Προβλήματα γονιμότητας: Αυξάνουν τις πιθανότητες αυτισμού για τα παιδιά; Τι δείχνει νέα έρευνα

Τα παιδιά ζευγαριών που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα γονιμότητας έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι στο φάσμα του αυτισμού, αναφέρει πρόσφατη έρευνα.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Προβλήματα γονιμότητας: Αυξάνουν τις πιθανότητες αυτισμού για τα παιδιά; Τι δείχνει νέα έρευνα
Bigstock

Τα ποσοστά των παιδιών που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 1 στα 68 παιδιά ανήκαν στο φάσμα του αυτισμού το 2010, σύμφωνα με το Healthnews, ενώ δέκα χρόνια μετά, τα ποσοστά ήταν σχεδόν διπλάσια.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τα αίτια του αυτισμού, μελέτες, ωστόσο, δείχνοουν ότι τα γονίδια, περιβαλλοντικοί παράγοντες και παιδικές λοιμώξεις πιθανά να παίζουν κάποιον ρόλο. Έρευνα επίσης που πραγματοποιήθηκε μερικά χρόνια πριν έχει συσχετίσει τον αυτισμό με την τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειχνε ότι τα παιδιά που είχαν συλληφθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση ή άλλες μεθόδους είχαν περισσότερες πιθανότητες να ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.

Τι δείχνει νέα έρευνα

Σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε και πρόσφατα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιoδικό Pediatrics τον περασμένο Νοέμβρη και βασίστηκε στη μελέτη 1.3 εκατομμυρίων παιδιών που γεννήθηκαν στον Καναδά μεταξύ 2006 και 2018.

Οι επιστήμονες συνέκριναν περιπτώσεις μωρών που γεννήθηκαν από ζευγάρια χωρίς προβλήματα γονιμότητας και ζευγάρια με υπογονιμότητα που δεν υποβλήθηκαν, όμως, σε σχετικές θεραπείες. Εξέτασαν επίσης παιδιά που συνελήφθησαν μέσω πρόκλησης ωορρηξίας (OI), ενδομήτριας σπερματέγχυσης (IUI), εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) ή ενδοκυτταροπλασματικής ένεσης σπέρματος (ICSI).

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τα παιδιά κατά μέσο όρο για οκτώ χρόνια. Το διάστημα αυτό 22.409 παιδιά διαγνώστηκαν ότι ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Οι πιθανότητες σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, κυμαίνονται ως εξής:

  • 1,9 στις 1.000 για τα παιδιά ζευγαριών που δεν αντιμετώπισαν προβλήματα γονιμότητας
  • 2,5 στις 1.000 για εκείνα που γεννήθηκαν από ζευγάρια με υπογονιμότητα.
  • 2,7 στις 1.000 για τα παιδιά ζευγαριών που ακολούθησαν θεραπείες γονιμότητας.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι πιθανότητες αυτισμού αυξάνονται για τα παιδιά ζευγαριών με προβλήματα γονιμότητας ανεξάρτητα από το εάν έχουν ακολουθήσει ή όχι κάποια θεραπεία.

Sad Couple Family Problems And Divorce. Woman Ignoring Man

Οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης ότι ο αυτισμός ενδεχομένως συσχετίζεται με επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Η επικεφαλής της έρευνας Maria P. Velez, MD, Ph.D., είπε: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν επίσης ότι ορισμένοι παράγοντες, όπως το να έχεις δίδυμα ή τρίδυμα ή ο πρόωρος τοκετός, μεσολαβούν σε μεγάλο ποσοστό της συσχέτισης μεταξύ γονικής υπογονιμότητας και αυτισμού».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved