Πώς συνδέεται η κατάθλιψη με τη γυναικεία υπογονιμότητα

Η κατάθλιψη μειώνει τις πιθανότητες της γυναίκας να συλλάβει;

Νίκη Παπανικολάου
Πώς συνδέεται η κατάθλιψη με τη γυναικεία υπογονιμότητα
Bigstock

Οι γυναίκες με σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης έχουν μειωμένες πιθανότητες να μείνουν έγκυες ενώ η χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων δεν φαίνεται να βλάπτει τη γονιμότητα, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Obstetrics and Gynecology, διαπίστωσε 38% μειωμένες πιθανότητες σύλληψης σε κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο μεταξύ των γυναικών που ανέφεραν σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με όσες είχαν ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια, ανεξάρτητα από το αν οι γυναίκες έπαιρναν ψυχοτρόπα φάρμακα.

Lonely At 40. Sad Single Woman Feel Depressed While Living Alone, Sitting On Sofa With Dog Looking A

Κατάθλιψη και σύλληψη

Παρά τις συσχετίσεις σε προηγούμενες μελέτες μεταξύ της υπογονιμότητας και της χρήσης αντικαταθλιπτικών, αντιψυχωσικών ή σταθεροποιητών διάθεσης σε ήδη υπογόνιμες γυναίκες, «η τρέχουσα χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων δεν φάνηκε να βλάπτει την πιθανότητα σύλληψης», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Yael Nillni, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης, ανεξάρτητα από την τρέχουσα θεραπεία με ψυχοφάρμακα, μπορεί να καθυστερήσουν τη σύλληψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κατάθλιψη έχει συσχετιστεί με κακή ρύθμιση του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο και την ικανότητα σύλληψης.

Τα δεδομένα για τη μελέτη προήλθαν από περισσότερες από 2.100 γυναίκες ηλικίας 21-45 ετών, οι οποίες σχεδίαζαν να μείνουν έγκυες και συμμετείχαν σε μια μελέτη γνωστή ως PRESTO (Pregnancy Study Online) που ερευνά τους παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα. Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να αναφέρουν τα καταθλιπτικά τους συμπτώματα και τη χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων, μεταξύ πολλών άλλων παραγόντων. Συνολικά, το 22% ανέφερε κλινική διάγνωση κατάθλιψης στο ιατρικό τους ιστορικό, ενώ το 17,2% ήταν πρώην χρήστες ψυχοτρόπων φαρμάκων και το 10,3% ήταν τρέχοντες χρήστες ψυχοφαρμάκων.

Woman Suffering From Depression

Κατάθλιψη, φαρμακευτική αγωγή και γονιμότητα

Μεταξύ των ευρημάτων της μελέτης ήταν επίσης ότι η τρέχουσα χρήση βενζοδιαζεπινών - ηρεμιστικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους και άλλων διαταραχών - συσχετίστηκε με μείωση της γονιμότητας. Παράλληλα, οι γυναίκες που είχαν ακολουθήσει αγωγή λαμβάνοντας μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών γνωστών ως SSRIs (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης) είχαν βελτιωμένες πιθανότητες σύλληψης, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι πρώην χρήστες SSRI μπορεί να είχαν κάποια μακροπρόθεσμα ψυχολογικά ή νευροβιολογικά οφέλη από προηγούμενη θεραπεία που επηρέασαν τη γονιμότητα.

Υπολογίζεται ότι το 10% έως 15% των ζευγαριών μόνο στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα. Ωστόσο, οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών άγχους και κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας τους από ό,τι σε άλλες περιόδους της ζωής τους, σύμφωνα με παλιότερη έρευνα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved