Θες να χάσεις κιλά; Βάλε το αβοκάντο στη διατροφή σου

Ποια η διατροφική αξία του αβοκάντο και πώς βοηθά στην απώλεια κιλών;

Θες να χάσεις κιλά; Βάλε το αβοκάντο στη διατροφή σου
Bigstock

Το αβοκάντο έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και το βρίσκουμε ολοένα και πιο συχνά σε συνταγές για σνακ και φαγητά.

Τι είναι αυτό που έχει κάνει το αβοκάντο trend; Η υψηλή διατροφική του αξία, η ήπια γεύση του και η μαλακή του υφή. Μπορείς εύκολα να το χρησιμοποιήσεις σε σαλάτες, τοστ ή να το φας ακόμα και σκέτο με λίγο λεμόνι.

Αν και φρούτο, το αβοκάντο έχει πολλές περισσότερες θερμίδες από ότι για παράδειγμα ένα αχλάδι ή μία μπανάνα και αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε καλά λιπαρά οξέα. Θεωρείται, ωστόσο, μία πολύ θρεπτική τροφή που στην πραγματικότητα βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Η διατροφική αξία του αβοκάντο

Ένα αβοκάντο μεσαίου μεγέθους το οποίο ζυγίζει περίπου 201 γραμμάρια έχει:

  • Θερμίδες: 322 kcal
  • Λιπαρά: 30 grams
  • Πρωτεΐνες: 4 grams
  • Υδατάνθρακες: 17 grams
  • Φυτικές ίνες: 14 grams
  • Βιταμίνη C: 22% της καθημερινής συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Βιταμίνη E: 28% της καθημερινής συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Βιταμίνη K: 35% της καθημερινής συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Φολικό οξύ: 41% της καθημερινής συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Μαγνήσιο: 14% της καθημερινής συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Κάλιο: 21% της καθημερινής συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

Πώς βοηθάει το αβοκάντο στην απώλεια βάρους;

Ενισχύει την καύση του κοιλιακού λίπους

Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητας ε καλά μονοακόρεστα λιπαρά βοηθάει στη μείωση του λίπους και ενισχύει τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Έρευνα στο Penn State έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 40 gr καλά λιπαρά σε καθημερινή βάση για τέσσερις εβδομάδες μείωσαν το κοιλιακό λίπος τους κατά 1,6%.

Μια ακόμα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care βρήκε παρόμοια αποτελέσματα: μία διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά μπορεί στην πραγματικότητα να εμποδίσει την κατανομή του σωματικού λίπους γύρω από την κοιλιά.

Μειώνει την πείνα και τις λιγούρες

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες που έφαγαν μισό αβοκάντο με το μεσημεριανό τους είχαν 40% λιγότερη επιθυμία για φαγητό τέσσερις ώρες μετά. Δύο κουταλιές της σούπας γουακαμόλε με μόλις 60 θερμίδες μπορούν να προσφέρουν αντίστοιχη αίσθηση κορεσμού.

Βελτιώνει τις διατροφικές συνήθειες συνολικά

Δεν το λέμε εμείς αλλά οι ειδικοί. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal έδειξε η κατανάλωση μισού αβοκάντο σε καθημερινή βάση οδήγησε στην υιοθέτηση καλύτερων διατροφικών συνηθειών συνολικά.

Βοηθά στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Έρευνα στο Molecular Nutrition & Food Research έδειξε ότι η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών βοηθά στη μέγιστη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Αυτό επιβεβαιώνει και έρευνα στο Journal of Nutrition η οποία έδειξε ότι προσθέτοντας αβοκάντο σε μία σαλάτα, ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει από 3 έως 5 φορές περισσότερα καρετονοειδή.

Ενισχύει τον μεταβολισμό και την αντοχή στην άσκηση

Η κατανάλωση αβοκάντο ενισχύει τον μεταβολισμό αυξάνοντας τον μεταβολικό ρυθμό και επιπλέον έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι η κατανάλωση αβοκάντο αυξάνει και την αντοχή στην άσκηση.

Με πληροφορίες από eatthis.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved