Το καλό πρωινό ενισχύει τη γυναικεία γονιμότητα

Γιατί είναι σημαντικό να τρώτε ένα πλούσιο πρωινό όταν προσπαθείτε να συλλάβετε.

Το καλό πρωινό ενισχύει τη γυναικεία γονιμότητα
Ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες σε θέματα γονιμότητας. Bigstock

Ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες σε θέματα γονιμότητας.

Έρευνα έδειξε, ότι ένα πρόγραμμα διατροφής με λίγες θερμίδες, καλό πρωινό κι ελαφρύ βραδινό, μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης, γλυκόζης και τριγλυκεριδίων βοηθώντας σημαντικά στις ορμονικές διαταραχές του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

mama-proino.jpg

Πρωινό και Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Ειδικότερα, 60 γυναίκες με PCOS και φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) συμμετείχαν τυχαία σε ένα από τα δύο προγράμματα διατροφής 1.800 θερμίδων. Η πρώτη ομάδα έτρωγε πρωινό με 983 θερμίδες, μεσημεριανό με 645 θερμίδες και δείπνο με 190 θερμίδες. Της δεύτερης ομάδας το πρωινό είχε 190 θερμίδες, το μεσημεριανό 645 θερμίδες και το δείπνο, 983 θερμίδες. Μετά από 90 ημέρες, οι ερευνητές εξέτασαν τις γυναίκες για ινσουλίνη, γλυκόζη, τεστοστερόνη αλλά και ωορρηξία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, καμία από τις συμμετέχουσες δεν παρουσίασε αλλαγή στο ΔΜΣ, αλλά οι άλλες μετρήσεις διέφεραν δραματικά. Οι γυναίκες που κατανάλωναν πλούσιο βραδινό, διατήρησαν σταθερά υψηλά τα επίπεδα ινσουλίνης και τεστοστερόνης ενώ όσες έτρωγαν ένα καλό πρωϊνό παρουσίασαν μείωση 56% στην αντίσταση στην ινσουλίνη και 50% στην τεστοστερόνη. Αυτή η μείωση οδήγησε σε αύξηση της ωορρηξίας, λόγω της προγεστερόνης.

proino-me-liges-thermides.jpg

Γεύματα και γονιμότητα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο χρόνος των γευμάτων - ιδιαίτερα ενός προγράμματος διατροφής που περιλαμβάνει την κατανάλωση της πλειοψηφίας των ημερήσιων θερμίδων στο πρωινό και τη μείωση των θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας - θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες με PCOS να διαχειριστούν την κατάστασή τους με φυσικό τρόπο και να προσφέρει νέα ελπίδα σε όσες δεν έχουν βρει λύση στα προβλήματα γονιμότητας τους.

Εκτός από την αναστολή της φυσικής γονιμοποίησης, το PCOS μειώνει επίσης την αποτελεσματικότητα των in vitro θεραπειών και αυξάνει τα ποσοστά αποβολών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ η ποσότητα των θερμίδων που τρώμε καθημερινά είναι πολύ σημαντική, το πότε τρώμε είναι ακόμα πιο σημαντικό.

Με πληροφορίες από το fertilitytips.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved