Πόνοι ωορρηξίας: Από τι προκαλoύνται και πότε να ανησυχήσετε

  • Τι είναι ο πόνος ωορρηξίας;
  • Τι προκαλεί τον πόνο ωορρηξίας;
  • Αντιμετώπιση
  • Πότε ο πόνος της ωορρηξίας είναι ανησυχητικός;
Πόνοι ωορρηξίας: Από τι προκαλoύνται και πότε να ανησυχήσετε

Στα μέσα περίπου του κύκλου της γυναίκας ένα ωάριο απελευθερώνεται από μία ωοηθήκη. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ωορρηξία και εάν το ωάριο γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο τότε έχουμε σύλληψη. Για μία γυναίκα που έχει έναν τυπικό κύκλο 28 ημερών, έχει ωορρηξία περίπου δύο εβδομάδες μετά την πρώτη μέρα της περιόδου.

Τα συμπτώματα της ωορρηξίας στις περισσότερες γυναίκες είναι ανύπαρκτα, ωστόσο κάποιες, περίπου 1 στις 5, νιώθουν πόνο στην περιοχή της κοιλιάς.

Τι είναι ο πόνος ωορρηξίας;

Ο πόνος ωορρηξίας ονομάζεται και Mittelschmertz, μία γερμανική λέξη η οποία σημαίνει «μέσος πόνος» και αντιστοιχεί στον ελληνικό όρο «μεσοκυκλικό άλγος». Οι γυναίκες που τον βιώνουν τον περιγράφουν ως έναν οξύ, μειωμένης έντασης πόνο στη μία πλευρά χαμηλά στην κοιλιά ανάλογα με το ποια είναι η ωοθήκη που απελευθερώνει το ωάριο στο συγκεκριμένο κύκλο ή στο κέντρο. Μπορεί να διαρκέσει ώρες ή και μέρες και είναι πιο ήπιος από αυτόν της περιόδου.

ponos ooriksias 1

Τι προκαλεί τον πόνο ωορρηξίας;

Τα αίτια που προκαλούν τον πόνο ωορρηξίας παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο από τις υποθέσεις που έχουν επικρατήσει είναι η αύξηση του μεγέθους των ωοθηλάκων στην διαδικασία της ωορρηξίας, η ρήξη του τοιχώματος της ωοηθήκης για να ελευθερωθεί το ώριμο και η απελευθέρωση του υγρού που περιέχει το ωοθηλάκιο στην κοιλιά. Το υγρο αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει ερεθισμό στην περιοχή της κοιλιάς και ο πόνος να υποχωρήσει όταν απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Αντιμετώπιση

Η διαχείριση του πόνου ωορρηξίας είναι παρόμοια με τη διαχείριση του πόνου περιόδου. Μπορείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο με παρακεταμόλη ή να τοποθετήσετε μία θερμοφόρα με ζεστό νερό στην περιοχή για να ανακουφιστείτε. Επίσης, μπορείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο με ιβουπροφαίνη, μόνο όμως σε περίπτωση που δεν προσπαθείτε να συλλάβετε,

Πότε ο πόνος της ωορρηξίας είναι ανησυχητικός;

Ο πόνος ωορρηξίας γενικά δεν είναι ανησυχητικός ούτε συνεπάγεται την ύπαρξη κάποιου παθολογικού προβλήματος. Ωστόσο θα πρέπει να ανησυχήσετε εάν συνοδεύεται από κολπική αιμορραγία ή από εκροή δύσοσμων και έγχρωμων κολπικών υγρών. Επίσης, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν ο πόνος είναι συνεχής και διαρκεί για περισσότερο από 24 ώρες ή εάν έχετε πυρετό, ναυτία και εμετό.

Με πληροφορίες από motherandbaby.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved