Να πιω αλκοόλ πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση;

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Να πιεί μια γυναίκα αλκοόλ ή όχι;

Μαργαρίτα Νικολάου
Να πιω αλκοόλ πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση;
Bigstock

Πιθανότατα γνωρίζετε πόσο επιζήμιο μπορεί να είναι το αλκοόλ για το σώμα σας και πώς, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Τώρα που διανύουμε περίοδο γιορτών, το αλκοόλ δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια, όμως αν ετοιμάζεστε για θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορείτε να το καταναλώσετε ή όχι;

Αλκοόλ και γονιμότητα

Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, δεν είναι ακόμα γνωστό πώς ακριβώς επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα, αλλά έρευνα δείχνει ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον χρόνο που χρειάζεται μια γυναίκα να μείνει έγκυος.

Παρόλο που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε καλά τη στιγμή που το απολαμβάνετε, οι βλαβερές του συνέπειες μπορεί να γίνουν αντιληπτές αργότερα - ειδικά αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

alkool-gonimotita.jpg

Πόσο καιρό πριν τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορώ να σταματήσω το αλκοόλ;

Αν και είναι εντάξει να πίνετε περιστασιακά ένα ποτό κάθε τόσο, εάν δεν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να το αποφύγετε για αρκετό χρονικό διάστημα πριν από τη σύλληψη ή τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση αλκοόλ - ακόμη και σε μικρές ποσότητες - στη μέση ή προς το τέλος ενός εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (3-6 ποτά την εβδομάδα) όσο και η περισσότερη (πάνω από 6 ποτά την εβδομάδα) κατά την ωορρηξία μιας γυναίκας και μετά, μπορεί να επηρεάσει τη σύλληψη.

Σε γενικές γραμμές, συνιστάται μια γυναίκα που προσπαθεί να κάνει παιδί να σταματά να πίνει αλκοόλ περίπου 3 μήνες πριν από τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Όπως και αν έχει αν έχετε ξεκινήσει διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης, θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας αν επιτρέπεται να καταναλώσετε αλκοόλ ή όχι.

πηγή: gynem.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved