Θηλασμός και σύλληψη: Μπορείτε να μείνετε έγκυος ενώ θηλάζετε;

Ο θηλασμός δυσχεραίνει τη σύλληψη; 

Θηλασμός και σύλληψη: Μπορείτε να μείνετε έγκυος ενώ θηλάζετε;
Bigstock

Πολλές μητέρες που θηλάζουν πιστεύουν ότι δεν μπορούν να μείνουν έγκυες. Και εν μέρει έχουν δίκιο, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.

Αν και ο θηλασμός προσφέρει κάποια προστασία, είναι πιθανό να έχετε ωορρηξία και να μείνετε έγκυος πριν από την πρώτη σας περίοδο.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος τόσο της ωκυτοκίνης όσο και της προλακτίνης. Όταν μια μητέρα θηλάζει αποκλειστικά ή ακόμα και σε σταθερή βάση, είναι λιγότερο πιθανό να έχει ωορρηξία. Η «προστατευτική» επίδραση του θηλασμού γίνεται σταδιακά λιγότερο αποτελεσματική όσο μεγαλώνει το διάστημα από τότε που γεννήσατε.

thilasmos-kai-votana.jpg

Εάν δεν έχω εμμηνόρροια ενώ θηλάζω, γιατί μπορώ να μείνω έγκυος;

Δεδομένου ότι η ωορρηξία έρχεται πριν από την έμμηνο ρύση στον μηνιαίο σας κύκλο, η απουσία της περιόδου δεν εξαλείφει την πιθανότητα να έχετε. Στην πραγματικότητα, είναι πιο συνηθισμένο να έχετε περίοδο περίπου δύο εβδομάδες μετά την ωορρηξία.

Επίσης, οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν ακριβώς πότε θα επανέλθει η περίοδός τους. Ο χρόνος από τον τοκετό μέχρι την επιστροφή του κύκλου, ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό για κάθε γυναίκα, είτε θηλάζει είτε όχι. Εξαιτίας αυτού, η ωορρηξία μπορεί να συμβεί εν αγνοία της. Και αν το απελευθερωμένο ωάριο γονιμοποιηθεί θα προκύψει εγκυμοσύνη.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η γυναίκα κατά τη διάρκεια του θηλασμού, δύσκολα αναγνωρίζει τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, παρά μόνο όταν έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τη σύλληψη.

thesi-xoreti-thilasmos-2.jpg

Μπορεί ο θηλασμός να επηρεάσει την εγκυμοσύνη εάν μείνω έγκυος;

Γενικά, θεωρείται ασφαλές να συνεχίσετε να θηλάζετε μόλις μείνετε έγκυος . Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν κράμπες λόγω της απελευθέρωσης μικρών ποσοτήτων ωκυτοκίνης (η ίδια ορμόνη που προκαλεί συσπάσεις) κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Τι συνιστούν οι γυναικολόγοι

Οι γιατροί συνήθως συμβουλεύουν τις γυναίκες να περιμένουν έναν χρόνο και ιδανικά 18 μήνες για να μείνουν ξανά έγκυες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα το σώμα επανέρχεται και μειώνεται ο κίνδυνος επιπλοκών στη νέα εγκυμοσύνη.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved