Αυγό: Η σούπερ τροφή που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην απώλεια βάρους

Τι δείχνουν οι έρευνες για την κατανάλωση αυγών και το αδυνάτισμα.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Αυγό: Η σούπερ τροφή που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην απώλεια βάρους
Bigstock

Τα αυγά είναι πλούσια σε «καλά» λιπαρά, πρωτεΐνη και άλλα συστατικά που ωφελούν τον οργανισμό. Υπάρχουν κάμποσοι διαφορετικοί τρόποι για να τα μαγειρέψετε και είναι μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για το πρωινό γεύμα.

Μπορεί όμως η κατανάλωση αυγών να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους; Η διαιτολόγος dr Destini Moody απαντά στο Eat This.

Αυγά και απώλεια βάρους

Τι μεγάλο μειονέκτημα των αυγών κάποτε πιστεύαν ότι είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη. Πρόσφατες έρευνες, έχουν καταρρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς και έχουν αναδείξει τα οφέλη από την κατανάλωση των αυγών όχι μόνο για τη συνολική υγεία του οργανισμού, αλλά και για τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2022 στο περιοδικό Nutrients έδειξε ότι τα αυγά παρατείνουν την αίσθηση του κορεσμού λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη. Το αποτέλεσμα; Μειωμένη αίσθηση της πείνας και λιγότερα τσιμπολογήματα.

Επιπλέον, τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα σε μία ισορροπημένη διατροφή. Παράλληλα, έχουν λίγες θερμίδες, πληρούν, επομένως, όλες τις προδιαγραφές για να τα συμπεριλάβετε σε έναν πλάνο διατροφής που στοχεύει στην απώλεια κιλών.

Η διατροφολόγος dr Moody συνοψίζει τους λόγους για τους οποίους τα αυγά αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας.

#1 Ελέγχουν την πείνα και ενισχύουν τον μεταβολισμό

Ένα αυγό μεσαίου μεγέθους έχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη θα παρατείνει την αίσθηση κορεσμού, ενώ πρόσφατη έρευνα έδειξε, επίσης, ότι συγκεκριμένα, ο κρόκος του αυγού μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό.

«Έρευνες δείχνουν ότι εκείνοι που τρώνε ένα πλήρες πρωινό που περιλαμβάνει αυγά, έχουν την τάση να τρώνε λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σχέση με εκείνους που τρώνε για παράδειγμα bagels για πρωινό» αναφέρει η ειδικός. «Επιπλέον, έρευνα του 2008 έδειξε ότι οι άντρες που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, ελεγχόμενο όσον αφορά της θερμίδες, και το οποίο περιελάμβανε την κατανάλωση τριών αυγών κάθε μέρα, έκαψαν 16% περισσότερο λίπος σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν bagels για πρωινό» συμπληρώνει.

augo-trofes-gia-upno.jpg

#2 Είναι πηγή θρεπτικών συστατικών

Ένα αυγό μεσαίου μεγέθους έχει 66 θερμίδες και είναι πλούσιο σε χολίνη, βιταμίνη D, φολικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πρωτεΐνη, συστατικά τα οποία είναι όλα απαραίτητα για την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Η dr Moody αναφέρει: «Τα αυγά είναι από τις πηγές πρωτεΐνης με τις λιγότερες θερμίδες και μπορείτε πολύ εύκολα να τα εντάξετε σε ένα πλάνο διατροφής»

#3 Μπορείτε να τα μαγειρέψετε εύκολα, γρήγορα και με πολλούς τρόπους

«Ακόμα και για εκείνους που δεν το έχουν καθόλου με τη μαγειρική ή δεν έχουν χρόνο για να μαγειρέψουν, τα αυγά είναι μία εξαιρετική λύση. Υπάρχουν σε κάθε σπίτι και μπορείτε πολύ εύκολα να τα βράσετε ή να ρίξετε ένα αυγό στο τηγάνι» λέει η dr Μοody.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved