6 τρόποι να διαχειριστείτε το στρες της υπογονιμότητας

Είναι δύσκολο να βλέπετε τους γύρω σας να αποκτούν παιδί και εσείς να παλεύετε κάνοντας εξετάσεις και εξωσωματικές.

6 τρόποι να διαχειριστείτε το στρες της υπογονιμότητας
Bigstock

Συχνές επισκέψεις στον γυναικολόγο, καθημερινές ενέσεις, έλεγχος γονιμότητας, θερμοκρασίας και πολλές προσευχές για να ανταποκριθεί το σώμα σας, ειναι μερικά από εκείνα που κάνετε όσες έχετε έρθει αντιμέτωπες με την υπογονιμότητα.

Εκτός από αυτά όμως, υπάρχει και το άγχος. Αυτό το στρες, το καρδιοχτύπι, η αγωνία για το αν τελικά μετά την εξωσωματική το τεστ βγει θετικό.

Οι γυναίκες που δεν μπορούν να κάνουν το παιδί που τόσο λαχταρούν, καθημερινά έρχονται αντιμέτωπες με συναισθήματα που δεν μπορούν να διαχειριστούν όσο και αν προσπαθούν. Το στρες είναι κάτι που δεν φεύγει από τη μια στιγμή στην άλλη, ειδικά αν μια γυναίκα έχει υποβληθεί σε τρεις, τέσσερις ή και πέντε εξωσωματικές χωρίς αποτέλεσμα.

Τρόποι να αντιμετωπισθεί το στρες της υπογονιμότητας

ypogonimotita-social.jpg

Υποστήριξη, υποστήριξη, υποστήριξη

Αν βρίσκεστε σε θεραπείες γονιμότητας, θα δεχτείτε ερωτήσεις ή συμβουλές από ανθρώπους που δεν ξέρουν τι να πουν για να σας καθησυχάσουν. Είναι σημαντικό να υπάρχουν δίπλα σας άνθρωποι που θα μπορούν να σας στηρίξουν και να σας υποστηρίξουν.

Άσκηση

Η άσκηση βοηθάει σημαντικά στην αντιμετώπιση του στρες και του άγχους. Οι γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με την υπογονιμότητα θα πρέπει να βάλουν την γυμναστική στη ζωή τους. Ελαφρύ τρέξιμο, πιλάτες, γιόγκα είναι μερικές από τις ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε με ασφάλεια. Αν πάλι θέλετε να κάνετε κάποιο άλλος είδος άσκησης, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Έλεγχος σκέψεων

Το στρες για την υπογονιμότητα προέρχεται κυρίως από εσάς τις ίδιες που παλεύετε να αποκτήσετε παιδί.

«Πολλά τα έξοδα», «Και αν δεν μείνω έγκυος;», «Αν αποβάλω ξανά;», «Πού θα βρούμε τα χρήματα πάλι», «Αν το τεστ βγει αρνητικό;», είναι μερικές από τις σκέψεις που ενισχύουν το άγχος και το στρες. Σταματήστε να σκέφτεστε όλα τα παραπάνω. Πάρτε μια ανάσα και πείτε στον εαυτό σας ότι όλα θα πάνε καλά.

adenomiosi-kai-gonimotita.jpg

Αποσπάστε την προσοχή σας

Είτε βρίσκεστε σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, είτε ανάμεσα σε θεραπείες και ενέσεις θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε κάτι άλλο εκτός από την επιτυχία ή την αποτυχία. Για παράδειγμα αρχίστε ένα νέο χόμπι όπως το πλέξιμο, διαβάστε ένα βιβλίο ή ακούστε μουσική. Αποσπάστε την προσοχή σας και μην κάνετε ξανά και ξανά τις ίδιες σκέψεις.

Προετοιμαστείτε για την αναμονή

Κάποιες γυναίκες μετά την εμβρυομεταφορά κάθονται στο σπίτι, περιμένοντας να περάσουν οι πρώτες εβδομάδες. Οργανωθείτε από πριν πώς θα περάσετε αυτές τις μέρες. Φροντίστε για το φαγητό, φτιάξτε ένα πρόγραμμα και αποφασίστε αν θέλετε να έρθουν στο σπίτι σας φίλοι και συγγενείς για να δείτε μια ταινία ή να παίξετε μερικά επιτραπέζια. Αν πάλι θέλετε να είστε μόνη, επικοινωνήστε το και ζητήστε το από το οικείο και φιλικό σας περιβάλλον.

Προετοιμαστείτε για τη στιγμή της αλήθειας

Καθώς περιμένετε να μάθετε αν τελικά είστε έγκυος ή όχι, θα πρέπει να προετοιμαστείτε για κάθε αποτέλεσμα. Αν δεν είναι θετικό θα πρέπει να σκεφτείτε και την περίοδο «πένθους». Επίσης μιλήστε για αυτό με τον σύζυγό σας, μοιραστείτε μαζί του τις σκέψεις σας και πείτε του τι θέλετε εκείνος να κάνει σε περίπτωση που οι προσπάθειές σας βγουν άκαρπες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved