτηριών, των μπολ κ.α. επηρεάζει την ποσότητα φαγητού που καταναλώνει κάποιος. Για παράδειγμα, σε ένα μεγάλο πιάτο, μία κανονική ή και λίγο μεγαλύτερη μερίδα φαγητού, μοιάζει λίγη. Το αποτέλεσμα; Τρώμε περισσότερο φαγητό από ό,τι χρειαζόμαστε κι μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα που δεν έχει προλάβει να φτάσει το σήμα της αίσθησης κορεσμού στον εγκέφαλο.

diaita-apotoksinosis.jpg

#2 Χρησιμοποιήστε το πιάτο σας ως μεζούρα για την κατηγορία τροφίμων που καταναλώνετε

Φυσικά, σημασία δεν έχει μόνο το πόσο τρώτε, αλλά και το τι. Ένας γενικός οδηγός που μπορείτε να έχετε στα υπόψη με βάση το πιάτο σας είναι:

  • Λαχανικά ή σαλάτα: το μισό πιάτο
  • Πρωτεΐνη: το ¼ το πιάτου. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι τα πουλερικά, τα ψάρια, τα φασόλια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Σύνθετοι υδατάνθρακες: το ¼ του πιάτου
  • «Καλά» λιπαρά: Μισή κουταλιά της σούπας (7 γραμμάρια)

#3 Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας ως μεζούρα

Το μέγεθος των χεριών είναι αντίστοιχο με το σωματότυπο, συνεπώς, όταν χρησιμοποιούνται ως μεζούρα θεωρούνται ότι καλύπτουν τις ανάγκες του σώματος.

Ένα γενικός οδηγός είναι ο εξής:

  • Πρωτεΐνη: 1 παλάμη για τις γυναίκες, 2 για τους άντρες
  • Λαχανικά και σαλάτες: 1 γροθιά για τις γυναίκες, 2 για τους άντρες
  • Υδατάνθρακες: 1 χούφτα για τις γυναίκες, 2 για τους άντρες
  • «Καλά» λιπαρά: 1 αντίχειρας για τις γυναίκες, 2 για τους άντρες

#4 Όταν τρώτε σε εστιατόρειο ζητήστε τη μισή μερίδα

Οι μερίδες στα εστιατόρια είναι κατά μέσο όρο 2,5 φορές μεγαλύτερες από ότι οι κανονικές. Εάν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε το φαγητό που καταναλώνετε, ζητήστε εξαρχής τη μισή μερίδα.

#5 Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα

Κάποιες φορές η πείνα μπερδεύεται με τη δίψα. Πιείτε νερό πριν το φαγητό και θα είστε σε θέση να ελέγξετε καλύτερα την ποσότητα που καταναλώνετε.

Έρευνα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 500 ml νερό πριν από κάθε γεύμα είχαν χάσει 44% περισσότερο βάρος σε διάστημα 12 εβδομάδων.

nero-apwleia-varous.jpg

#6 Τρώτε αργά

Μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, ο εγκέφαλος χρειάζεται 20 περίπου λεπτά μέχρι να λάβει το σήμα ότι έχει χορτάσει. Αυτό σημαίνει ότι τρώγοντας πολύ γρήγορα, είναι πιθανό να καταναλώσετε πολύ περισσότερο φαγητό από αυτό που έχετε ανάγκη.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved