Η θετική επίδραση του διαλογισμού στην γονιμότητα σύμφωνα με μελέτες

Ο διαλογισμός και η γιόγκα είναι εξαιρετικά χρήσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση προβλημάτων γονιμότητας.

Η θετική επίδραση του διαλογισμού στην γονιμότητα σύμφωνα με μελέτες
Bigstock

Η θετική επίδραση του διαλογισμού στη γενικότερη υγεία και ευεξία τεκμηριώνονται σε πολλά επιστημονικά άρθρα.

«Το άγχος έχει καταστροφική επίδραση στο σώμα μας», υποστηρίζει η δρ Venkat . «Έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος και στα πετυχημένα ποσοστά εγκυμοσύνης»

Οι ορμόνες που απελευθερώνονται κάνοντας διαλογισμό

Ο διαλογισμός είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται ευρέως για την απελευθέρωση ορμονών οι οποίες ενισχύουν θετικά τα επίπεδα γονιμότητας.

Μία από αυτές τις ορμόνες είναι η κορτιζόλη , η «ένοχη» ορμόνη που προκαλεί στρες. Με πρακτικές διαλογισμού, το επίπεδο της κορτιζόλης μπορεί να μειωθεί.

Η δρ Venkat προσθέτει «Ο διαλογισμός μειώνει επίσης οποιαδήποτε πιθανή κυτταρική καθώς απελευθερώνει μια άλλη ορμόνη, την DHEA, που είναι γνωστή για την παράταση της ζωής των κυττάρων συμπεριλαμβανομένων των ωαρίων».

Ο διαλογισμός απελευθερώνει την ορμόνη της ευτυχίας και της αγάπης, την ωκυτοκίνη , η οποία βοηθά στο δέσιμο με το μωρό σας και ενισχύει την παραγωγή γάλακτος. Η ωκυτοκίνη, μαζί με τη σεροτονίνη , αυξάνουν την καλή διάθεση.

Τι έχουν δείξει ερευνητικές μελέτες

Μια ερευνητική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 ανέφερε τα αποτελέσματα ενός προγεννητικού προγράμματος το οποίο εστιάζεται στη γιόγκα και έδειξε σημαντική βελτίωση του στρες, του άγχους, της αυτοπεποίθησης και του πόνου στον τοκετό για γυναίκες που ήταν έγκυοι μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2016, στόχευε στην ψυχολογική αντιμετώπιση της υπογονιμότητας μέσω του διαλογισμού. Πιο συγκεκριμένα, αντικείμενο μελέτης ήταν το πώς αντιμετώπιζαν τα ζευγάρια μια αποτυχημένη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης ή την αναμονή της εμβρυομεταφοράς ή ένα αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης ύστερα από διαλογισμό .

Μία ακόμη μελέτη ανασκόπησης του 2017 έδειξε πως η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να αυξήσουν το ποσοστό επιτυχίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής μεταφοράς βελτιώνοντας συγχρόνως την ψυχολογική τους κατάσταση. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της γιόγκα, το άρθρο αναφέρει τη μείωση του πόνου, των καταθλιπτικών επεισοδίων, του άγχους . Η μελέτη επικεντρώνεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Τέλος, ,μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Endometriosis and Pelvic Pain Disorders (JEPPD) το 2016 υποστήριζε ότι ένα πρόγραμμα 12 εβδομάδων διαλογισμού μπορεί να βελτιώσει γενικότερα τα επίπεδα της υπογονιμότητας των γυναικών.

Πηγή: hsfc.org.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved