Η διατροφή της μαμάς: Βοηθάει το γάλα στην απώλεια βάρους ή όχι;

Τι δείχνουν οι έρευνες και πώς να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή.  

Η διατροφή της μαμάς: Βοηθάει το γάλα στην απώλεια βάρους ή όχι;
Bigstock

Το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες και πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωσή του μόνο οφέλη έχει για τον οργανισμό για αυτό και προτείνεται στην καθημερινή διατροφή παιδιών και ενηλίκων.

Τι ισχύει όμως με την κατανάλωση γάλακτος και την απώλεια βάρους;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010 στο American Journal of Clinical Nutrition, η συχνή κατανάλωση γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων βοηθά στην απώλεια κιλών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι ενήλικες που έπιναν περίπου 350 ml γάλα την ημέρα σε διάστημα έξι μηνών έχασαν κατά μέσο όρο 5,5 κιλά. Ακόμα και αυτοί που έπιναν την ελάχιστη ποσότητα, δηλαδή μόλις 150 ml γάλα την ημέρα έχασαν 3 κιλά. Επίσης, το γάλα είναι από τα τροφιμα που περιέχουν βιταμίνη D, η οποία επίσης έχει συσχετιστεί με την απώλεια βάρους.

Ένας ακόμα λόγος που το γάλα θεωρείται «σύμμαχος» στην απώλεια βάρους είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη παρατείνει την αίσθηση κορεσμού και περιορίζει το αίσθημα της πείνας μέσας στην ημέρα. Επίσης, περιέχει ασβέστιο το οποίο σύμφωνα με έρευνες προάγει τη διάσπαση του λίπους αναστέλλοντας την απορρόφησή του στο σώμα.

Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το γάλα είναι απαγορευτικό σε περιόδους δίαιτας, λόγω της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά. Ωστόσο τα λιπαρά στο γάλα είναι ένας συνδυασμός κορεσμένων, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών που θεωρείται υγιής για τον οργανισμό. Τα λιπαρά, όπως και η πρωτεΐνης, επίσης παρατείνουν την αίσθηση του κορεσμού μειώνοντας έτσι τα τσιμπολογήματα μέσα στη μέρα.

Πώς να εντάξετε το γάλα στην καθημερινή σας διατροφή

Το γάλα μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους στη διατροφή σας.

Smoothies. Τα smoothies είναι θρεπτικά, γευστικά και το γάλα μπορεί να είναι η πηγή της πρωτεΐνης που χρειάζεστε. Συνδυάστε το με λαχανικά ή φρούτα για ένα πλήρες γεύμα.

Με τη βρόμη. Ένα μπολ με γάλα και βρόμη είναι μία σούπερ εναλλακτική για χορταστικό και θρεπτικό πρωινό.

Σε σούπες. Μπορεί να μην το συνηθίζουμε στην ελληνική κουζίνα, στο εξωτερικό, ωστόσο, σε πολλές σούπες προσθέτουν γάλα και το φαγητό γίνεται αμέσως πιο χορταστικό.

Στον καφέ ή το τσάι.

Με πληροφορίες από webmd.com, thedaily9.in

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved