Μαμά και διατροφή: Βοηθάει ο συνδυασμός μελιού και σκόρδου στην απώλεια βάρους;

Τι δείχνουν οι έρευνες για τη σχέση μελιού και σκόρδου με την απώλεια βάρους.

Μαμά και διατροφή: Βοηθάει ο συνδυασμός μελιού και σκόρδου στην απώλεια βάρους;
Bigstock

Το μέλι και το σκόρδο χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στην ιατρική και την φαρμακευτική. Έχουν θεραπευτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και υψηλή διατροφική αξία που βοηθά στην αντιμετώπιση και την πρόληψη πληθώρας παθήσεων.

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο είναι γνωστός ο συνδυασμός είναι η απώλεια βάρους.

Πόσο αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός σκόρδου και μελιού για την απώλεια βάρους;

Αν και ο συνδυασμός μελιού και σκόρδου έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, πολύ λιγότερες έρευνες έχουν γίνει για την επίδρασή του στην απώλεια βάρους.

Ωστόσο, μπορούμε να δούμε τα οφέλη των δύο αυτών υλικών ξεχωριστά.

Σκόρδο και απώλεια βάρους

Πρόσφατη μελέτη η οποία βασίστηκε στα συμπεράσματα 13 ερευνών έδειξε ότι το σκόρδο δεν φαίνεται να έχει κάποια ιδιαίτερη επίδραση στην απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 110 άνθρωποι με χρόνια πάθηση στο συκώτι, αυτοί οι οποίοι έπαιρναν 800 mg σκόνης σκόρδου σε ημερήσια βάση έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος σε σχέση με εκείνους που έπαιρναν σκόνη placebo.

Επιπλέον, έρευνα στην οποία συμμετείχαν άτομα με παχυσαρκία έδειξε ότι εκείνοι που έπαιρναν συμπλήρωμα με σκόνη σκόρδου για 8 εβδομάδες σημείωσαν σημαντικές αλλαγές στο σωματικό βάρος τους σε σχέση με εκείνους που έπαιρναν συμπληρώματα placebo.

Γενικά, ανεξάρτητα από την επίδραση του σκόρδου στο σωματικό βάρος αξίζει να αναφερθεί ότι το σκόρδο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε πολύτιμα για τον οργανισμό συστατικά όπως είναι η αλισίνη, φλαβονοειδή και άλλες ενώσεις που περιέχουν θείο.

Μέλι και απώλεια βάρους

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι το μέλι έχει οφέλη για την απώλεια βάρους και ειδικά όταν χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει γλυκαντικά τα οποία έχουν μεγαλύτερη θερμιδική αξία.

Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 37 υγιείς ενήλικες μελέτησε τα αποτελέσματα της καθημερινής κατανάλωσης μελιού αντί ζάχαρης για τέσσερις εβδομάδες. Αυτοί που κατανάλωναν μόνο μέλι για το διάστημα αυτό κατανάλωναν μικρότερο αριθμό θερμίδων σε ημερήσια βάση και λιγότερους υδατάνθρακες.

Σε προηγούμενη μελέτη, άτομα με διαβήτη τύπου 2 τα οποία κατανάλωναν μέλι καθημερινά για 8 εβδομάδες σημείωσαν μία μικρή απώλεια βάρους σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου μέλι. Ωστόσο, αυτοί που έτρωγαν μέλι σημείωσαν αλλαγές και στις τιμές της αιμοσφαιρίνης A1C η οποία είναι ένας μακροπρόθεσμος δείκτης σακχάρων στο αίμα.

meli.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Jocelyn Morales

Τέλος, σε άλλη παλιότερη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 55 ενήλικες με παχυσαρκία έδειξε ότι η κατανάλωση 70 γραμμαρίων μελιού καθημερινά για 30 μέρες είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση του σωματικού τους βάρους κατά 1,3% και τη μείωση του σωματικούς λίπους κατά 1.1%.

Το μέλι είναι επίσης μία εξαιρετικά ωφέλιμη για τον οργανισμό τροφή. Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, μειώνει τις φλεγμονές και είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα ιχνοστοιχεία, ενώ δίνει και ενέργεια.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved