Θηλασμός και απώλεια βάρους: Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα αδυνατίσματος;

Επιτρέπεται η δίαιτα κατά τον θηλασμό;

Θηλασμός και απώλεια βάρους: Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα αδυνατίσματος;

Η καλύτερη δίαιτα είναι η ισορροπημένη δίαιτα.

Bigstock

Οι περισσότερες γυναίκες προβληματίζονται για τα παραπανίσια κιλά που τους μένουν μετά τη γέννα.

Θέλουν λοιπόν να απαλλαγούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από αυτά ακόμα κι αν θηλάζουν.

Επιτρέπεται η δίαιτα κατά τον θηλασμό;

Επιτρέπεται, αρκεί αν είναι ισορροπημένη. Η διατροφή της μητέρας επηρεάζει κυρίως τη σύνθεση των λιπών που βρίσκεται στο μητρικό γάλα. Αν η μητέρα κάνει αυστηρή δίαιτα με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά τα δομικά λίπη από το σώμα της κινητοποιούνται και ανευρίσκονται στο μητρικό γάλα.

Το λίπος, που αποθηκεύει η μητέρα στο σώμα της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αποδομηθεί στον θηλασμό, πρέπει να αποδομείται αργά, γιατί είναι προορισμένο να συνεισφέρει μόνο το 1/3 της ενέργειας για τον θηλασμό . Τα υπόλοιπα 2/3 πρέπει να προέρχονται από τη διατροφή σας.

thilasmos-ponos-stin-plati.jpg

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα αδυνατίσματος;

Η καλύτερη δίαιτα είναι η ισορροπημένη δίαιτα. Πρέπει να αποφεύγονται οι « χημικές» μαγικές δίαιτες που αποκλείουν ομάδες τροφών όπως οι υδατάνθρακες και προκαλούν αφυδάτωση και λιποδιάλυση, η οποία με τη σειρά της φέρνει μέσα στο μητρικό γάλα τοξίνες αποθηκευμένες στο σώμα εδώ και χρόνια.

Τα μωρά μπορεί να εμφανίσουν ευεριθιστότητα και υψηλά επίπεδα τοξικών ουσιών, όπως είναι οι διοξίνες, τα φυτοφάρμακα και τα αντιβιοτικά. Μην κάνετε δίαιτα με την οποία χάνετε πάνω από ένα κιλό την εβδομάδα τις πρώτες εβδομάδες που θα αρχίσετε – στη συνέχεια θα χάνετε ακόμη λιγότερο. Επίσης, από την αδυναμία μπορεί να έχετε νεύρα ή να πάθετε μαστίτιδα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η αυστηρή δίαιτα μπορεί να μειώσει την παραγωγή γάλακτος στις γυναίκες του δυτικού κόσμου.

Όπως επισημαίνει στο βιβλίο της «Θηλασμός , μια υπέροχη εμπειρία», η Δρ. 'Αννα Πατσούρου, παιδίατρος, πιστοποιημέννη σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού « εάν αισθάνεστε άσχημα με το σώμα σας, συστήνω ανεπιφύλακτα να ζητήσετε βοήθεια διαιτολόγου που να είναι ευαισθητοποιημένη/ος για το θηλασμό , αφού σαραντίσετε. Η δίαιτα πρέπει να σας δίνει τουλάχιστον 1.800 θερμίδες ημερησίως και προσωπικά συνιστώ να μην περιλαμβάνει γάλα».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved