Ενίσχυση μεταβολισμού: Το λαχανικό που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή της μαμάς

Αυτό είναι το καλύτερο λαχανικό για την ενίσχυση του μεταβολισμού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ενίσχυση μεταβολισμού: Το λαχανικό που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή της μαμάς
Bigstock

Η ενίσχυση του μεταβολισμού μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους οπως για παράδειγμα μέσω της ισορροπημένης διατροφής, της συστηματικής άσκησης και του επαρκή ύπνου.

Τι είναι ο ρυθμός μεταβολισμού και από τι επηρεάζεται;

Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που εμπλέκονται στην παραγωγή και στην απελευθέρωση της ενέργειας του σώματος. Ο ρυθμός μεταβολισμού είναι ουσιαστικά ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες. Ο αριθμός των θερμίδων που χρειάζεται ο οργανισμός για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, εξαρτάται από περισσότερους παράγοντες από όσους πιθανά νομίζετε. Η ηλικία, το φύλο, η μυϊκή μάζα και το άγχος και η σωματική άσκηση μπορούν να επηρεάσουν τον ρυθμό του μεταβολισμού θετικά ή και αρνητικά.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν εκ γενετής γρήγορο και ενεργό μεταβολισμό και τρώνε ό,τι θέλουν χωρίς να παίρνουν γραμμάριο. Κάποιοι άλλοι πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια. Όσοι ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία μπορούν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό τους προσέχοντας λίγο παραπάνω τη διατροφή τους και εντάσσοντας την άσκηση στην καθημερινότητά τους.

Tips διατροφής για την ενίσχυση του μεταβολισμού

Τα συχνά και μικρά γεύματα είναι το πιο σημαντικό. Εκτός από τα κύρια γεύματα της ημέρας δηλαδή το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό, εντάξτε στο καθημερινό διαιτολόγιό σας ενδιάμεσα σνακ που θα σας δώσουν ενέργεια και θα σας κρατήσουν χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα.

Στην ενίσχυση του μεταβολισμού βοηθούν και συγκεκριμένες τροφές, όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τα οποία περιέχουν τον κατάλληλο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας και κυρίως από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε σίδηρο και μαγνήσιο.

Το καλύτερο λαχανικό για την ενίσχυση του μεταβολισμού

Και ενώ, όλα τα πράσινα λαχανικά θεωρούνται ωφέλιμα για την ενίσχυση του μεταβολισμού, ένα είναι στην κορυφή της λίστας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το λαχανικό αυτό είναι το σπανάκι, το οποίο είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε σίδηρο και μαγνήσιο.

Σύμφωνα με το eaththis.com, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι περιέχει το 36% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας σε σίδηρο και το 37% σε μαγνήσιο. Αντίστοιχα, μπορείτε να απολαύσετε το σπανάκι και σκέτο και σε αυτήν την περίπτωση δύο φλιτζάνια θα σας δώσουν το 9% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας σε σίδηρο και 11% σε μαγνήσιο.

spanaki-metavolismos.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Mikey Frost

Πώς τα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο και μαγνήσιο ενισχύουν τον μεταβολισμό

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, κάποιες από τις οποίες επηρεάζουν και τον μεταβολισμό. Ένας από τους τρόπους που τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου επηρεάζουν αρνητικά τον μεταβολισμό είναι με την ανισορροπία που προκαλείται στις ορμόνες θυρεοειδούς, το οποίο συνεπάγεται απώλεια όρεξης και ενέργειας.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία και στην οποία συμμετείχαν 21 γυναίκες με έλλειψη σιδήρου έδειξε ότι η κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε σίδηρο σε βάθος χρόνου ενός εξαμήνου, οδήγησε σε σημαντική μείωση του βάρους και του δείκτη μάζας σώματος, με τους ειδικούς να καταλήγουν στο εξής: η επαρκής πρόσληψη σιδήρου μπορεί να ενισχύσει τον ρυθμό μεταβολισμού.

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο αναγκαίο για την παραγωγή ενέργειας και τον μεταβολισμό και χωρίς αυτό το σώμα δεν μπορεί να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια.

Τέσσερις εύκολες, γρήγορες και υγιεινές συνταγές με σπανάκι

Εάν, λοιπόν, θέλετε να ενισχύσετε τον ρυθμό μεταβολισμού σας, το σπανάκι δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας. Δείτε στο παρακάτω βίντεο τέσσερις συνταγές εύκολες και υγιεινές.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved