Απώλεια βάρους: Τρόποι να μειώσετε τις μερίδες φαγητού χωρίς να πεινάτε

Πώς θα προσαρμοστείτε σε μικρότερες μερίδες.

Απώλεια βάρους: Τρόποι να μειώσετε τις μερίδες φαγητού χωρίς να πεινάτε
Πώς επηρεάζουν οι μεγάλες μερίδες την υγεία. Bigstock

Το να ελέγχετε τις μερίδες φαγητού που καταναλώνετε σας βοηθά να τρώτε όσο πραγματικά έχετε ανάγκη κι όχι γιατί πρέπει να αδειάσετε το πιάτο σας με ότι αυτό συνεπάγεται για το βάρος αλλά και το πεπτικό σας σύστημα.

Πώς επηρεάζουν οι μεγάλες μερίδες την υγεία;

Η κατανάλωση μεγάλων μερίδων συχνά συνδέεται με το υπέρβαρο και την παχυσαρκία, ενώ μακροπρόθεσμα συμβάλλει σημαντικά στην εμφάνιση υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, μυοσκελετικών και καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων.

Αν επομένως οι μερίδες σας είναι μεγαλύτερες απ΄αυτές που πρέπει, τότε ίσως χρειαστεί να εκπαιδεύσετε εκ νέου τον εγκέφαλό μας -σταδιακά - ώστε να προσαρμοστείτε στις κανονικές.

Ας δούμε πώς θα τα καταφέρετε χωρίς να πεινάσετε:

Χρησιμοποιήστε μικρότερο πιάτο

Μια μερίδα κανονικού μεγέθους θα φαίνεται μικρή σε ένα μεγαλύτερο πιάτο, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ότι δεν είναι αρκετό το φαγητό. Χρησιμοποιήστε λοιπόν ένα μικρότερο πιάτο αποφεύγοντας την υπερφόρτωση.

Μη διπλασιάζετε τους υδατάνθρακες

Εάν έχετε ήδη αμυλούχους υδατάνθρακες στο γεύμα σας, αποφύγετε το ψωμί ή τα κριτσίνια. Διαφορετικά, μειώστε την ποσότητα υδατανθράκων.

snak-me-liges-thermides.jpg

Να είστε επιλεκτικοί με τα σνακ

Ολοκληρώστε το γεύμα σας με φρούτα και όχι με κέικ σοκολάτας. Ένα μήλο θα σας βοηθήσει να χορτάσετε περισσότερα από μερικά κομμάτια σοκολάτας χωρίς να σας επιβαρύνει με θερμίδες.

Μη «σκουπίζετε» το πιάτο

Αποφύγετε τον πειρασμό να «καθαρίσετε» το πιάτο του παιδιού και το δικό σας απλά για να μην πετάξετε το φαγητό. Η σπατάλη φαγητού σίγουρα δεν είναι καλή, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε τις μερίδες όλων των άλλων. Προσπαθήστε να μαγειρεύετε την ποσότητα που πιστεύετε ότι θα καταναλωθεί και δεν θα περισσέψει.

Κανόνας 20 λεπτών

Πιστεύετε ότι δεν έχετε χορτάσει; Περιμένετε περίπου 20 λεπτά πριν ξεκινήσετε να τρώτε ό,τι επέμεινε. Συνήθως χρειάζεται λίγος χρόνος για να νιώσετε χορτάτοι...

Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων

Το μέγεθος των μερίδων είναι ένας οδηγός που σας βοηθά να καταλάβετε πόσες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά - καθώς και πόσο λίπος, ζάχαρη και αλάτι - περιέχονται στη συγκεκριμένη ποσότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις το συνιστώμενο μέγεθος της μερίδας θα είναι πολύ μικρότερο από όσο συνηθίζετε να καταναλώνετε.

Καθιερώστε τρία γεύματα την ημέρα

Θέστε ως στόχο την κατανάλωση τριών κυρίως γευμάτων και δύο υγιεινών σνακ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η παράλειψη ενός γεύματος μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση μεγάλης μερίδας στο επόμενο γεύμα.

Με πληροφορίες από το bhf.org.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved